Mit ehetünk és mit nem Nagyböjt idején?

Mit ehetünk és mit nem Nagyböjt idején?

2017-02-24 15:29:57
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Család
Böjt
Recept ötletek a Nagyböjt idejére

Nagyböjtben az első hét, a „Tiszta hétfő”-vel kezdődő ún. „Tiszta hét”, ekkor szigorú böjt van előírva, azaz nem lehet húst, sőt, semmilyen állati eredetű ételt fogyasztani (tej, tojás, vaj, tejföl, stb.). Szigorú böjt van február 27-én és április 14-én, Nagypénteken. A többi héten a 40 nap alatt minden szerdán és pénteken tilos húst fogyasztani, viszont akkor már állati eredetű élelmiszert ehetünk. Sokan azonban tanácstalanok, mi is kerüljön ilyenkor az asztalra? Íme, egy pár recept ötlet szigorú böjt idejére:

Céklaleves

Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 sárgarépa, 1 zeller, 2 fej vöröshagyma, rozskenyér, babérlevél, bors, só, cukor, citromlé

Elkészítés: A nyers céklát mossuk meg, hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Öntsünk rá előzőleg felforralt, langyos vizet, annyit, hogy ellepje, és fedjük be rozskenyérrel. Hagyjuk állni akár pár napra is, szűrjük le, a levét tegyük félre. A sárgarépából, a zellerből, a hagymából néhány babérlevél és pár szem feketebors hozzáadásával főzzünk zöldséglevest, szűrjük át, és adjuk hozzá a cékla erjesztetett levét. Sóval, kevés cukorral, citromlével ízesítsük! 

Tepsis burgonya recept

Hozzávalók

1 kg krumpli, ételízesítő ízlés szerint, fűszerpaprika ízlés szerint, bors ízlés szerint, 0.5 dl napraforgó olaj

Elkészítés

A krumplikat megmossuk, és kicsit megkefélgetjük. (Amennyiben régi krumpli, megpucoljuk.) Ha kicsik, akkor felezzük, ha nagyobbacska, akkor elnegyedeljük a krumplikat. Egy tálban ételízesítőt, borsot és kevés pirospaprikát szórunk rá, összekeverjük. Növényi öntünk alá, beledobjuk a krumplikat, és először fólia alatt sütjük puhára, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük. 

Répasaláta almával

Hozzávalók: 3 db nagyobb sárgarépa, 2 db alma, 2 evőkanál darált dió, citromlé

Elkészítés: A sárgarépát vastagabbakra, az almákat vékony cikkelyekre vágjuk, az egészet jól keverjük el, szórjuk meg a darált dióval, és citromlével ízesítsük. Hasonló a feketeretek-saláta (40 dkg fekete retek, 1 közepes vöröshagyma, petrezselyem, só, olaj), elkészítése ugyanilyen egyszerű: vágjunk mindet apróra, keverjük össze, sózzuk, és locsoljuk meg egy kevés növényi olajjal. Rozskenyér illik hozzá.

VEZETŐ HÍREK
Közös ünnep volt a 110 éves évforduló kiállításmegnyitója

Save our Queen! - Spanyolországi tanulmányúton járt a Szent Piroska

Virágvasárnapi keresztút Debrecenben
 
AKTUÁLIS
Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával

Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópálfalán
 
VEZETŐ HÍREK
Közös ünnep volt a 110 éves évforduló kiállításmegnyitója

Save our Queen! - Spanyolországi tanulmányúton járt a Szent Piroska

Virágvasárnapi keresztút Debrecenben
 
AKTUÁLIS
Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával

Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópálfalán
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópál...
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópál...
 
Jézus-ima Debrecenben
Jézus-ima Debrecenben
 
Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával
Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával
 
Közös ünnep volt a 110 éves évforduló kiállításmegn...
Közös ünnep volt a 110 éves évforduló kiállításmegn...
 
Barsi Balázs atya tanítását hallgathatjuk meg Debrecenbe...
Barsi Balázs atya tanítását hallgathatjuk meg Debrecenbe...
 
Virágvasárnapi keresztút Debrecenben
Virágvasárnapi keresztút Debrecenben