Pécsett megáldották, Debrecenben megkóstolták a villányi újbort

Pécsett megáldották, Debrecenben megkóstolták a villányi újbort

2019-11-11 11:25:37
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Pécs
"Mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett" - tartja a régi mondás, ezért Szent Márton napján töltöttek először az újborból, s a gazdák sokszor ezen a napon kérték az Isten áldását boraikra. A hagyományt ápolva újborszentelést tartottak 2019. november 9-én a villányi Polgár Bortrezorban.

A kisbíró hirdetését követően Polgár Zoltán köszöntötte a borbarátokat, majd az újbort a történelmi egyházak képviselői áldották meg.

Zajácz Gábor görögkatolikus parókus atya örömmel kérte Isten áldását, hiszen a hálaadásé a főszerep ezeken az alkalmakon: hálát ad a sokat fáradó munkás, hálát ad a munka gyümölcsét élvező, hálát ad az Ő vígadalmukkal együtt örvendező.

A borászok általában az olyan borokat nevezik újbornak, melyekben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek, a "tökéletes" újbor az erjesztés után "nulla érleléssel" egyből a palackba kerül. Azonban idővel a palackban is kialakulnak érlelési jegyek, ezért általában a következő év húsvétjáig nevezhetjük az előző évben szüretelt szőlőből készült borokat újboroknak. (boraszportal.hu)

A Polgár Pincészet újborát november 12-én, kedden Debrecenben, a Metropóliai Hivatalban is meg lehetett kóstolni. Kovács Pál, a Magyar Borszakírók Körének Tagja és a Debreceni Borozó Borászati Magazin Felelős Lapkiadója szervezte a borestet az épület aulájában. Facebook oldalukon az alábbi bejegyzést tették közzé: 

"Különleges bokóstolónak adott otthont a Görögkatolikus Metropólia Debrecenben. A “Katedrális” unikális borkóstoló estjeink novemberi rendezvényére Polgár Zoltán hozta el primőr borai mellé legféltettebb muzeális különlegességeit Villányból. A nem mindennapi borsort 50 vendégünknek volt szerencséje végigkóstolni. Az estet természetesen a Márton napra készült új borok nyitották, majd képzeletben fejest ugrottunk a Polgár Bortrezor legmélyebb bugyraiba.

Elsőnek egy 1996-os Rajnai Rizlinget kóstolhattunk, majd egy 1999-es Hárslevelű került a poharakba. Elképesztő, hogy több mint 20 év távlatából is ilyen szép formájukat mutatták, holott általános vélemény hogy a fehérborok nem olyan időtállóak, mint a vörösök. Ezt követően rá is tértünk a vörösborokra: Merlot 2000, Cabernet Franc 1997, Kékfrankos 1982!!!! és Polgár Cuvée Barrique 1997 zárta a sort. Megdöbbentő, hogy a kóstoláshoz felbontott 30 palack bor mind élvezhető állapotban volt. Fantasztikus élményben volt részünk amire Polgár Zoltán kalauzása tette fel a pontot. A borokról és a Zoltánnal folytatott beszélgetésünkről a Debreceni Borozó soronkövetkező számában bővebben is olvashattok..."

 

 

VEZETŐ HÍREK
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, amihez a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a mag

Emlékezés Oláh Miklós atyára

A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, amihez a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a mag

Emlékezés Oláh Miklós atyára

A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a...
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a... class=
 
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh...
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh... class=
 
Emlékezés Oláh Miklós atyára
Emlékezés Oláh Miklós atyára class=
 
Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Luk...
Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Luk... class=
 
"Lelkiismeretemhez és Isten igéjéhez vagyok kötve" - a M...
 
Derűs lelkű szolgálattal - püspökké szentelték Berta ...
Derűs lelkű szolgálattal - püspökké szentelték Berta ... class=