Offline helyett online - Renovabis konferencia 2020

Offline helyett online - Renovabis konferencia 2020

2020-09-11 15:00:50
Szerző: Lukács Imre atya / Hajdúdorogi Főegyházmegye
Friss
A vírushelyzetre és az utazási korlátozásokra tekintettel a fenti címmel, online rendezték meg a Renovabis segélyszervezet szokásos évi, szám szerint 24. konferenciáját, szeptember 8-10. között. Nem csak a lebonyolítás módja, hanem témája is más lett: a tavaly meghirdetett, "Ökumenizmus Közép- és Kelet-Európában - feladat és gazdagodás" című találkozó helyett hét előadáson és az azokhoz kapcsolódó eszmecserén vehettünk részt a "COVID-19: új kihívás egyház és társadalom számára keleten és nyugaton" témakörben.

Az előadásokat érdekesebbé tette, hogy szinte minden témához sikerült nyugat- és kelet-európai előadókat is megszólítani, és az is örvendetes volt, hogy több magyar tudós véleményét is hallhattuk, megismerhettük a magyar lakta területeken végzett kutatásaik eredményét. Két, több esetben egymástól markánsan eltérő nézőpontból láthattuk ugyanazt a problémát. Ez különösen is két téma esetében, a "Ha a lélek kibillen az egyensúlyából: a COVID-19 világjárvány pszichoszociális következményei" és az "Élő közvetítés az Úr házából? Tapasztalatok és impulzusok a járványügyi korlátozások idejéből" nyilvánult meg.

Roppant tanulságos volt ezeken túl Sven Giegold zöldpárti európai parlamenti képviselő és Prof. Dr. Dr. Máté-Tóth András szegedi egyetemi tanár "Európa válaszúton - egység vagy szembenállás - a korona-krízis és európai következményei" című beszélgetése, amelyet Jean-Claude Hollerich SJ bíboros, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnökének rövid videóbejátszása vezetett be. Fő téma a szolidaritás, felelősségvállalás, és a politika ezekben játszott szerepe volt.

A konferenciát, a Renovabis jó szokásához híven, ismét sikerült izgalmas tartalmakkal megtölteni, de azért ez esetben is nyilvánvaló lett, az élő találkozást semmilyen zoom-beszélgetés nem pótolhatja, még akkor sem, ha a fellépő technikai hibáktól el is tekintünk. Talán ez az egyik tanulság, amit végül is minden előadásból, legyen az akár egyházi, akár társadalmi szempontú, le lehetett vonni.
 

VEZETŐ HÍREK
Szent György nagyvértanú ünnepe

Az év legeredményesebb véradását szervezte meg a Debreceni Görögkatolikus Parókia a Magyar Vöröskereszttel

Gyűjtés a COVID-árvák javára
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szent György nagyvértanú ünnepe

Az év legeredményesebb véradását szervezte meg a Debreceni Görögkatolikus Parókia a Magyar Vöröskereszttel

Gyűjtés a COVID-árvák javára
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Szent György nagyvértanú ünnepe
Szent György nagyvértanú ünnepe class=
 
Gyűjtés a COVID-árvák javára
Gyűjtés a COVID-árvák javára class=
 
Az év legeredményesebb véradását szervezte meg a Debrec...
Az év legeredményesebb véradását szervezte meg a Debrec... class=
 
A segítségnyújtás minket, az ózongenerátor a környeze...
A segítségnyújtás minket, az ózongenerátor a környeze... class=
 
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a...
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a... class=
 
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh...
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh... class=