Mi köze a világhírű Boney M együttesnek egy zsoltárhoz? - ez is kiderült a hittanverseny döntőjén

Mi köze a világhírű Boney M együttesnek egy zsoltárhoz? - ez is kiderült a hittanverseny döntőjén

2019-04-08 11:58:08
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Metropólia
NEK
Diákokkal népesült be Máriapócson az Emmanuel Zarándokközpont és a Családvár április 6-án, szombaton. Ekkor rendezték meg az általános és középiskolai hittanversenyek döntőjét.

Nagyböjt ötödik szombatján a „legszentebb Nagyasszonyunk, az Istenszülő és mindenkor Szűz Máriának Akathisztosz-himnuszát” ünnepli a Görögkatolikus Egyház. A „nem ülve" végzett himnusz maga 24 versszakból áll (12 kondák és 12 ikosz) és szabályosan van megszerkesztve. A szent Szűz minden egyes megszólítása Gábriel köszöntését idézi: „üdvözlégy”, amelyet Egyházunk hagyományában általában így fordítanak le a szöveg bizánci értelmét követve, hogy „örvendezz”.

Elimádkozva ezt az imádságot, megértjük, hogy Istenszülő mérhetetlen öröme egyben a miörömünk is, ha azonosulni tudunk az ő hitével, alázatával és engedelmességével. Az Akathisztosz felidézi az Örömhírvétel és a Karácsony ünnepén keresztül a bibliai tanúságot a szent Szűzről, majd az Egyház hitét és hozzá való ragaszkodását fejezi ki csodálatos megfogalmazásokban.

A fatemplomban Atanáz püspök atya vezetésével imádkozták el a himnuszt a középiskolások, akiket aztán érsek-metropolita atya bátorított a döntő megkezdése előtt. Fülöp atya Akathisztosz ünnepéhez kapcsolódóan az Istenszülő hivatásáról beszélt, ami nem más, mint az édesanyává válás. Ő erre igent mondott az Úrnak, pedig nem tudta, hogy mi lesz ennek a következménye, csak azt hogy a Teremtő akaratának eleget fog tenni. Így teljesítette be a hivatását, amit az Isten neki szánt. Mindenkinek van hivatása, az Úr mindenkire gondolt és igent kell tudni neki mondani, ebben igazi példakép lehet Szűz Mária – hangsúlyozta a főpásztor.

Az országos versenyre 54 csapat jelezte indulási szándékát, amelyből két írásbeli forduló eredményei alapján 8 csapat jutott el döntőbe. A feladatok összeállításért Sallai Szabolcs, Szarka Gergely és Trella Tibor atyák voltak a felelősök.

A verseny operatív feladatainak lebonyolításáért a főiskola munkatársai feleltek.A Hierarcha atyák pedig a versengés egésze során javaslataikkal és ötleteikkel  segítették folyamatosan a tanulókat, hogy minél színvonalasabb legyen a verseny.

 A döntő fordulón a középiskolás diákoknak először egy 50 perces írásbeli feladatlapot kellett megoldaniuk, majd egy bibliai témájú jelenetet eljátszaniuk - erre előre felkészülhettek - végül egy Dávid királyt ábrázoló puzzle-t kirakniuk. 

A harmadik alkalommal megrendezett középiskolai hittanverseny döntősei két feladat között megzenésített zsoltárokat hallgattak kikapcsolódás gyanánt. Például Boney M-et. Igen, az eurodiszkó egyik nagy sztárjának Rivers of Babylonját is.     

By the rivers of Babylon, there we sat down… sokan már dúdolják is magunkban a ’70-es ’80-as évek egyik legkedveltebb együttesének világslágerét. Dalszövegének különlegességét az adja, hogy aki a Babilon folyóit hallgatja egyben imádkozik is, hiszen a sláger a 137. zsoltár első négy versét dolgozza fel. A dalt eredetileg egy jamaicai reggie zenekar játszotta. Nevük: The Melodians (Jamaica). A helyi diktatúra miatti “fogság” inspirálta őket arra, hogy a zsidó nép babiloni fogságát idézzék meg dalukban a zsoltár szövegével. Az eredeti felvétel itt hallgatható: a youtubeon. Tőlük vette át Frank Farian, aki a Boney M. alapítója és háttérembere volt. (forrás masza.net)

Az utolsó feladat annak a zsoltárversnek az előadása volt, amit maguk a versenyzők írtak. Szebbnél-szebbek és kreatívabbnál-kreatívabbak születtek, íme egy példa az utóbbira:

„Kérlek válaszolj nekem, Isten, ne csak láttamozd az üzenetem

Uram szabadítsd meg kezem a telefon szorongatásából!

Add, hogy elmém a könyvek által jóra neveljem!

Mi jut majdan nekem osztályrészül, ha csak a likeokat zsebelem?

Egy sivár fekhely, vagy egy sad face a gyászjelentésemen?

Jajj nekem, hogy influencer csak a sminkemet legyezzem!

Szemem, már régóta a virtuális világ rabja,

és a többi ember, csak hagyja, sőt jobban tolja, mint én magam!

És mi azt hisszük, hogy ez rendbe’ van?!

Ezért írok most neked, kedves ismerősöm, az Isten,

Kérlek igazodjék az én imádságom a te képernyőd elé, s adj egy új irányt, de

nem a divatba, hanem az életbe, most és itten.”

Zárásként Atanáz püspök atyát és Fülöp metropolitát faggathatták a versenyzők, akik előzetesen, név nélkül tehettek fel a főpásztoroknak kérdéseket. Mint például: melyik élő, vagy elhunyt esetleg fiktív személlyel találkoznának szívesen (Atanáz püspök, Szent Atanázzal) mit gondolnak a megtérésről vagy az alkoholfogyasztásról. A középiskolások versenye végül így zárult:

A középiskolás hittanverseny eredményei:

 1. helyezett: Szilágyi Zsófia-Urbán Bence - Véghseő Péter (Szent Imre Katolikus Gimnázium és Kollégium) Felkészítő tanár: ft.Kocsis Dániel
 2. helyezett: Ignácz Boglárka - Kozák Klaudia - Kitti-Pánger Fanni (Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium) Felkészítő tanár: Prekup Erzsébet
 3. helyezett: Nagy Zsanett – Orosz Vanda – Támba Petra (Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium) Felkészítő tanár: Prekup Erzsébet

A nagyokkal párhuzamos zajlott a kisebb diákok megmérettetése; ők több mint százan vettek részt a Metropólia egész területéről a döntőn.

 A Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatási vezetője Obbágy László atya emlékeztette a résztvevőket arra, hogy az idei hittanverseny a NEK 2020 jegyében az Eucharisztiáról szól. Ennek kapcsán lelki útravalóként azt mondta: az átváltoztató Krisztusban Isten jött közénk, akiben már a keresztségkor elkezdődött az örök életünk.

Fokozatosan bontakozik bennünk a Krisztusi-élet, amikor az Eucharisztia titkában elmerülünk, részesülünk. László atya azt kívánta, hogy a tárgyi tudás mellett ennek az öröme töltsön el mindenkit.

Az általános iskolásokat Atanáz püspök atya is köszöntötte, felidézve Szent Pált. Az apostol arra figyelmezet minket, hogy a versenyzők önmegtartóztató életet élnek, vagyis edzenek, ahhoz, hogy győzzenek. De az apostol hozzáteszi, hogy a díjat egy nyeri el. „Úgy fussatok, hogy elnyerjétek”. A hittanverseny szervezői most több díjat is tartogatnak nektek – mondta Atanáz püspök –, de az elv ezen a napon is érvényes: imádsággal, önfegyelemmel és felkészültséggel kell nekifutni a versenynek.

A feladatlapok kitöltése után, a gyerekek Grunda Dávid és Bak Ádám atyák vezetésével feltérképezték a kegyhelyet, majd következett az eredményhirdetés. Ez a következőképpen alakult:

Egyházközségek versenyében:

5-6. osztály

 1. Bekecs: Kelecseny Ádám, Tóth Adél, Szabó Ágota (Felkészítő: Szabóné Bulátkó Mónika)
 2. Budapest-Rózsák tere: Oláh Zsófia, Oláh Eszter (Felkészítő: Koroknai Gabriella)

Szeged: Klubica Krisztián, Zádori Szabolcs (Felkészítő: Káplár Márton)

 1. Penészlek: Daku Zsófia, Papp Viktória (Felkészítő: Aranyics Arnold, Aranyicsné Kiss Emese)
 2. Eger: Brunczel András, Cserháti Ákos (Felkészítő: Demkó Balázs)
 3. Hajdúdorog: Simon Dóra, Búza Nikolett, Szabó Eszter (Felkészítő: Dalanics Zoltán)
 4. Vásárosnamény: Mikó Patrícia Anita, Veress Gabriella, Vezse Krisztina (Felkészítő: Demkó István)

7-8. osztály

 1. Eger: Estók Éva, Girhiny Csenge (Felkészítő: Demkó Balázs)
 2. Bököny: Kondor Krisztián, Buczi Mihály, Kovács Tibor (Felkészítő: Szokira János)
 3. Budapest-Rózsák tere: Szabó Dorottya, Mócz Botond, Blunck András (Felkészítő: Koroknai Gabriella)
 4. Nagykálló: Erdei Emese, Erdei Balázs, Pataki Asztrik (Felkészítő: Lipcsák Tamás)
 5. Miskolc-Belváros: Matyikánics Lili, Roppantó Dorka, Zentai Zoé (Felkészítő: Kissné Szegedi Krisztina)
 6. Fehérgyarmat: Riczu Zsófia, Szarka Flóra, Kovács Máté (Felkészítő: Kovács Róbert)

Egyházi iskolások versenyében:

5-6. osztály

 1. Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda – Mátészalka: Balla Zsófia, Fafka Ágnes, Oláh Bálint (Felkészítő: Kovács Erzsébet)
 2. Mátészalka: Havanyecz Gergő, Nick Annamária, Varga Martin (Felkészítő: Szabóné Cseppentő Ildikó)
 3. Nyíracsád: Simon Ábel, Rácz Edina, Krekk Petra (Felkészítő: Simonné Czentye Anikó)
 4. Nagyhalász: Kallós Teréz, Márton Csenge, Szabó Flóra (Felkészítő: Gorcsa Péter, Szabó Antal)
 5. Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola – Nyíracsád: Kerti Benedek, Széll Nóra, Simon Mihály (Felkészítő: Tóth Elek)
 6. Szent Miklós Görögkatolikus ÁItalános Iskola – Edelény: Demkó Balázs, Malinkó Dioméd, Molnár Hunor (Felkészítő: Ráczné Kalapos Katalin)

7-8. osztály

 1. Nyíregyháza-Jósaváros: Grajczárik Adél, Grajczárik Ádám, Ősz Tibor (Felkészítő: Ősz Tibor, Sütőné Görgényi Monika)
 2. Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola – Mátészalka: Bodnár Levente, Bodnár Péter, Orosz Lotti (Felkészítő: Szabóné Cseppentő Ildikó)
 3. Ciszterci Nevelési Központ Szent Margit Általános Iskola – Pécs: Érsek Boglárka, Zajácz Veronika, Vas Domonkos (Felkészítő: Zajácz Gábor)

Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda – Mátészalka: Biró Adrienn, Ganyu Zsófia, Nagy Alíz (Felkészítő: Kovács Erzsébet)

 1. Eger: Brunczel Borbála, Figeczki Flóra (Felkészítő: Demkó Balázs)
 2. Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola – Edelény: Girhiny Hanna, Tóth Henrietta (Felkészítő: Ráczné Kalapos Katalin)
 3. Nyíracsád: Hudácskó Dóra, Szabó Ágnes, Szilágyi Balázs (Felkészítő: Tóth Elek)

Gratulálunk a többi döntőbe jutott versenyzőnek is a kiemelkedő teljesítményhez!

Az egyházközségek versenyében:

5-6. osztály

 • Kölcse: Borbély Péter, Császár Zsombor, Homoki Rebeka (Felkészítő: Orosz Gábor)
 • Nyírmada: Balogh Klaudia, Baráthi Sándor, Kiss Patrik (Felkészítő: Halinda Gyula)
 • Ózd: Varró Kitti, Bodnár Dániel (Felkészítő: Bodnárné Kántor Erzsébet)

7-8. osztály

 • Dunakeszi: Kapin Lili, Bubrik Nóra, Szabó Borbála (Felkészítő: Bubrik-Johan Viktória)
 • Kecskemét: Tőkés Maja, Bereniké Dóra, Bódi Enikő (Felkészítő: Hollik György)
 • Komlóska: Matisz Zsófia, Tornai Adrienn, Szűcs Panna (Felkészítő: Szikora Benedek)

Az egyházi iskolások versenyében:

5-6. osztály

 • Arnót: Töttös Maja, Galambvári Panna, Namesnyik Flóra (Felkészítő: Szemerszki Mihály)
 • Gárdonyi Géza Katolikus ÁItalános Iskola – Miskolc: Laczkó Dóra, Krajczár Dénes, Éliás Rebeka (Felkészítő: Bárányné Nagy Melinda)
 • Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola – Debrecen: Hajós Boróka, Karászi Lili, Nyirán Anna (Felkészítő: Sivadó Miklós)
 • Szent Erzsébet Katolikus ÁItalános Iskola – Sárospatak: Ivancsó Máté, Molnár Hanna, Zsignár Ákos (Felkészítő: Kiss Anett)
 • Szent László Katolikus ÁItalános Iskola – Encs: Szepesi Anna, Tóth Virág, Virosztkó Fanni (Felkészítő: Szepesi Szilárdné)

7-8. osztály

 • Budapest-Rózsák tere: Ulicsák Miklós, Török Viktor, Tóth Botond (Felkészítő: Koroknai Gabriella)
 • Fráter György Katolikus Gimnázium – Miskolc: Thomázy Gréta, Bajcsev-Dancsó Damján, Galambvári Sára (Felkészítő: Salai Szabolcs)

A verseny támogatója a NTP-TMV-18-0051 számú, „Országos görögkatolikus hit- és erkölcstan verseny a NEK 2020 jegyében” című pályázati program.

 

 

VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
 
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
 
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
 
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt