Rózsák terei gyermektábor

Rózsák terei gyermektábor

2020-08-26 12:19:45
Szerző: Káplár Márton / Hajdúdorogi Főegyházmegye
Tábor
Ifjúsági
Szabadidő
Budapest
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Ceglédfürdőn kapcsolódhattak ki a Rózsák terei parókia legkisebb hívei. Július 6-11 között szerveztek nekik tábort, melyről Káplár Márton segédlelkész írt beszámolót.

A koronavírus-járvány elindulásával nem reménykedtünk benne, hogy idén lesz alkalmunk arra, hogy az egyházközség gyermekeit egy tábor élményével ajándékozhassuk meg. Aztán, amikor hirtelen feloldották a karantént, bár kevés időnk maradt, egy régebbi, ismert helyszínt kiválasztva fogtunk neki közösen a szervezésnek.

Ilyen előkészületekkel, de nagy reményekkel és örömmel indultunk el Ceglédfürdőre július 6-án, 23 gyermekkel, és 3 segítővel. Koroknai Gabriella hitoktatónk mellett dr. Végh Mariann és férje, Szakály Zoltán kísérte a gyerekeket. A megérkezést követően a szállás elfoglalása következett, majd az ebéd után indultunk Ceglédre városnézésre. Sport Múzeum, a római katolikus és a református templom megtekintése volt a program, melyet a meleg enyhítésére egy fagyival zártunk. Késő délután, vacsorára érkezett vissza a nagy csapat, jómagam a feleségemmel ekkor tudtunk csatlakozni hozzájuk. Étkezés után természetesen még belefért egy kis játék, majd egy rövid esti imádságot követően nyugovóra tért mindenki.

Másnap délelőtt az általános iskolához sétáltunk, melyet mintegy száz évvel ezelőtt építettek a helyi és környékbeli gyermekek számára. Itt egy XX. század eleji tanórán vettünk részt, természetesen interaktívan. A tanárnő két csoportra osztotta a gyerekeket, letisztáztuk a szabályokat, ezek után következett maga az óra. Mialatt az egyik csoport „tanult”, a másik játszhatott az udvaron. Nagyon jó volt látni, ahogyan felszabadultan és örömmel tudtunk jelen lenni mind a tanórán, mind a szabad játékban.

Ezt követően visszatértünk a szállásra ebédelni, ahol dr. Jaczkó Sándor parókus atya várt minket, aki ekkor csatlakozott a táborhoz. A délutáni program keretében kalandparkba mentünk, ahol a mászás mellett a légpuska használatát is kipróbálhattuk, este pedig a mellettünk táborozókkal való foci meccsel, társasjátékkal, kártyázással, vagy csak egy kis bandázással töltöttük az időt.

A harmadik nap programja, a gyerekek nagy örömére a strandolás volt. A megérkezés után éppen, hogy csak le tudtuk kenni naptejjel őket, és megbeszélni az alapszabályokat, már szét is széledtek. Szép volt látni a boldogságukat. Természetesen mi kísérők sem maradtunk ki a fürdőzésből, hol játékosabban, hol pedig csak egy picit lubickolva élveztük a strand adta örömöket.

Negyedik nap kirándultunk: Kecskemét városát néztük meg. Egy ünnepi, közös Szent Liturgiával indítottuk a napot a kecskeméti egyházközség kápolnájában Feczák László parókus atya társaságában, aki egész nap útitársunk volt. Ezt követően a Cifrapalota különleges épületét és múzeumát tekintettük meg, majd ebédelni indultunk. Még egy csoportképre visszarohantunk a kápolnába, azonban utána indulnunk kellett vissza Ceglédfürdőre. Ott még egy meglepetéssel, tábortűzzel készültünk estére a gyerekeknek. Fontos része volt ez az este a tábornak, a jókedv és vidámság mellett egy kis reflexiót is beletettünk.

Másnap az utolsó teljes napunk következett. Délelőtt lovaskocsikkal egy tanyára mentünk, ahol lehetőségünk volt beletekinteni ennek a kifejezetten az Alföldre jellemző életformának a rejtelmeibe. Istállók és állatok megtekintésére is volt lehetőségünk, sőt a lovak különböző fajtáival is megismerkedhettünk, illetve lovagolhattunk is, amit örömmel használtak ki a gyerekek. Az udvaron ezen tanyavilág elengedhetetlen eszközeit tekinthettük meg, melyek a földműveléshez, állattartáshoz továbbá a konyhai főzéshez voltak szükségesek. Délután a kreatív énünket vettük elő, kézműves foglalkozáson vehettünk részt. Hűtő mágnes és zokni bábok készítése mellett egyéb apró dolgok készítésére is volt lehetőségünk. A nap végére pedig, forróság lévén jégkrémezéssel zártuk a programot.

Feleségemmel majd’ az egész táborban részt tudtunk venni. Igazán felemelő volt látni, hogy a tizenhat éves kamasz milyen jól eljátszadozik és segíti nyolc éves társát! Egészen nagyszerű volt tapasztalni, hogy ebben a nehéz helyzetben is, ezek a gyerekek összetartottak és élményt szereztek egymásnak! Hála legyen érte Istennek, a gyerekeknek, a szülőknek, akik ránk bízták őket, a segítőknek és mindenkinek, aki, bármilyen formában is segített benne és/vagy hozzájárult ahhoz, hogy létrejöhetett ez a tábor!

VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Ennek az imádságnak lesz ereje
Ennek az imádságnak lesz ereje
 
Görögkatolikus Tudásolimpia
Görögkatolikus Tudásolimpia
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
 
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
 
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
 
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők