Kutatók Éjszakája és Görögbe fogadlak

Kutatók Éjszakája és Görögbe fogadlak

2023-10-02 07:04:54
Szerző: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola
Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola
Főiskola
Két rendezvény egy szívvel, remek hangulatban

Minden várakozásunkat felülmúlta a nap, amikor először rendeztünk egy a korábbiaknál nagyobb szabású Kutatók Éjszakáját, és ráadásul még hozzákapcsoltunk egy új rendezvényt: a Görögbe fogadlak nyitott udvart. Legnagyobb örömünkre, amellett, hogy néhány előadáson „még a csilláron is lógtak”, az udvaron is folyamatosan pezsgett az élet egészen záróráig. 

Kutatók Éjszakája fényes nappal?

Bár a rendezvény a fenti címet viseli, célközönsége elsősorban a középiskolás réteg, aki számára a kutatói és a tudományos életpályát igyekszik vonzóvá tenni ez a rendezvénysorozat országszerte ezen a napon, évek óta. A 14 órai megnyitó után előadásainkat azért kora délután kezdtük el, hogy a diákok számára minél megfelelőbb időpontban kezdődhessenek el. Ebben az évben kilenc programmal készültünk a főiskola és a májusban megnyílt Görögkatolikus Múzeum termeiben. Minden előadásunk interaktív jellegű volt, s mire az utolsónak is vége lett, valóban leszállt az est az akkor még mindig lelkes előadókra és érdeklődőkre egyaránt. Az idei előadók között volt Kocsis Fülöp metropolita atya, aki Hogyan válik a hang Isten-dicsőítéssé? című előadásában meg is énekeltette a résztvevőket. Seres Tamás az ikonfestészet rejtelmeibe, Szabó Irén, a Görögkatolikus Múzeum igazgatónője a múzeumban található textilek világába vezette be a jelenlévőket, akik fehér kesztyűket húzva meg is érinthették a máskor elzárt, ritka különlegességeket. 

Gyurkovics Miklós atya Szépség és divat teológus szemmel címmel többek között az antik világ szépségideáljáról, Makkai László atya az élet céljainak megtalálásának módjáról, Orosz István Mokiosz atya a Szentírásról tarott előadásai mellett Inántsy-Pap Ágnes tanárnő praktikus tanácsokat is adott a pályaválasztás előtt állóknak. Ehhez pedig segítséget nyújthatott Pauwlik Zsuzsa Orsika tanárnő és Schmerz István tanár úr személyiségteszteket és műszeres méréseket elméletben és gyakorlatban is bemutató előadása. 

Kinyitottuk a kapukat

A fenti előadásokkal párhuzamosan a Görögbe fogadlak nyitott udvar rendezvényünkön egy őszi piknik keretében vendégül láttunk kicsiket és nagyokat, görögkatolikusokat és a hozzánk betérő minden kedves vendéget egyaránt. A délután folyamán a Gasztroudvaron intézményeink lelkes önkéntesei sütöttek-főztek és kínálgatták az embereket. Volt itt kemencében frissensült kenyérlángos, goffri, lapcsánka, papnövendékek által sütött palacsinta és a Szent Miklós Óvoda óvodásai által készített koliba is, a debreceni Myra kávéház pedig az italokról gondoskodott. A gyerekek tollasoztak, fociztak, a főiskola hallgatói lelkesen játszottak velük, arcfestést és csillámtetkó készítést is vállaltak a délután folyamán.

A nagyobbak pedig nemcsak a Gasztroudvarban, hanem a chill-sarokban is beszélgethettek és pihenhettek. A görögkatolikus egyházmegyék intézményei kézműves termékekkel mutatkoztak be – ezek közül nemcsak vásárolni, hanem azokat helyenként kipróbálni, helyenként pedig megkóstolni is lehetett, a főiskola sátrában bárki kérdezhetett a hallgatóktól. A rendezők egy különleges játékkal is készültek. A geocaching mintájára görögcaching játékot hirdettek, amely keretében a bátor vállalkozók különböző helyszíneken pecséteket gyűjtehettek, miközben a görögkatolikusságról és az intézményről is szerezhettek ismereteket. A színpadon koradélután táncházzal indult a nap, utána egymásnak adták a mikrofont az akusztikus zenekarok: a Képmás zenekar, Gedeon András és Kiss Balázs, és végül a HéBa zenekar koncertje zárta a programot.  

A kezdeményezést jónak látjuk, nagyszerűen éreztük magunkat, és reméljük, nem kell egy évet várni a következő alkalomra. A gondolat már  a rendezvény napján megszületett a szervezőkben, hogy júniusban a Múzeumok Éjszakáján is kinyitjuk a kapukat… 

szöveg: Vándor Ilka 

fotó: Farkas Friderika

VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
 
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
 
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
 
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt