Most érzem igazán a hivatás szó mögötti tartalmat - interjú Kondás Kristóffal, a Görögkatolikus Médiaközpont munkatársával

Most érzem igazán a hivatás szó mögötti tartalmat - interjú Kondás Kristóffal, a Görögkatolikus Médiaközpont munkatársával

2020-04-02 10:47:47
Szerző: H Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye, fotó: Görögkatolikus Médiaközpont
Metropólia
Görögkatolikus Médiaközpont
koronavírus
A koronavírus-járvány miatt néhány hete új időszámítás kezdődött világszerte, így hazánkban is, aminek elsődleges hozadéka, hogy most annak is a virtuális térbe kell költözni, aki eddig ódzkodott ettől. Ide kényszerültek a templomi szertartások is, amiknek megtartását határozatlan időre korlátozták. Hitéletünk megéléséhez maradnak az online, élőben sugárzott Szent Liturgiák, melyek közvetítéséért a Görögkatolikus Médiaközpont felel. Az új helyzetben a technika vívmányai és az idővel folytatott "harc" jelentik a legnagyobb kihívást a szerkesztőség munkatársainak, akik - nem túlzás - megállás nélkül dolgoznak azon, hogy hívek százainak teremtsék meg "az otthoni templomot". Kulisszatitkokról beszélgettünk Kondás Kristóffal, a Médiaközpont oszlopos tagjával.

- Min dolgoztál azelőtt, hogy hívtalak?

Készült egy kis szöveg, nevezzük útmutatásnak, amit Orosz István atya, a Kegyhely igazgatója, az élő, online Szent Liturgia felvezetéseként szokott elmondani. Ennek lényege az, hogy illő módon készítsük magunkat a szertartásra és tegyük valóban templommá otthonunkat: öltözzünk fel szépen, más tevékenységet ne csináljunk közben, sokkal inkább tevékenyen vegyünk részt benne. Ezt az útmutatót most felvettük és bejátsszuk majd kezdés előtt 15 perccel, hogy még inkább nyomatékosítva legyenek az otthon imádkozás gyakorlati szabályai, még inkább rá tudjon mindenki hangolódni a közös imádkozásra. (Az útmutatót a lap alján a „kapcsolódó dokumentum” fülre kattintva is megtalálják”)

- Maradjunk Máriapócsnál. A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet követően ide települt ki a Görögkatolikus Médiaközpont és innen közvetíti a Szent Liturgiákat. Miért pont a Nemzeti Kegyhelyre esett a választás?

Ennek több oka is van. Az egyik, hogy az infrastruktúra szempontjából itt minden adott: kényelmesen elférünk mi is és az eszközparkunk is. Nagy alapterületű a templom, így például be tudjuk tartani azt az előírást, hogy lehetőség szerint 1,5 méternyi távolságban legyünk egymástól. Más szempontból a bazilika szimbolizálja legjobban a Metropóliát, ez a lelki központ, ahol mindhárom főpásztor végezhet szertartást. Ráadásul az Istenszülő oltalma alatt, akinek védő, gondoskodó szerepe a világjárvány ideje alatt még inkább felértékelődik, illetve a hozzá való könyörgés most még inkább aktuális.

- Néhány nap alatt egy sokkal magasabb fordulatszámra kellett a Médiaközpontnak kapcsolni. Külső szemlélőként nagyon profin megoldottátok a helyzetet, de mennyire volt ezt nehéz belül megélni?

Azt lehet mondani, hogy Istennek hála a Görögkatolikus Egyház média megjelenése nagyon erős. A rendszerváltás óta egyre jobban teljesít ez a szegmens, így emiatt van nekünk is mindig nagyon sok munkánk. Ám az elmúlt időben már nem csak arra fektettünk hangsúlyt, hogy megtörtént eseményeket jól dokumentáljunk, hanem arra is, hogy miként lehessen az eseményeket, liturgiákat élő, egyenes adásban adni. Hosszú távú terv, hogy megismertessük az egyházközségeket olyan módon, hogy egyik hétvégéjükbe bekapcsolódunk, melynek a „csúcspontja” a vasárnapi Szent Liturgia közvetítés lesz. Emiatt ástuk bele magunkat jobban az élő, online közvetítések gyakorlatába, kezdtünk el rá egy tematikát kiépíteni. Ennek köszönhető tehát az, hogy szinte percek alatt le tudtuk ezt a helyzetet reagálni. Bár erről hivatalos adatunk nincsen, az országban talán az elsőként, vagy legalábbis az elsők között kezdtünk több kamerával és állandó jelleggel szertartásokat sugározni.

- A technika is jól vizsgázott a gyakorlatban?

Voltak fennakadások az elején, például az internetkapcsolat és a hang sokáig nem működött flottul, kellett körülbelül egy hét, hogy stabil legyen nagyjából minden. Ez volt a hátránya a gyorsaságnak, de nem hiszem, hogy ezt bánnunk kellene, mert ha vártunk volna arra, hogy minden tökéletesen működjön és hibátlanul, akkor körülbelül csak mostanában indulhatott volna az élőzés a virtuális térben.

- Hány fős most a legénység és hogyan élitek meg személy szerint a megváltozott munkakörülményeket?

Hárman dolgozunk jelenleg a közvetítéseken. (A máriapócsi bázison csak én vagyok). Rajtam kívül egy, a médiában régebb óta regnáló kolléga és egy, a szakma iránt érdeklődő fiatal egyetemista alkotja a stábot. Utóbbi társunk is önkéntes alapon segít be nekünk és rajta kívül még egy önkéntesünk van, aki otthonról segíti a munkánkat. Természetesen meg kell említenem a Görögkatolikus Médiaközpont motorját, édesapámat, Kondás Sándort is. Ő korára való tekintettel otthonról dolgozik, onnan biztosítja nekünk a hátországot szakmaiságával.

Ha én úgy élném meg a jelen helyzetet, mint egy civilszférában dolgozó ember, aki munkaként tekint erre az egészre, valószínű nem tudnék olyan vidáman beszélni róla, mint egyébként teszem ezt most. Ha lehet azt mondani én most érzem igazán a hivatás szó mögötti tartalmat. Pedig fárasztó, mindig ki vagyunk téve a technika ördögének, de nem lankad a munkakedvem, főleg mikor a temérdek mennyiségű pozitív visszajelzést olvasom. Merthogy több száz emberhez jutnak el tartalmaink, nagyon sok embernek, családnak jelent a munkánk igazi kapaszkodót a nehéz időkben.

- Az élő közvetítések mellett az egyéb tartalomgyártásra is marad energiátok. Ám ezek is rendhagyó módon készülnek. Elég, ha az elmúlt hétvégi Kántorok lelkigyakorlatára gondolunk. Viszonylag ez is egy gyorsan megszülető ötlet volt, hogyan alkalmazkodtatok hozzá? 

Fülöp érsek-metropolita atya szerette volna, hogy valamilyen formában mégis csak jöjjön létre ez a találkozó, amit egyébként általában Máriapócson rendeznek meg évente kétszer, ősszel és tavasszal. Volt vele munka, de meg lett az eredménye, hiszen a technikai megvalósítása szerintem jól sikerült: előre felvettük Fülöp atya tanításait, amiket szerkesztett formában még most is bármikor vissza lehet nézni a Görögkatolikus Médiaközpont YouTube csatornájánA lelki tartalmakat pedig a Kegytemplomból élőben közvetített szertartásokkal tudtuk biztosítani, ami nem igényelt külön készületet,  hiszen egyébként is be vagyunk most ide rendezkedve.

Meg kell jegyeznem, hogy így olyanokhoz is eljutott ez a tartalom, akik mondjuk eddig nem feltétlen érdeklődtek az esemény iránt. Már emiatt is jó dolog volt. Nekem biztosan, mert nagyon sok újat tudtam meg a Szent Liturgiáról, amiről eddig „kántorfejjel” még nem gondolkodtam.

- Hogyan készül a Médiaközpont a húsvétra? 

Például azzal, hogy a Duna TV számára felvettünk Fülöp atyával egy, a készületről szóló anyagot. Tehát, hogy miként éljük meg a képernyők előtt, „otthoni templomainkban” a Nagyhetet, majd az ünnepek ünnepét. Ezt Virágvasárnap 10:20-tól láthatják majd a hívek. Ami a saját házunk táját illeti azt tudom mondani, hogy minden nagyheti szertartást Máriapócsról közvetítünk, sőt mivel körmenetek is lesznek így azokat is – ezek technikai megvalósítása igen nagy kihívás lesz, de meg fogjuk oldani.

- Milyen hozadéka lehet szerinted a jövőben a most megszerzett tapasztalatoknak?   

Ilyen rövid idő alatt, többször is a megannyi technikai eszköz használati útmutatóját én még soha nem olvastam el, tehát ezzel én személy szerint már gazdagodtam (nevet). De a szakmai hozadékát én most mégis háttérbe tenném, sokkal fontosabb az, hogy ezzel még tovább erősödik Görögkatolikus Egyházunk. Van olyan vasárnapi Szent Liturgia, ami több mint 55.000 emberhez jutott el, tehát rengetegen imádkozunk ilyenkor közösen, rengeteg otthoni kis templomot sikerült felépíteni. Illetve biztos vagyok abban is, hogy közvetítéseinkbe más felekezetű hívők is bekapcsolódnak, ezáltal többen ismernek meg minket, a liturgiánkat.

A Görögkatolikus Médiaközpont közvetítéseibe Facebook oldalukon és YouTube csatornájukon keresztül lehet bekapcsolódni.  

 

VEZETŐ HÍREK
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemették Troszt Máté atyát

Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben

Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Így vegyünk részt otthon a Szent Liturgián
VEZETŐ HÍREK
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemették Troszt Máté atyát

Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben

Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemetté...
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemetté...
 
Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben
Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben
 
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
 
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
 
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
Találkozás a föltámadottal
Találkozás a föltámadottal