Nagyböjtben szigorú böjt van február 27-én és majd április 14-én, Nagypénteken. A többi héten a 40 nap alatt minden szerdán és pénteken tilos húst fogyasztani, viszont ehetünk állati eredetű élelmiszert. Sokan azonban tanácstalanok, mi is kerüljön ilyenkor az asztalra? Íme, egy pár recept ötlet böjt idejére:
Paradicsomos-csiperkegombás penne recept
hozzávalók:
15 dkg barna csiperkegomba
250 ml paradicsomlé
1 nagy db érett paradicsom
1 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
15 levél bazsalikom
oregánó ízlés szerint
négyszínű bors ízlés szerint (őrölt)
15 dkg penne
só ízlés szerint
A gombát felszeleteljük, a fokhagymát csíkokra vágjuk, a paradicsomot is nagyobb darabokra vágjuk. Fogunk egy olyan hőálló tálat, aminek van fedele (ha nincs, akkor marad a jól bevált alufólia), belehalmozzuk a tésztát, csak úgy szárazon, hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a paradicsomlevet, összeforgatjuk az egészet. Előmelegített sütőbe tesszük. Amikor levet ereszt a gomba, és kezd sűrűsödni, akkor megnézzük, hogy a tészta igényel-e még folyadékot ahhoz, hogy megpuhuljon. Ha igen, akkor öntünk hozzá. Mehet bele a darabokra tépkedett bazsalikom és jó sok oregánó is. Még kb.10 percig sütjük így, ha elég puha a tészta, elzárjuk a sütőt.