Nagyváradra ért a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsi

Nagyváradra ért a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsi

2019-05-20 09:04:08
Szerző: Főnix Kommunikációs és Pr, kép: Máthé András
Ferenc pápa
Határontúl
Debrecen testvérvárosába, Nagyváradra már pénteken megérkezett a virágkocsi, hogy részt vegyen a május 18-19-én megrendezett a nagyváradi magyarok, a Római Katolikus Egyházmegye püspöksége és a Festum Varadinum közös ünnepségén.

Vasárnap 11 órától a nagyváradi székesegyházban Udvardy György pécsi megyéspüspök celebrált szentmisén Böcskei László nagyváradi megyéspüspök külön köszöntette Debrecen város kulturális ajándékát.

A körmeneten, a Nagyváradon őrzött Szent László hermája mellett, a Somogyvárról Debrecenen keresztül idehozott Szent László-ereklyét is megtekinthették a hívek. Debrecen város ajándékaként pedig a Hajdú Táncegyüttes produkciójában is gyönyörködhettek az érdeklődők. A Szent László Lovagkirály legendáját bemutató virágkompozíció nagy figyelemnek örvendett, sokan készítettek fényképet a több mint félmillió virágszálból készült különleges alkotásról.


A virágkocsi útjának következő állomása Csíkszereda lesz. A virágkompozíció Ferenc pápa látogatása idején, június 1-én érkezik meg a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi templom előtti térre. A virágokból készült egyedi alkotás - a Szent László ereklyével - egészen Pünkösdig, június 10-ig lesz itt megtekinthető. A Szentatya látogatása alkalmából összegyűlt több százezer hívő így közvetlenül is megcsodálhatja a világi és felekezeti összefogást megtestesítő debreceni alkotást. Szent László virágkocsija a több mint 900 évvel ezelőtti eseményt megidézve, több mint 900 kilométert megtéve Csíkszeredán máig ható üzenetét hirdeti majd: a kereszténységet a XXI. században is oltalmazni kell, ki kell állni a keresztény hit védelméért, mert ennek hiányában egész Európa lelkileg megrendülhet.


Történelmi források szerint 1095-ben Szent László testét Somogyvárról Debrecenen keresztül vitték végső nyughelyére, az általa alapított váradi Szűz Mária-székesegyházba. A magyar kormány 1735_2018_ XII.18. számú határozatában megfogalmazott szándékával azonosulva a több mint 900 éves esemény előtt tiszteleg az a sok ezer virágszállal díszített kompozíció, amely az ereklyével együtt a zarándokútról hazatérve az idén 50. Debreceni Virágkarneválon is képviseli majd Szent László szellemiségét.


Debrecen városa, a Debreceni Egyetem, valamint a Görögkatolikus Metropólia, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület összefogásával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával útjára indított virágkompozíciót Pikó Sándor debreceni képzőművész és alkotótársai alig egy hónap alatt készítették el. A szoborkompozíció a szerte Európában ismert Szent László-legendát mutatja be, amely számos templom oltárát vagy freskóját díszíti az egész Kárpát-medencében. A Szent László és a kun vitéz csatája – egy értelmezés szerint – az apostol király hősies küzdelmére utal a keresztény Európa védelmében, – más olvasat alapján – egy ősi mítoszt, az emberi lélek saját küzdelmét, a sötétség és a világosság harcát személyesíti meg.


A ZARÁNDOKÚT EDDIGI ÁLLOMÁSAI:

Somogyvár, 2019.május 4-5.

A virágkocsit elsőként május 5-én, a Kaposvár közelében fekvő nemzeti emlékhelyen, Somogyváron csodálhatta meg a nagyközönség. Vasárnap szent misét tartott Varga László, a Kaposvári egyházmegye püspöke és Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája. Erre az alkalomra Debrecen zarándokbuszt is indított, amelynek köszönhetően római, görög katolikus és református hívek, valamint Dr. Dénes Zoltán, egyetemi tanár-plébános vezetésével a Debreceni Egyetem hallgatói közösen vehettek részt az eseményen.

Debrecen, Kölcsey Központ, Baltazár Dezső tér 2019. május 11-12.

A Szent László lovagkirály zarándokút 900 kilométeres szakaszának következő állomása Debrecen volt. Május 11-én, szombaton délelőtt többek között Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök, Fekete Károly tiszántúli református püspök és Kapin István, görögkatolikus parókus részvételével került sor az „Emelj magasba minél több gyermeket” országos közösségformáló programmal összefogva arra a családi napra, amelynek fővédnöke Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes. A családi napon a sok százezer virággal díszített Szent László király legendáját bemutató virágkocsit is megnézhette a közönség, amely a Szent László lovagkirály zarándokút hírnökeként mintegy 900 kilométeres utat tesz meg. A Ferenc pápa látogatásának helyszínére, Csíksomlyóra tartó virágkocsi második állomása volt Debrecen, ahol az ökumené jegyében az egyházak vezetői megáldották a Szent László ereklyéjét kísérő kompozíciót.

A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok virágkocsi(ka)t fogadnak. A virágkarnevál hírnöke eddig tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, de rendszeres vendég Esztergomban, ahol Nagyboldogasszony napján a Szent Korona virágkocsit Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldja meg.

VEZETŐ HÍREK
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikusok

Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizitáció Létavértesen

A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikusok

Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizitáció Létavértesen

A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizi...
Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizi...
 
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikuso...
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikuso...
 
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
 
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
 
Imádságos természetjárás Debrecen közelében
Imádságos természetjárás Debrecen közelében