Magyarország ritmusai ősi hangszereken a pécsi templomban

Magyarország ritmusai ősi hangszereken a pécsi templomban

2019-05-20 14:09:35
Szerző: Zajácz Gábor atya
Pécs
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Dudán és tekerőn koncerteztek a pécsi görögkatolikus templomban, Aequo animo címmel.

Pécs a hit és a kultúra városa, az itt élők és ide látogatók előtt az épületek, a terek, a város légköre, az ókeresztény emlékek, az itt élő emberek hitéből épülő templomok befogadják az ide látogatókat, a helyiek otthonává lesznek. Ezért sem volt meglepő, hogy a pécsi görögkatolikusok szeretett temploma a Xavér-templom otthont adott annak a templomi koncertsorozat első állomásának, melyet Istvánfi Balázs és Németh András megálmodott.

Istvánfi Balázs és Németh András duda-tekerő duójukat 2010-ben alapították a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol a Népzene Tanszéken folytattak zenei tanulmányokat.

Hangszereikkel kezdettől fogva a progresszív burdon zenei hangzás megvalósítására törekedtek, repertoárjukat kiegyensúlyozott arányú népzene átdolgozás, historikus és kortárs művek, valamint saját szerzemények megszólaltatása jellemzi.

Mindkét művész elkötelezett, hitét gyakorló katolikus, Istvánfi Balázs a Zebegényi Római Katolikus Plébánia híve, Németh András családjával együtt a Pomázi Görögkatolikus Parókia tevékeny tagja, ahol alkalmanként kántori szolgálatokat is ellát.

Az este során a pécsi közönség – mely főként a görögkatolikus hívekből tevődött össze – hallhatta Bartók Béla 1912-ben Torontál megyében, Sárafalván rögzített dallamát alapul vevő Parton és Sárafalva c. műveket, Istvánfi Balázs átdolgozásában, a Kérlek, Zokogás c. szerzeményeket Németh András átírásában, majd az Oltár-kő és a The Belly Dancer műveket. Lángnyelv, Csongrád, Nyáj után, Ürögi és Allegró című darabok alkották a koncert további részét.

A hangszereken való megszólaltatás előtt a népzene történeti hátterét is megismerhette a közönség.

Zajácz Gábor atya a koncert zárását követően Isten áldását kérte a művészek életére és erre a különleges tevékenységre, melyet hivatásként végeznek. Parókus atya zárógondolataiban kifejtette, hogy a Jóisten az emberi gyengeséget felhasználva tud a tökéletes felé vezetni, az Ő tökéletességére hív minket minden tevékenységünk által, legyen célunk ezt észrevenni és együttműködni ebben. Ezen népi hangszerek is közreműködnek abban, hogy mi emberek, régen és ma, próbáljuk megközelíteni a végtelent, hiszen az ember saját életében, lehetőségeihez mérten a tökéletességet próbálja elérni. A Duó egymásra figyelése, össz-hangzattana eredményezte, hogy a templomi hangzása ezen eszközöknek szinte betöltötte a templomi miliőt, lelkünk mélyéig hatolt és mindez Isten segítségével történt.

Öröm számunkra, hogy az első állomáshelye lehetett a hat helyszínből álló sorozatnak Pécs és a város szívében álló kicsiny, ékes templom. Ezen a vasárnap délutánon valamennyiünk számára zenei és lelki élményt nyújtott a két egyszerű, ősi hangszer megszólaltatása.

VEZETŐ HÍREK
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, amihez a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a mag

Emlékezés Oláh Miklós atyára

A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, amihez a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a mag

Emlékezés Oláh Miklós atyára

A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a...
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a... class=
 
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh...
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh... class=
 
Emlékezés Oláh Miklós atyára
Emlékezés Oláh Miklós atyára class=
 
Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Luk...
Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Luk... class=
 
"Lelkiismeretemhez és Isten igéjéhez vagyok kötve" - a M...
 
Derűs lelkű szolgálattal - püspökké szentelték Berta ...
Derűs lelkű szolgálattal - püspökké szentelték Berta ... class=