Londoni görögkatolikusokkal találkoztak főpásztoraink

Londoni görögkatolikusokkal találkoztak főpásztoraink

2017-10-31 08:41:44
Szerző: Görögkatolikus Metropólia
Kocsis Fülöp érsek
Lelkipásztori
Szocska Ábel kormányzó
Nemzetközi
"Ti vagytok Krisztus kezében a mag"

„Történelmi eseménynek lehetünk részesei, hiszen Londonban ma van először magyar nyelvű görögkatolikus Szent Liturgia” – monda szentbeszédében Kocsis Fülöp metropolita a londoni ukrán görögkatolikus székesegyházban október 29-én, vasárnap délután.

Harmincan vettünk részt azon a találkozón Londonban, melyre a görögkatolikus főpásztorok hívták az ott élő híveiket. A találkozón a metropolita mellett Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója is jelen volt. Orosz Atanáz miskolci püspök atyával együtt az európai keleti katolikus püspökök éves találkozóján vettek részt a brit főváros közelében, melynek zárása után meghosszabbították kint tartózkodásukat, hogy az ott élő magyar görögkatolikusokkal találkozhassanak. Az utóbbi évtized kivándorlási hulláma miatt ugyanis sok görögkatolikus hívő is él és dolgozik a szigetországban. Londonban nehéz magyar nyelvű szentmisét találni. A többség angol templomba jár vagy fölkeresi a Szent István házat, ahol római katolikus szent misén vehet részt. Ha pedig a rítus a fontosabb a lelkének, akkor az ukrán görögkatolikusokhoz megy el. A görögkatolikusoknak jelentős esemény és egyben fordulópont is lehet október 29-e, mert az Angliában élők – a helyi ukrán eparchia fölállításának hatvanadik évfordulójának napján – először vehettek részt görögkatolikus templomban, magyar nyelvű Szent Liturgián.

A vasárnapi találkozás jelentősége azonban még ennél is nagyobb: a Metropólia ezzel az eseménnyel kezdi meg a lelkipásztori tevékenységet a hazánktól távol élő magyar görögkatolikusok között. Jaczkó Sándor budapesti helynök atya ugyanis mostantól havonta fog találkozni a londoni görögkatolikusokkal és végez nekik Szent Liturgiát. A kezdeményezést az egyházi vezetők már előre egyeztették, Vincent Nichols westminsteri érsek és Hlib Lonchyna görögkatolikus püspök egyaránt kifejezték örömüket és támogatásukat ígérték. (A Szent Liturgia után főpapjaink a helyszín kiválasztásáról is egyeztettek a kint élőkkel, s amint véglegesül a helyszín és az időpont, honlapunkon és a Görögkatolikusok Angliában facebook-csoporton megtalálható lesz minden szükséges tájékoztatás.) Egymás üdvözlése után szentgyónásra volt lehetőség, amelyet többen ki is használtak. Majd Ábel apostoli kormányzó vezetésével elkezdődött a Szent Liturgia, amelyen Szabó Csaba, szociális évét Londonban töltő kispapunk személyében kántorunk is volt, s a harminc londoni magyar görögkatolikus ajkáról több szólamban szálltak a tömjénfüsttel a magasba Szent Liturgiánk gyönyörű dallamai – sokaknak talán hosszú idő óta először.

Szentbeszédében Fülöp atya az evangéliumra utalva azt mondta: ügyelnünk kell, hogy milyen föld a lelkünk, hová hullik az Isten igéje! A nyugati, materiális, nyüzsgő, technikai vívmányoktól és világi örömöktől vibráló nagyvárosi élet forgatagában vajon megtalál-e bennünket. De ha meg is talál, ha elér a szívünkig, azt utána öntözni, gondozni kell. Erősödnünk kell a hitben, hogy a zsibongó világ evilági kincsek halmozására ösztönző tüskéit, gyomjait, erősen kapaszkodó, és minket elfojtani akaró folyondárjait leküzdve elinduljon bennünk az isteni élet, és a hitben növekedve ellenálljunk a gonosz csábításának.

Mert az út szélére hullott, és a jó földben elhanyagolt magot az ördög egész egyszerűen elragadja, a köves talajba hulló gyökértelenül hamar elszárad, a bogáncsok között pedig nemigen fog sokáig élni, nem fog hozni termést. Mindezek ellen egyetlen gyógyszer van: a Krisztushoz ragaszkodás. Legyünk mindig vele, vigyük magunkkal mindenhova! Legyünk tudatában, ha sörözni megyünk a barátainkkal, ott van velünk. Ha bulizni, táncolni megyünk, ott sem hagy magunkra. Ha kimegyünk a focimeccsre szurkolni, ott sem feledkezhetünk el róla. Ne csak figyelmetlenül hadarjuk el az imáinkat s aztán éljük a magunk életét, hanem Jézussal együtt éljünk és imádkozzunk. Jézus Krisztus pedig velünk sörözik, velünk táncol, velünk szurkol, velünk imádkozik. Változtassuk meg az életünket, még ma: a napi sok imádsággal, Krisztusra figyeléssel tegyük termékennyé lelkünk szántóföldjét, vigyük magunkkal Krisztust mindenhova!

Ábel atya az elhangzott prédikációra utalva azt mondta: mi legyünk a mag Krisztus kezében, akik bő termést hozunk a nagyváros bár zsibongó, de üres és száraz sivatagában.

A Szent Liturgia után még volt alkalmunk hosszan beszélgetni egymással és a főpásztorainkkal, s már tervezgettük a folytatást, amelyre mindnyájan nagyon számítunk, amelyre nagyon vágyunk.

Köszönjük Fülöp metropolitánknak és Ábel apostoli kormányzónak, hogy a távolba szakadt nyájról sem feledkeztek meg! 

Fotó: Kovács Máté

VEZETŐ HÍREK
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!

December 6: Szent Miklós ünnepe

Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!

December 6: Szent Miklós ünnepe

Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
 
December 6: Szent Miklós ünnepe
December 6: Szent Miklós ünnepe
 
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása a Szent...
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása a Szent...