Közös ünnep volt a 110 éves évforduló kiállításmegnyitója

Közös ünnep volt a 110 éves évforduló kiállításmegnyitója

2023-03-28 15:06:50
Szerző: Király András, fotó: Schön Sára
Kocsis Fülöp érsek
Metropólia
Kiállítás
Pályázat
Orosz Atanáz püspök
Szocska Ábel püspök
Tavaly hirdettük meg a Hajdúdorogi Egyházmegye alapításának 110. évfordulója alkalmából azt az alkotói pályázatot, melynek munkáiból március 27-én Debrecenben, a Metropóliai Hivatalban nyílt kiállítás. Az ünnepélyes megnyitó egyben a pályázat eredményhirdetése is volt.

Noha a Hajdúdorogi Főegyházmegye ma egy a három görögkatolikus egyházmegyéből, 103 éven át ez volt az az egyetlen magyar görögkatolikus egyházmegye hazánkban. A közös múltat is bizonyítja, hogy mindhárom egyházmegyéből, az ország egész területéről érkeztek a legkülönfélébb technikákkal készült munkák. (A díjazott munkákat megtekinthetik a beszámoló végén található galériában.)

Közel háromszáz rajz, festmény, rézkarc, kerámia, grafika, ikon, makett, montázs, modell, vers, novella érkezett a pályázatra, melyeket háromtagú szakmai zsűri bírált el: Johanna Hacker német templomfestő, Seres Tamás ikonfestő-restaurátor és Rémes Péter templomfestő.

A kiállítás a metropólia debreceni hivatalában nyílt meg, az ünepségen jelen volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyéspüspök, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, Puskás Attila, Debrecen város alpolgármestere, Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere, Seszták István, A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola fenntartói biztosa, Szabó Irén, a hamarosan nyíló Görögkatolikus Múzeum igazgatója, egyházmegyéink oktatási-, szociális-, és pasztorációs irodáinak vezetői, munkatársai, a helynök atyák, papok, intézményvezetők, oktatók, szülők, barátok, rokonok. 

Az esemény a Lautitia Vegyeskar énekével vette kezdetét.

Fülöp metropolita köszöntőjében azt mondta: "Az eltelt 110 évet nem csak visszaemlékezésre használjuk, hanem önmagunkra és a jövőbe tekintésre is. Fiatalok, gyermekek és felnőtt alkotóművészek a saját ötleteik, elképzeléseik, álmaik megvalósítása folytán vesznek részt ebben az ünneplésben. Nem látszik rajtunk a 110 év, nem ráncosak az egyházunk arcvonásai, mert az egyház mindig fiatal. Éppen azért, mert Krisztus éltet bennünket.” 

„Nagy öröm töltött el, amikor láttam a szebbnél szebb rajzokat, festményeket és egyéb különleges alkotásokat. Mennyi élet, mennyi szeretet és mennyi egyház iránti vonzódás, elköteleződés fogalmazódik meg ezekben az alkotásokban! Nagyon hálás vagyok az alkotóknak, hogy ilyen nagy számban és ilyen nagy lelkesedéssel vettek részt ebben az ünneplésben. Külön köszönöm az alkotóművészeknek, akik nem röstellték, hogy gyermekekkel együtt közösen mérjék össze, hogy úgy mondjam a tudásukat. A pályázatnak természetesen nem az összehasonlítás és nem az osztályozás volt a célja, hanem, hogy minél inkább oda tudjuk adni magunkat, minél inkább gazdagabbá tudjuk tenni ezt a megemlékezést. Egyházunk tehát, ha a 110 éves is, fiatal, és nagy jövő áll előtte. Őseink büszkén vitték, hordozták görögkatolikus egyházunk értékeit, kincseit és adták tovább az újabb nemzedéknek. Látva ezeket az alkotásokat, joggal remélhetjük, hogy őseinkhez hasonlóan a következő generációk is ugyanolyan lelkesen adják tovább kincseinket az utódaiknak. A görögkatolikus egyház egyik jellegzetessége hogy erősen őrzi és élteti hagyományait. Ezt a hagyományőrzést- és éltetést, a hagyományok tiszteletét nagyon fontos továbbadnunk a következő nemzedéknek is, ugyanakkor a fiatalság, a nagycsaládok, a sok gyermek magában hordozza azt, hogy nem csak a múlthoz ragaszkodunk, hanem előre is tekintünk. Ősi kincseinket megőrizve, azokhoz ragaszkodva, azokat tovább nemesítve tudunk élni és tudunk fejlődni bátor lépésekkel. Ez a ragaszkodás, ez a jövőbe tekintés jelenik meg ebben a kiállításban, mely megmutatja görögkatolikus egyházunk a múltját, jelenét és jövőjét, egyszóval görögkatolikus egyházunk tekintetét, amely remélem, Krisztus tekintetét sugározza, továbbítja mindenki számára.”

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára a nemrég elhunyt Legeza Jozsó atya szavaival kezdte köszöntőjét: „nem az eredményeink számítanak, hanem a küzdelmeink.”

A politikus azt a mondta: ez a mondat jól összefoglalja a görögkatolikusok mindent legyőző lelkesedését és mindent legyőző energiáját, nem csak 110 éve, hanem sokkal régebb óta.

Ezt a gazdag kiállítást, a több mint 200 pályaművet látva nekem is megdobban a szívem. Manapság, amikor annyira nehéz ragaszkodnunk az identitásunkhoz, amikor minden megkérdőjeleződik, amikor már az is bátorságot jelent, hogy felvállaljuk azt, hogy kik vagyunk, miben hiszünk, egyáltalán hiszünk valamiben –  akkor bizony erőt ad látni ezt a sok boldog arcot, gyerekeket és időseket, akik büszkén hirdetik, hogy igenis hisznek abban, amit hirdetnek.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium mindig örömmel látja, ha az egyházi fenntartás elér egy olyan szintre, amikor már nemcsak koncerttermek és művelődési házak vannak, hanem alakul egy múzeum is – mert a múzeumot a kulturális élet, a kulturális tápláléklánc csúcsán akkor alapít az ember, amikor arra gondol, hogy bizony az utánunk jövő generációknak is van mit bemutatni, és úgy számol, hogy sokáig megmarad ez a közösség.

Én ugyanezt kívánom a görögkatolikus testvéreknek, nem még 110, hanem legalább 1100 évig maradjanak ilyennek, amilyenek. Önök pedig terjesszék ezt a hitet és ezt a kiállást!

A megnyitó a Lautitia Vegyeskar művével folytatódott. Nemes József, a kórus karnagya elmondta: Karafiáth Orsolya Pókok című megzenésített versét először hallhatta a közönség.

Az ünnepség a pályázat erdeményhirdetésével zárult. Király András, a pályázat koordinátora elmondta: közel 300 mű érkezett az egész ország területéről, a legfiatalabb versenyző 3, a ledigősebb 82 éves. A díjakat a következő nagylelkű adományozóknak köszönhetjük: Hajdúdorogi Főegyházmegye, Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, Myra Kávézó (Debrecen),Hajdúdorogi Apák Egyesülete, Hajdúszoboszlói Hungarospa, Szent István-bazilika, teslaelmeny.hu, Szent Atanáz Könyv- és Kegytárgybolt (Budapest), Renomé papír- és írószerbolt (Nyíregyháza), zöld-S Studio, és Magyarország egyik legkedveltebb állatkertje.

 

A pályázat végeredménye:

Különdíj jár a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda Katica csoportjának, és a nagydobosi Örömhír Gk. Óvoda Napsugár csoportjának, akik egyedi alkotáson ötvözték a csoport összes gyermekét és hitünk szimbólumait.

Különdíj: a legfiatalabb pályázó, a 3 éves Dorka Sára, és a 4 éves Nagy Dorka – mindketten a mátészalkai Mária Kertje Görögkatolikus Óvodába járnak.

5 éves ódovások

 1. helyezett: Kerekes Emma, nyíregyházi Szent Miklós Gk. Óvoda Margaréta csoportja
 2. helyezett: Kiss Vivien, edelényi Szent Miklós Gk. Óvoda
 3. helyezett: Gulácsi Fanni, nyíregyházi Szent Miklós Gk. Óvoda Margaréta csoportja

6 éves óvodások

 1. helyezett: Borbély Zsófia, mátészalkai Mária Kertje Gk. Óvoda
 2. helyezett: Valach Nóra, nyíregyházi Szent Miklós Gk. Óvoda Méhecske csoportja
 3. helyezett: Mészáros Attila, edelényi Szent Miklós Gk. Óvoda
  Különdíj: Hasulyó Bíborka, Nyíregyháza, Szent Miklós Gk. Óvoda

 1-2. osztály

 1. helyezett: Nyolczas Laura, debreceni Szent Efrém Gk. Általános Iskola
 2. helyezett: Illés Hunor és Szolnoki Roland, mindketten a debreceni Szent Efrém Gk.Általános Iskolából.
 3. helyezett: Csuhai Zsombor és Szöllősi Regő Ruben, mindketten a debreceni Szent Efrém Gk. Általános Iskolából
  Különdíj: Szabó Tamás a máriapócsi Dudás Miklós Két Tanítási Nyelvű Gk. Ált. Iskolából és Bori Viktória a kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolából

3. osztály     

 1. helyezett: Erdei Emese és Szender Léna, mindketten a mátészalkai Móricz Zsigmond Gk. Kéttannyelvű Általános Iskolából
 2. helyezett: Vágányik Johanna és Ivancsó Lili, mindketten a mátészalkai Móricz Zsigmond Gk. Kéttannyelvű Általános Iskolából
 3. helyezett: Szabó Bence és Török Bene Kán, mindketten a mátészalkai Móricz Zsigmond Gk. Kéttannyelvű Általános Iskolából
  Különdíj: Vágányik Johanna (Mátészalka, Móricz Zsigmond Gk. Kéttannyelvű Általános Iskola)               

4. osztály

 1. helyezett: Nyíri Vivien és Rostás Dóra, mindketten a mátészalkai Móricz Zsigmond Gk. Kéttannyelvű Általános Iskolából
 2. helyezett: Zsupka Anna és Lakatos Dominik, mindketten a mátészalkai Móricz Zsigmond Gk. Kéttannyelvű Általános Iskolából
 3. helyezett: Gerner Zselyke és Hevesi Blanka, mindketten a nyíregyházi Szent Miklós Gk. Általános Iskolából
  Különdíj: Rácz Mirabella, hajdúdorogi Szent Bazil Gk. Ált. Iskola
                Oroszi Szonja, nyírlugosi Szent Péter és Pál Gk. Ált. Iskola
                Orosz Gergő, mátészalkai Móricz Zsigmond Gl. Kéttannyelvű Általános Iskola
                Demeter Zoé, mátészalkai Móricz Zsigmond Gl. Kéttannyelvű Általános Iskola

5. osztály

 1. helyezett: Tóth Boróka, nyíregyházi Szent Miklós Gk. Ált. Iskola
 2. helyezett: Tóth Nimród, nyíregyházi Szent Miklós Gk. Ált. Iskola
  és Kanyó Elizabet, mátészalkai Móricz Zsigmond Gk. Kéttannyelvű Általános Iskola
 3. helyezett: Piros Panni, mátészalkai Móricz Zsigmond Gl. Kéttannyelvű Általános Iskola
  és Farkas Attila, kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola

6. osztály

 1. helyezett: Szabó Kitti hajdúdorogi, Szent Bazil Gk. Ált. Iskola
  és Bartha Hanna, mátészalkai Móricz Zsigmond Gk. Kéttannyelvű Általános Iskola
 2. helyezett: Oláh Zsófia Máriapócs, Dudás Miklós Két Tanítási Nyelvű Gk. Ált. Isk.
  és Puskás Violetta, Nyíradony, Szent Mihály Gk. Ált. Isk.
 3. helyezett: Kovács Panna Gréta, Nyíradony, Szent Mihály Gk. Ált. Isk.

7. osztály

 1. helyezett: Szabó Hanna Vivien (Máriapócs, Dudás Miklós Két Tanítási Nyelvű Gk. Ált. Isk.)
 2. helyezett: Péter Anna (Máriapócs, Dudás Miklós Két Tanítási Nyelvű Gk. Ált. Isk.)
 3. helyezett: Schmied Julianna (Nyíregyháza, Szent Miklós Gk. Ált. Isk.)
  Különdíj: Fazekas Panna és Lőrincz Levente, mindketten a mátészalkai Móricz Zsigmond Kéttannyelvű Gk. Ált. Isk.

8. osztály

 1. helyezett: Kolisznicsenko Szofia, budapesti Szent Anna Gk. Gimnázium és Technikum
  és Tamás Bianka (Kisvárda, Szent György Gk. Ált. Isk.)
 2. helyezett: Kiss Bálint (Hajdúdorog, Szent Bazil Gk. Gimn.)
 3. helyezett: Pop Denisza (Hajdúdorog, Szent Bazil Gk. Gimn.)

9. osztály

 1. helyezett: nem került kiosztásra
 2. helyezett: Tószegi Valéria (Hajdúdorog, Szent Bazil Gk. Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola)
 3. helyezett: Varga Zsombor, budapesti Szent Anna Gk. Gimnázium és Technikum.             

10-12. osztály

 1. helyezett: Simon Éva (Hajdúdorog, Szt. Bazil Gk. Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola)
  és Simon ÉvaTószegi Valéria közös grafikája (Hajdúdorog, Szt. Bazil)
 2. helyezett: Zsadányi Aliz és Kardos Kata rézkarca (Hajdúdorog, Szent Bazil)
 3. helyezett: Lakatos Petra és Fejér Dóra munkája (Hajdúdorog, Szt Bazil)
  és Pogácsás Zsuzsa (Hajdúdorog, Szt Bazil Gk. Gimn.)
  különdíj: Szent Bazil Ikonfestő Kör, Hajdúdorog
  és Galambica Péter (Budapest, Szent Anna Gk. Gimnázium és Technikum)

Felnőttek:

 1. helyezett: Monosotry Viktória 
 2. helyezett: Rásó Erzsébet 
 3. helyezett: Rásó Erzsébet
  Különdíj: Oláh Jánosné 
            és Latorcainé Ujházi Aranka

Irodalmi kategória:

 1. helyezett: Varga Csaba
 2. helyezett: Szóládi Zoltán
 3. helyezett: Szántai Mihály

 

 

 

VEZETŐ HÍREK
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása

Kisgyermeknevelőt keresnek a debreceni bölcsődébe

Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentum a keresztények egységéről
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása

Kisgyermeknevelőt keresnek a debreceni bölcsődébe

Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentum a keresztények egységéről
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
 
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
 
Imádságos természetjárás Debrecen közelében
Imádságos természetjárás Debrecen közelében
 
Új lehetőségek a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek ...
Új lehetőségek a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek ...
 
Múzeumok éjszakája a Görögkatolikus Múzeumban
Múzeumok éjszakája a Görögkatolikus Múzeumban