Nem mindegy, hol töltjük az örök életet és kivel - Fábry Kornél előadás a NEK-ről Székesfehérváron

Nem mindegy, hol töltjük az örök életet és kivel - Fábry Kornél előadás a NEK-ről Székesfehérváron

2019-04-04 13:18:21
Szerző: Székesfehérvári Egyházmegye, fotó: Molnár Viktória és Magyar Kurír/forrás:Magyar Kurír
Előadás
NEK
"A 2020. szeptember 13. és 20. között Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) olyan világesemény lesz, amely minden jó szándékú embernek szól, mivel mindenki kapott meghívást Isten országába" - mondta Fábry Kornél, a NEK főtitkára március 27-én Székesfehérváron.

Fábry Kornél Legyetek tehát irgalmasok” – Minden forrásom belőled fakad – Ki-NEK? Mi-NEK? MindenkiNEK! című előadásában arról beszélt, hogy a világméretű ünnepségsorozat szeretné közelebb hozni az Eucharisztiát az emberekhez, és célja az is, hogy a katolikusok tanúságot tegyenek hitükről. „Van mit mondaniuk a világnak. Nem mindegy, hol töltjük az örök életet és kivel” – mondta a főtitkár, majd hozzátette. „Az Eucharisztikus Kongresszuson Jézus Krisztust ünnepeljük, ez egy hatalmas lehetőség arra, hogy az Egyház tanúságot tegyen a Krisztustól kapott örömhírről, amire egy világeseményen nagyon sokan odafigyelnek.”

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus történetének áttekintése után  Fábry Kornél a magyarországi kongresszust megelőző három, pünkösdtől pünkösdig tartó előkészületi évről beszélt, amelynek már az eredményei is megvannak. Megnyíltak a templomok, sok helyen reggeltől késő estig van lehetőség szentségimádásra vagy akár 0–24 órában is.

Elmondta, hogy milyen programok várhatók még a nagy rendezvényig, hol tart a szervezés, vagyis milyen háttérmunka folyik a NEK Titkárságán. Bemutatta a soron következő, valamint a 2020-ban Budapesten megrendezendő központi rendezvényeket. A főbb előkészületi események közül kiemelte a Forráspont ifjúsági eucharisztikus napot, amellyel a fiatalok is készülnek a kongresszusra, 2019. szeptember 21-én.

A köztes programokra kitérve a főtitkár elmondta: most vagyunk a második évben, amely a NEKtek! – Veletek! – Minden forrásom belőled fakad (Zsolt 87,7) – mottóval indult. Ez az év lehetőséget ad arra, hogy az Egyház közösségeit megerősítse, és a szervezésbe, az imádságba, közösségépítésbe bekapcsolják a világiakat. Az első év során hangsúlyt kapott a szentségimádás a szentségimádás iskolájával; a második évben a szentmise kerül a fókuszba. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a programok, a regisztráció miatt érdemes felkeresni a NEK Facebook-oldalát vagy a www.iec2020.hu oldalt, hanem a tematikus évek ötletfüzetei is letölthetők onnan.

A harmadik év a misszió éve lesz, amely elsősorban a tanúságtevő, hiteles keresztény életre fókuszál. A következő füzetet pünkösdkor adják ki Michael White és Tom Corcoran Újraépítve című könyvét is, amely arról szól, hogyan lehet egy élettelen plébániából missziós plébániát építeni.

A főtitkár a 2020-as rendezvények közül a nyitó szentmisére külön felhívta a figyelmet. „A 2016-ban Cebuban rendezett kongresszuson 5000 gyermek vett részt az elsőáldozáson. A budapesti nyitó rendezvényre szintén meghívjuk az elsőáldozókat. A Legyél Te is részese az életre szóló élménynek! felhívásra már regisztrálni lehet a kongresszus honlapján.”

Fábry Kornél beszélt a kongresszusra tervezett közös szentségimádásról a Szent István-bazilika előtt, valamint az eucharisztikus gyertyás körmenetről a Hősök teréig. A főtitkár hangsúlyozta: „A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Magyarország számára nagy lehetőség a világ előtti kulturális és spirituális bemutatkozásra, arra, hogy bemutassuk hazánk hitéletét, hogy sok keresőt vonzzunk magunkhoz, hogy az Egyház tanúságot tegyen a Krisztustól kapott örömhírről, amire egy világeseményen nagyon sokan odafigyelnek.”

VEZETŐ HÍREK
Miért lettél pap? - a Tényekben a papi kihívásról

Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola

Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Miért lettél pap? - a Tényekben a papi kihívásról

Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola

Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Miért lettél pap? - a Tényekben a papi kihívásról
Miért lettél pap? - a Tényekben a papi kihívásról class=
 
Nagyböjti kihívás Fülöp metropolitával
Nagyböjti kihívás Fülöp metropolitával class=
 
A kárpátaljai magyarokról, a keleti egyházak nagygyűlé...
A kárpátaljai magyarokról, a keleti egyházak nagygyűlé... class=
 
Nagy dicsőséget jelent, ha valaki elhagyja a földi élete...
Nagy dicsőséget jelent, ha valaki elhagyja a földi élete... class=
 
Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól
Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól class=
 
Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögk...
Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögk... class=