Két tüdővel lélegezve - a keleti teológiáról és bizánci lelkiségről szóló képzés indul Budapesten

Két tüdővel lélegezve - a keleti teológiáról és bizánci lelkiségről szóló képzés indul Budapesten

2020-09-21 12:03:17
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye, fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír
Metropólia
Képzés
Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola
Budapest
"Keleti teológia, bizánci lelkiség" címmel hat féléves képzést indít a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola. A 2022-ig tartó előadássorozat célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a keleti egyházat, a keleti kultúrát és művészetet. A kurzusnak a Párbeszéd Háza ad otthont Budapesten.

A keleti kereszténység, a bizánci egyház világa iránt évtizedek óta nem szűnő érdeklődés mutatkozik Európában. Az egyházatyák gondolataiból táplálkozó teológiai gondolkodás, az ikonfestészet és az ikontisztelet sajátosságai, a keleti szerzetesség életformája, a méltóságteljes liturgia és a lelkiélet sokrétű formái sokak számára vonzónak tűnnek. Ugyanakkor számos félreértés és megalapozatlan elvárás is kapcsolódik a bizánci kereszténységhez, a teológiai források és a tényleges egyházi élet ismerete sok kívánnivalót hagy maga után. A szeptemberben útjára induló, több évre tervezett előadássorozat magyar és nemzetközi tekintélyek együttműködésével hiteles betekintést kíván nyújtani ebbe a gyakran titokzatosnak és megközelíthetetlennek tűnő világba.

Az átfogó ismereteket kínáló előadások rávilágítanak a keleti és a nyugati egyház különbségeire, de a félreértésekre is rámutatva a hasonlóságaikat és összhangjukat is kidomborítják.

Nemcsak a keleti teológia mélységeit tárják fel, de a lelkiség, a művészet és a történelmi folyamatok terén is árnyalt képet kívánnak festeni. Az előttünk álló évtizedek, évszázadok egyik legfontosabb kérdése, hogy valóban fog-e tudni két tüdővel, keleti és nyugati tüdővel lélegezni a kereszténység – képzésünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akikben megvan az igény erre a tágasságra.

A képzés teljes egészében ingyenes, a következő három év folyamán lebonyolított hat félév valamennyi előadása térítésmentesen látogatható.

Az előadások a Párbeszéd Háza (Horánszky u. 20.) Pedro Arrupe termében lesznek. Mivel azonban a járvány miatt a képzésben személyes jelenléttel részt vevők számát korlátozni kell, ezért a részvételi szándékot szükséges előre jelezni a keleti.teologia@szentatanaz.hu email-címen, legkésőbb az adott előadások előtti este (ez alkalommal szeptember 29-én) 18 óráig.

Akinek nem áll módjában vagy szándékában személyesen részt venni, azoknak lehetőségük van az előadásokat online közvetítés segítségével is nyomon követni a http://keleti-teologia.szentatanaz.hu/ címen.

A képzési alkalmak a kijelölt szerdai napokon 18:00 órakor kezdődnek, a 45 perces előadásokat a fölmerülő kérdések kapcsán beszélgetés követi. Az egyes alkalmak a tervek szerint 19:30-kor érnek véget.

Minden előadás után kiadott feladatokat is lesznek, amelyek elvégzése részét képezi az oklevéllel is hitelesített képzés teljesítésének. (Azok számára is adott ez a lehetőség, akik nem személyesen vannak jelen az előadásokon.)

A pontos tematika segédanyagokkal és a rögzített előadásokkal elérhető lesz a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola honlapján (www.szentatanaz.hu), a „Keleti teológia, bizánci lelkiség” menüpont alatt.

További kérdéseket a keleti.teologia@szentatanaz.hu írhatnak.

A kurzus céljáról és részleteiről az előadásoknak otthont adó Párbeszéd Házában sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

A tájékoztatón Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya elmondta, hogy a keleti egyházak iránti érdeklődésbe, lelkesedésbe nem ritkán téves ismeretek, elképzelések, találgatások vegyülnek. Ezek letisztázásra is hivatott az előadássorozat.

„Mi, görögkatolikusok egyszerre mozgunk otthonosan a nyugati és a keleti egyházban, ezért vettük a bátorságot, hogy szószólók legyünk és segítsük a keleti egyház, a keleti világ megismertetését. Tesszük mindezt a nyugati katolikus egyház fellegvárásban az Esztergom-Budapest Főegyházmegye területén. Célunk, hogy minél többen ismerjék föl: nem is vagyunk olyan messze egymástól. A keleti világ, az országok, a kultúra – és nemcsak a Távol- és Közel-Keletre gondolva – itt a Kárpát-medencében is jelen van – hangsúlyozta a főpásztor.  

Szent II. János Pál pápa jól ismert kifejezésével élve a keleti egyház két tüdővel lélegezve tud igazán teljes lenni: katolikus és egyetemes. Ezt a gondolatiságot fejti ki rögtön az első előadás Fülöp metropolita atya tolmácsolásában, aki kelet és nyugat közelségére, harmóniájára igyekszik rávilágítani.  

A tematika összeállításában Vincze Krisztián, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola oktatója továbbá Görföl Tibor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola oktatója is segédkezett. Görföl Tibor mint mondta: a képzés szeretne átfogó tudást adni az érdeklődőknek, közérthetően, mindenki számára befogadható módón.

 „Az eszményeink azért vannak, mert nem tudjuk teljesíteni őket. A tökéletes istenszeretet eszményét nem lehet teljesíteni, a két tüdő eszményét sem tudja teljesíteni senki, de bajban vagyunk, ha meg sem próbáljuk. Ha valaki a 21. században nem akar két tüdővel lélegezni, ha valaki a keleti és nyugati kereszténység tüdejével nem akar lélegezni az téves elgondolás. Reményeink szerint ehhez adhatunk segítséget a kurzussal.” – hangsúlyozta a teológia tanár. Majd emlékeztetett arra, hogy irodalomtörténészek szerint minden idők legmélyebb és legnagyobb irodalma a 19. századi orosz irodalom. S tudva lévő, hogy ha az ortodox egyházat, ortodox kultúrát ezekből a könyvekből kiiktatnák nem sok minden maradna benne.

„Akinek az irodalom felől van érdeklődése, aki találkozott már keleti szerzetesekkel és felkeltette az érdeklődését, aki hallott már az imamódokról, remények szerint választ fog találni kérdéseire, akárcsak azok, akiket az ikonokat vagy a keleti zenét találja lebilincselőnek” – mondta Görföl Tibor.

Bárkit szívesen látnak az előadásokon, előképzettségre sincs szükség.

Sajgó Szabolcs SJ, mint a Párbeszéd Házának vezetője örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a központ ad otthont a 2022-ig tartó képzésnek, hiszen az illeszkedik küldetésükbe és remélhetőleg maradandó értéke is lesz.

„A Párbeszéd Háza feltételezi az egységet és különbözőséget. A sokrétűsége teszi egységessé. Ez nem a felszínen megtalálható valóság, ennek a mélyére kell menni, hogy világos legyen az ember előtt. Az Istenben megtalált érték adja az egységet.” – hangsúlyozta.

Egyéb felmerülő kérdésekkel a keleti.teologia@szentatanaz.hu -ra írt e-mailben fordulhatnak a szervezőkhöz.

 

 

 

 

VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
 
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
 
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
 
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
 
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
 
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...