Önkéntes munka a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő Központban

Önkéntes munka a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő Központban

2020-06-09 13:14:35
Szerző: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
Debrecen
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
"Tudom, hogy nagyon tetszett nekik, de szerintem mi sokkal jobban élveztük az egészet. Rájöttünk, hogy jobb adni, mint kapni."

Mi az önkéntesség? 

Egy olyan tevékenység, melyet személyes akaratból végeznek az emberek a közös jó érdekében, ráadásul anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Ezt a tevékenységet non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény keretein belül lehet végezni. Előnye lehet, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. 

Miért fontos az önkéntes tevékenység? 

Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze. Ez egy lehetőség arra, hogy bármilyen nemzetiségű, vallású, társadalmi-gazdasági hátterű és korú ember hozzájárulhasson a pozitív változáshoz. Az önkéntesség egy sokszínű tevékenység, amelyet éppen színessége okán nehéz kategóriákba sorolni. A kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint széles korosztályokat és társadalmi rétegeket érint. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá legyenek. A fiatalok, pályakezdők szempontjából pedig kifejezetten előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. Erre jó példa Lili, Kitti és Enikő. 

Borsi Lili, 19 éves 

Érettségi után egyetemre készül, média és kommunikáció szakon tanul majd tovább. A szabadidejében egyelőre nem dolgozik, inkább önkéntesként veszi ki a részét a munkából a Szent Lukács Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központnál. Nem idegen számára a dolog, hiszen már óvodás korában is végzett hasonló tevékenységet: idős és beteg emberekhez járt felolvasni, énekelni. Mivel így nevelték a szülei, számára ez teljesen természetes. Egyszer egy fiatal lányhoz járt, aki teljesen lebénult egy sajnálatos balesetből kifolyólag. Iskola után a barátnőkkel váltva egy-egy órán át olvastak fel neki: regényeket, meséket, ismeretterjesztő könyveket. A szakemberek szerint a felolvasás jelentősen hozzájárult a lány állapotának javulásához, erről az édesanyja is beszámolt: a reflexei kimutatták, mennyire élvezi az önkéntesek jelenlétét. 

Később idősek otthonába járt Lili énekelni. Mint mondta: „Láttam, hogy mennyire élvezték hallgatni a népdalokat, ez volt számukra a kikapcsolódás, szórakozás, ráadásul régi emlékeket is ébresztettünk bennük. Karácsonykor és egyéb ünnepnapokon látogattuk meg őket a barátokkal, és még a drámatagozatosok is készültek számukra egy kis műsorral. Tudom, hogy nagyon tetszett nekik, de szerintem mi sokkal jobban élveztük az egészet. Rájöttünk, hogy jobb adni, mint kapni.” Lili azt mondta: ezt a fajta tevékenységet egész életében szeretné folytatni. Kívánunk hozzá sok kitartást! 

Kovács Kitti, 20 éves 

Szintén érettségi után van, egyetemre készül, reményei szerint bekerül a pszichológia szakra Debrecenben. A legjobb barátnője által csöppent bele ebbe a világba. Mint mondta: ezáltal új embereket ismert meg, új tapasztalatokat szerzett, és csökkent az önbizalomhiánya is. A központnál jelenleg az ellenőrző ponton segíti a munkát a barátnőkkel közösen: adatot rögzítenek, lázat mérnek, így igyekeznek kiszűrni a lehetséges beteg embereket a koronavírus-járvány miatt. „Aki hasznosan szeretné eltölteni a nyári szabadidejét, annak szívesen ajánlom ezt az önkéntes munkát. Én is tudnám otthon nyomkodni a telefont, de így hasznosabbnak érzem magam. Sőt: nyitottabbá is válok.” – fogalmazott a fiatal lány. 

Tudlik Enikő 19 éves 

Kereskedelem és marketing szakra jelentkezett a Debreceni Egyetemre, konkrét céljai vannak, szeretne majd egy szépségszalont létrehozni. Addig is maradnak a tanulmányok és az önkéntes munka. Ez utóbbit már kisiskolás kora óta gyakorolja, hiszen görögkatolikus intézményben tanult: rendszeresen csatlakozott a 72 óra kompromisszum nélkül és a karácsonyi cipős doboz akcióhoz. A kinőtt ruháit is mindig rászorulóknak gyűjti össze. „Hogy mit tanultam itt? Attól, hogy valaki beteg, még ugyanolyan ember, mint a többi. Ugyanazt az odaadást és szeretet érdemli, mint egészséges társai. Ezek a szülők minden tiszteletet megérdemelnek.” 

Az önkéntességről – Sveda Anita, intézményvezető helyettes

A Szent Lukács Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ megnyitása után az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány dolgozói és a szülői munkaközösség tagjai is felajánlották a segítségüket. Ezt mindenképpen szerették volna hivatalossá tenni. Ennek az az útja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához kell benyújtani egy formanyomtatványt, ez alapján regisztrálták a debreceni központot is. Így bárki megtalálhatja az intézményt az erre a célra létrehozott internetes felületen az önkénteseket foglalkoztató intézmények listáján. Kertgondozás, koordinációs feladatok ellátása, betegkísérés, rendezvényszervezés: csak egy pár tevékenység, amire hozzájuk lehet jelentkezni.

A koronavírus-járvány azonban őket is új feladat elé állította: „Reggel fél nyolctól este fél hatig kell az ellenőrző ponton lennie valakinek, ezt a munkát viszont már a recepciós kollégák nem tudták ellátni. Ezért gondoltuk úgy, hogy önkénteseket szervezünk be erre a feladatkörre. A segítők felkutatása folyamatos, de örömmel várjuk a jelentkezésüket is!” – mondta az intézményvezető helyettes. 

Hol lehet jelentkezni a Szent Lukács Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központhoz önkéntesnek? 

Az intézmény elérhetősége: Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ

4031 Debrecen, Lóskúti út 4.                

Telefon: +36 52/742-442, +36 30/172 10 41

Az intézmény munkájáról itt olvashatnak bővebben:

http://www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu/oldal/41/szent-lukacs-gorogkatolikus-korai-fejleszto-es-gyermekrehabilitacios-kozpont 

VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
 
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
 
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
 
Újra egy közös úton - Betlehembe
Újra egy közös úton - Betlehembe