Kövér László: vallásos hitet sem a politika, sem a kormány nem adhat

Kövér László: vallásos hitet sem a politika, sem a kormány nem adhat

2019-05-27 15:17:16
Szerző: frissmedia.hu
Máriapócs
Nyíregyházi Egyházmegye
Keresztes Szilárd
Máriapócs olyan zarándokhely, ahol az emberek hitben találkoznak, ahol az élet nagy kérdéseit nemcsak megfogalmazzák, hanem válaszokat is kapnak rájuk - jelentette ki az Országgyűlés elnöke, Kövér László Máriapócson, a megyenapi ünnepségen.

Ebben az évben Máriapócs adott otthont immáron tizenhatodik alkalommal a megyenapi ünnepségnek, annak az emlékére, hogy 1092-ben megyénkben, Szabolcs községben tartották az úgynevezett szabolcsi zsinatot. 2005 óta évről évre más-más településen emlékeznek a megye vezetői. Idén nemzeti kegyhelyünkön, a máriapócsi Szent Mihály templomban tartották az ünnepséget, ahol beszédet mondott dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

A házelnök beszédében hangsúlyozta: „vallásos hitet sem a politika, sem a kormány nem adhat.” Majd hozzátette, hogy ha valamit tehetünk, az csak annyi, hogy lehetőséget nyújtunk a zarándoklat környezetének megújulására, hogy mind többekhez juthasson el Máriapócs üzenete.”

Mindaz a támogatás, amivel a bazilikát és a várost segítette a kormány az elmúlt időszakban, azt a célt szolgálta, hogy ennek a városnak és ennek a megyének, görög-katolikusoknak és mindenki másnak szebb és teljesebb élete legyen ebben az országban – jelentette ki.

Leszögezte: fontosnak tartjuk, hogy fiataljaink is találkozhassanak mindazokkal az értékekkel, amelyeket itt a hit megjelenít.

Kövér László kijelentette, hogy 2010 óta elmondhatjuk: Magyarország előre megy. Előre megy, mert a kormány „nem a terheket, hanem a lehetőségeket növeli az ország és az emberek számára.”

A házelnök úgy fogalmazott, hogy 2010-ben a magyar választópolgárok többsége akaratának köszönhetően demokratikus módon le tudtuk zárni „Magyarországon az 1990-es rendszerváltoztatást követő posztkommunizmus húsz esztendőnyi korszakát.”2011-ben megalkották Magyarország új alaptörvényét, amely „a magyar állam újjáépítésének és a nemzet megerősítésének értékrendi, közjogi és politikai kereteit fogalmazta meg.”

Új törvények születnek, amelyek az emberek érdekeit védik és új lehetőségek nyílnak, amelyek segítségével mindenki léphet egyet előre - mondta a házelnök.

Az országot kormányzó politika szövetségeket köt, együttműködésre törekszik az emberekkel és a közösségekkel, „mert ha egy család, egy falu vagy egy város előre megy, az egész ország is előre mozdul” – jelentette ki.

Kövér László a megye fejlődésről szólva rámutatott, hogy a csaknem „770 milliárd forintból, ami az uniós forrásokból 2010 óta a megyébe érkezett,” egyebek mellett jutott csatornázásra és árvíz-védelemre, foglalkoztatásra és felnőttképzésre, közlekedésfejlesztésre és vállalkozásfejlesztésre.

Az ezen felül érkező kormányzati források hatékonyan segítették a közbiztonság megerősítését, a belterületi utak, járdák, hidak megújítását, az óvodák és általános iskolák megújítását – jelentette ki.

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője beszédében emlékeztette a jelenlévőket, hogy Máriapócs a napokban ünnepelte varossá nyilvánításnak 25. évfordulóját. A képviselő úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek közös munkájának köszönhetően igazi kis várossá, a Nyírség gyöngyszemévé vált ez a település. Máriapócs mára képes évente megközelítőleg 500 ezer zarándokot befogadni. A képviselő felidézte a nem is oly régmúltat, amikor még virágokkal feldíszített lovasszekereken érkeztek a zarándokok a Szűz Mária kegyképhez.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke beszélt arról is, hogy Szent László vezetésével 1092-ben tartották meg a szabolcsi zsinatot. A gyűlésen nagyszámú tömeg vett részt: püspökök, apátok, előkelők és maga a nép is. A határozatok egyházi kérdéseket rendeztek el. Nemcsak a döntések, hanem a környezet is meghatározó volt akkor. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye önkormányzata 2005 májusában emelte ünnepi rangba az eseményt, ami azóta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye napja, a “megyenap”.

Mint minden évben, most is átadták a megyénkben kiemelkedő teljesítményt elért személyeknek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés rangos elismeréseit.

A Pro Comitatu kitüntető díjat dr. Keresztes Szilárd, a Hajdúdorogi Egyházmegye érdemes püspöke vehette át, aki a megye fejlődésének elősegítése, felemelkedésének előmozdítása, hírnevének gyarapítása érdekében kifejtett tevékenysége, életműve elismeréseként kapta meg a díjat.

További kitüntetettek:

„Kozma Pál” kitüntető díjat adományozott a közgyűlés dr. Béres János altábornagynak, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának.

„Gaál Lajos” kitüntető díjat vehetett át Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere.

„Lónyay Menyhért” kitüntető díjat vett át dr. Szabó Ferenc, a Tranzit Railways Zrt. vezérigazgatója.

A „Westsik Vilmos” kitüntető díjat ebben az évben Kovács Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője kapta.

„Kiss Áron” kitüntető díjat adományozott a közgyűlés Daniné Groholy Gabriellának, a Pusztadobosi Általános Iskola intézményvezetőjének.

„Kölcsey Ferenc” kitüntető díjat vehetett át Klicsu Ferenc kulturális szervező.

„Korányi Frigyes” kitüntető díjat adományoztak dr. Szerafin Lászlónak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Hematológiai Osztálya osztályvezető főorvosának.

„Újlaky István” kitüntető díjat vett át Repelik Anikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője.

„Kovács József” kitüntető díjat vett át Szécsi Szabolcs, Tarpa nagyközség polgármestere.

„Szentpétery Zsigmond” kitüntető díjat adományozott a közgyűlés a Beregszászért Alapítványnak

A Megyei Közgyűlés elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Emlékplakettje kitüntető elismerést adományozta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye irodalmi emlékeinek feldolgozása és népszerűsítése terén kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Bakajsza András irodalmárnak, Fényeslitke község díszpolgárának, valamint Komiszár János Csokonai-díjas festőművésznek, művészeti írónak, Máriapócs város díszpolgárának.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Ezüst emlékérme kitüntető elismerést Makrai Zsuzsa zománcművész és Kemecsei László, Tiszanagyfalu község nyugalmazott polgármestere kapta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Bronz Emlékérem kitüntető elismerést adományozott Papp Bertalannak, Máriapócs város polgármesterének.

VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán
 
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
 
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
 
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
 
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
 
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...