Szemináriumok labdarúgó tornája

Szemináriumok labdarúgó tornája

2022-11-14 13:43:34
Szerző: Király András / Görögkatolikus Metropólia, fotó: P. Tóth Nóra / Nyíregyházi Egyházmegye
Sport
Görögkatolikus Papnevelő Intézet
Idén a Görögkatolikus Papnevelő Intézet rendezte a katolikus szemináriumok szokásos éves labdarúgó-bajnokságát.

A szokásosnál is nagyobb volt idén a tét a görögök számára, hiszen nem csak rekorderként, de jelenleg is regnáló bajnokként szálltak versenybe a megmérettetésen. Öten: a budapesti Központi-, az esztergomi, győri, egri és gyulafehérvári szeminaristák próbálták idén letaszítani őket a trónról az újfehértói sportcsarnokban.

Előző este a nyíregyházi szeminárium kápolnájában vecsernyével vette kezdetét a torna, a szertartást Fülöp metropolita vezette. A közös vacsora után sorsolással döntötték el a szombati párosításokat.  

A szombati nap teljes mértékben a fociról szólt, de minden mérkőzés közös imádkozással vette kezdetét. A nap lezárása pedig szintén vecsernyével történt. A harmadik napon közös Szent Liturgia és a Szent Miklós-székesegyház megtekintése várt még a hazai és a vendég papnövendékekre.

A szombati torna mérkőzései alatt „Hajdú B. Lacus”, azaz a mindenki által ismert Obbágy Lacus atya (szakkommentátori minőségben és színvonalon) gondoskodott nemcsak a tájékoztatásról, hanem a jó hangulatról is.  

A meccsek részletes összefoglalói következnek.

A nyitó mérkőzést a Központi Szeminárium játszotta az esztergomiakkal. A kiegyenlített mérkőzésen a kapusoké volt a főszerep: mindkét gárda hálóőre parádés védésekkel segítette csapatát. Ahogy felpörgött a játék, úgy lendültek bele a fővárosiak, akik kétgólós előnnyel várhatták a második félidőt. Az esztergomiak élénkebben kezdték és uralták is a második játékrészt, de nem tudták feltörni az ellenfél védelmét. Mindkét csapat többször is közel állt a gólszerzéshez, húsz másodperccel a vége előtt végül a lelkesen küzdő esztergomiak megérdemelt góllal szépítettek. Röviddel a sípszó előtt egy visszapattanó labdával egyenlíthettek is volna, ám a budapestiek végig kiválóan védő kapusa jó helyen állt és védett. Az eredmény nem változott: Budapest 2:1-re nyert Esztergom ellen.

A második meccset az egriek és a győriek játszották. Lendületes első félidőt láthattunk, ahol többnyire az egriek akarata érvényesült. Egy távoli, váratlan lövéssel meg is lepték a győri kapust, 1:0. Az első félidőben nagyobb is lehetett volna a különbség, az első gólnál hibázó kapus azonban bravúrt bravúrra halmozva tartotta játékban csapatát. Fordulás után sem változott a játék képe, a győriek kapusa mindent megfogott, a másik oldalon egy gyönyörű beadás után kishíján egyenlített is a gyűri gárda, de a fejes kicsivel fölé ment. A gyors indításokból egyre többször veszélyeztettek a Rába-partiak, kétszer is eltalálták a kapufát. A két lécet fejelő Vasas Rafael két perccel később aztán gólra váltotta lövését. Fordult a helyzet, a győriek egyre többször veszélyeztettek, egy egész pályás lövéssel majdnem a vezetést is megszerezték. Szinte a semmiből jött az egriek fejese, de ez is a fölső lécen landolt. A gyors ellentámadásból a győriek gólra váltották, fordult a kocka: 2:1. Nagyon akarta az egyenlítő gólt az egri csapat, ám a sípszó végül a nagyot fordító egriek győzelmét jelentette.  

A harmadik összecsapást a Központi Szeminárium játszotta a gyulafehérváriakkal, akik az eddigieknél keményebb, gyorsabb focit játszottak. Kiegyenlített játékot láthattak a nézők, négy perc után a budapestiek szerezték meg a vezetést egy okos góllal. Az erdélyiek jobban nyomtak, ám a fővárosiak mindig belepiszkáltak a labdába. Három perccel az első félidő vége előtt aztán egy ártatlannal tűnő labda a Központi kapujába gurult: 1:1. Vérszemet kaptak a gyulafehérváriak, gyors támadásokkal és labdaszerzésekkel érvényesítették akaratukat, amit egy perccel a vége előtt gólra is váltottak, 2:1-re fordítva az állást. A második félidő is izgalmasan indult, mindkét oldal veszélyes helyzeteket alakított ki. A pestieknek kellett többször aggódnia, de egy-egy villanás őket is visszahozta a játékba. Egy okos megoldás és a szerencse is kellett a gyulafehérváriak harmadik góljához, 3:1-re alakítva az állást. Egy szabadrúgás és egy kapáslövés is alig kerülte el az erdélyiek kapuját, a szépítés azonban nem jött össze: 3:1-re nyertek a gyulafehérváriak.

A következő mérkőzésen az egriek csaptak össze a nyíregyháziakkal, akik bajnokhoz méltóan az első két percben háromszor is majdnem gólt lőttek. Az egriek első támadásából kishíján gól született, a labda centikkel gurult a kapu mellé. A görögkatolikusok elképesztő pontossággal járatták a labdát, Sajtos László kapus pedig tűpontosan fogott minden labdát. Az egriek állták a sarat, a torna talán legszebb helyzetét is kialakították, ám a nyíregyháziak kapusa a lehetetlent is elhalászta előlük. Érezték az egriek a meccs tétjét, és az első félidő vége felé többször, veszélyesen támadtak. Egy szöglet után azonban megindult a görög támadósor: hosszú indításból a két lábon járó gólvágó, Magyar Richárd közvetlen közelről vágta kapuba a labdát egy önzetlen passz után. A hátralévő percekben egyre fokozódott az iram, az egriek nem adták föl. Húsz másodperc kellett a második félidőben az első helyzethez, Magyar Ricsi közeli, ollózó mozdulatát azonban olvasta a kapus. Összeszedettebben játszott a Nyíregyháza, az egriek azonban továbbra sem adták föl, de gól már nem született. Egészen addig, amíg Magyar Richárd egy labdával nem indított, majd a visszakapott labdát hátulról, estében a kapuba kotorta. Egy félpályás lövéssel válaszoltak az egriek, Walton Péter lövését azonban fogta a nyíregyi kapus. Walton félpályás szabadrúgása ismét meglepte a görögöket, de Sajtos kapus ismét a helyén volt. A végére maradt még egy óriási nyíregyházi helyzet, de gól nem született: 2:0-ra nyert a torna favoritja, a címvédő Nyíregyháza. 

A következő mérkőzésen az első meccsüket egy góllal elveszítő esztergomiak csaptak össze a kétgólos győzelmet arató gyulafehérváriakkal. Egyelőre csak kóstolgatták egymást a csapatok, egy-egy gólhelyzettel mindkét oldalon. A hatodik percben aztán az erdélyiek kapusa lábbal védett egy erős lövést, a kipörgő labda azonban olyan erővel pattant vissza egy csapattársáról, hogy az visszacsorgott a kapuba: némi meglepetésre az esztergomiak szereztek vezetést. Nem sokkal a vége előtt egy szép indítást követően kiegyenlítettek a gyulafehérváriak. Az első játékrészben nem esett több gól. Két helyzete is volt az esztergomiaknak a második félidőben, a játékot azonban az ellenfél dominálta. Hat perccel a vége előtt egy bombagóllal Kádár Viktor megszerezte a vezetést a Gyulafehérvárnak. A hórihorgas Babinszki Tamás többször lehalászta a labdát a Gyulafehérvár kapuja előtt, fejesei azonban elkerülték a lécet. Hiába küzdöttek az esztergomiak, kiegyenlíteni már nem tudtak, 2:1-re nyertek.  

Az eddig kapott gól nélküli Nyíregyháza a Győrrel játszotta utolsó mérkőzését, a tét a csoportelsőség volt. Óriási meglepetésre a győriek egy perc után egy távoli lövéssel megszerezték a vezetést: a cserekapust is meglepte a hirtelen jött labda a feje fölött hullt a kapuba. Technikai hiba miatt megszólalt a mérkőzés végét jelző duda, az óra pedig megállt. A rövid üzemzavar megzavarta a nyíregyháziak játékát, akik hirtelen újabb gólt kaptak: 2:0-ra vezetett a Győr! A kapott gólok után egykapuzni kezdtek a görögkatolikusok, Magyar Richárd estében is tökéletes passzt adott, ám csapattársa centikkel lőtt az üres kapu mellé. Formán kívül játszott a Nyíregyháza, ám Fazekas Márton félpályás szólója végén két védő között kapuba cselezte a labdát: 2:1. Föléledtek a házigazdák, egyre többször veszélyeztették a győriek kapuját. Szemerszki Mihály ritkán látott, félpályán túli bedobása a hálóőr lábáról a kapuba gurult, kiegyenlített a Nyíregyháza! A második félidő a papírforma szerint indult: villámgyors nyíregyházi támadások és kapusbravúrok jelezték, hogy a címvédő nem döntetlenre játszik. Önfeláldozóan védekezett a Győr, a házigazdák a közönség örömére parádés passzokkal és cselekkel tartották sakkban a Rába-partiakat. Magyar Richárd többször közel állt a gólhoz, ám jobban akarta saját maga rúgni, mint lepasszolni, így próbálkozásai rendre elkerülték a kaput. Hiába diktált irgalmatlan tempót az utolsó két percben a Nyíregyháza, gól nem született. Az utolsó másodpercekben Magyar káprázatos ollózással próbálkozott távolról, de a kapus résen volt. A torna eddigi legizgalmasabb és leglátványosabb mérkőzésén 2:2-es döntetlen született. A Nyíregyháza megtartotta csoportelsőségét, Eger kiesett.

Az első elődöntőt Gyulafehérvár játszotta Győrrel. Lassan kezdtek a csapatok, kevés kontrát láthattunk, főleg a középpályán folyt a passzolgatás. Igazi helyzetet nem láthattunk. A hetedik percben Kádár Viktor szabadrúgásból még nem, a visszapattanóból azonban már vezetést szerzett a Gyulafehérvárnak. Hét perccel később Kádár ismét villant: majdnem félpályás szabadrúgása a kapuba gurult a győri kapus mellett: 2:0. Nem sokat kellett várni a harmadikra, egy szép összjáték után Barna Miklós István lőtt gólt, 3:0. Egy-egy távoli lövéssel a győriek is villantak, de a labda elkerülte a kaput. A második félidő kezdőrúgását kaotikus jelenetek követték. Az erdélyiek lepasszolták a kezdőrúgást, és azonnal gólt lőttek, 4:0 – a győriek meg sem mozdultak. A győri csapat, a nézők és más csapatok szeminaristái is „megrohamozta” a bírót, hogy tisztázza a helyzetet. Az történt ugyanis, hogy az eddigi mérkőzéseken szóbeli megállapodás alapján az ellenfélnek passzolta a labdát a kezdő csapat, ezértnem mozdultak a győriek, várták a passzt az ellenféltől. A gyulafehérváriak azonban maguknak passzoltak és a kezdőkörből a kapuba bikázták a labdát. Hiába érvelt mindenki a szokás mellett, a bíró írásos szabály hiányában megadta a gólt. Három perc múlva a győriek büntetőből szépítettek, 4:1. A győriek mintha vérszemet kaptak volna, beszorították a játékot a Gyulafehérvár kapuja elé, és helyzetet helyzetre halmoztak, különösen fejjel veszélyeztették a kaput, egyszer a gólvonalról mentett a kapus. A fehérváriak kontrái is veszélyesek voltak, 45 másodperccel a vége előtt pedig a győriek lövése két kapufa között, félig a gólvonal mögött gurult, de az eredmény nem változott: a gyulafehérváriak 4:1-es győzelemmel jutottak a döntőbe, ahol a Nyíregyháza-Központi Szeminárium mérkőzés győztese várja őket. 

A második elődöntőt a házigazdák kezdték jobban: fél perc alatt két kapufát is lőttek. Egy-egy kontrával a fővárosiak is jelezték, hogy nem a bronzmeccsre készülnek, a görögkatolikusok hálóőre azonban lehúzta a rolót. Kiegyenlített volt a játék, a görögkatolikusok játékmestere, Magyar Richárd mind támadásban, mind védekezésben csapata legjobbja volt. Itt is, ott is voltak villanások, többségében a nyíregyháziak támadtak, de a budapestiek kapusa állta a sarat. Egy óriási védelmi hiba után biztossá vált a budapestiek gólja, ám a támadó a kapu mellé lőtt. Egy perccel a vége előtt Horváth Ábel hatalmas góllal hozta előnybe a házigazdát: 1:0. 

A második félidő óriási budapesti helyzettel kezdődött, ám Sajtos László ezt is kivédte. Az ezt követő szöglet miatti tumultusban a labda végül a nyíregyháziak kapujában landolt, 1:1. Nem örülhettek sokáig a központisok, Magyar Richár (ki más?) labdát lopott és Pazar gólt lőtt, 2:1. Hamarosan csodaszép támadásból újra gólt szereztek – volna – ha a budapesti kapus ki nem kotorja a gólvonalról a labdát – pedig a nagy része már a vonalon túl volt. A nyíregyháziakat ismét Sajtos mentette meg egy góltól, Magyar Richárd pedig ollózva, fekve, csúszva is kishíján gólt lőtt a túloldalon. Egy gyönyörű összjáték után Kocsis Balázs növelte a nyíregyháziak előnyét: 3:1. Két perc múlva Magyar újra villant, de önzetlen passzából Fazekas Márton szerzett gólt, 4:1. Két perc múlva lemásolták akciójukat, a labda azonban a fizikát meghazudtoló módon a kapufa segítségével kifelé pörgött. Zörgött még párszor a budapestiek kapuja, de csak oldalról. Az eredmény nem változott, ez az elődöntő is 4:1-re ért véget.  

Az ötödik helyért az egri és az esztergomi szeminárium csapatai játszottak. Lelkesen, nagy iramban kezdtek a csapatok, az első gólt az egriek szerezték szép indítás után. Két percet sem kellett várni a duplázásra, újabb két perc múlva az esztergomiak szépítettek, 2:1. Kiegyenlített lett a játék, két perccel a félidő vége előtt Horti Csanád János mindenkit meglepve a félpályán túlról egyenlített, 2:2. A folytatásban az egriek több helyzetet is kihagytak, négy perccel a vége előtt aztán megszerezték a vezetést. Három perc múlva Walton Péter 4:2-re módosította az állást, majd egy büntetővel beállította az 5:2-es végeredményt. A hatodik (fejes)gólt már nem adták meg, mert a sípszó után landolt a hálóban.  

A bronzmérkőzést a győriek játszották a Központi Szemináriummal. Az első percben a budapestiek szabadrúgása nem sokkal kerülte el a kaput, a következő két percben két villámgyors támadásukat védte Brunczvik Mátyás, de a budapestiek kapusa is remekelt a másik oldalon. A hetedik perc elején Vasa Rafel bombájával megszerezte a vezetést a Győr. A fővárosiak egy csodálatos passz után ajtó-ablak helyzetet hagytak ki, de 3 perccel az első játékréz vége előtt Finta Zsolt szép góllal egyenlített. A második félidőt a győriek kezdték veszélyesebben, de a budapestiek hagyták ki a nagyobb helyzeteket. Mindkét kapus magabiztosan hárította a lövéseket. A győriek álltak közelebb a gólszerzéshez, de támadásaik rendre a kapu mellett, vagy a hálóőr kezében értek véget. A hajrában Finta Zsolt kétszer is megzörgette a győri kapufát, a találkozó helyzetét két perccel a vége előtt a Győr hagyta ki: Fábián András ügyes közeli lövését Rátkai István bravúrosan védte. Tíz másodperccel a vége előtt egy közeli fejest szintén bravúrral védett, így maradt a döntetlen. A bronzérmet büntetőrúgásokkal döntötték el, ebben a budapestiek bizonyultak jobbnak, így ők lettek a harmadikok.  

A döntőt a torna két legeredményesebb csapata játszotta: a gyulafehérváriak és a nyíregyháziak. Igazi dőntő-hangulatban, a szurkolók hangos bíztatása mellett, óriási iramban kezdtek a csapatok. Csattantak a kapufák, brillíroztak a kapusok. Magyar Richárd távoli lövését szerencsével fogta meg az erdélyiek kapusa, majd óriási szólót követően ismét ő védett óriásit. A mérkőzés tétjét a pályán is érezni lehetett, az első félidőben mindkét csapatnál villant a sárgalap – a tornán először. Magyar Richárd a nézők elismerését is kivívta akrobatikus mozdulataival, a labda pedig mindkét oldalon rendre célt tévesztett. 

A második félidő első percében egy öngóllal vezetést szerzett a nyíregyházi szeminárium, röviddel utána növelhették volna előnyüket, ám előbb a kapus, majd a mennyezet állta útját a labdának. A következő percekben egészen elképesztő mozdulatokkal szögezték kapujuk elé a gyulafehérváriakat, akik azonban veszélyes ellentámadásokkal jelezték: nem dőlt még el a mérkőzés. Csak úgy záporoztak a lövések, többnyire a vendégek kapuja felé, azonban egy szabadrúgást követően csak Sajtos kapus mentette meg a hazaiakat a góltól. Öt perccel a vége előtt Magyar Richárd labdaszerzése majd csodálatos szólója után önzetlen passzt adott Pacsai Cirillnek, aki 2:0-ra növelte a görögök előnyét. A másik oldalon Sajtos László védett óriásit, majd egy büntetőből szépíthetett volna a fehérvári csapat, ám a hetes kimaradt, maradt a 2:0. Egy perccel a vége előtt a teljesen üresen maradt Kapin Jakab a beadott labdát könnyed mozdulattal helyezte az üres kapuba,  beállítva a 3:0-s végeredményt. A vártnál könnyedebben nyerte meg a döntőt és védte meg bajnoki címét a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet. 

A torna végeredménye:

  1. Nyíregyháza
  2. Gyulafehérvár
  3. Központi Szeminárium
  4. Győr
  5. Eger
  6. Esztergom 

A díjak átadása előtt gálamérkőzést játszott a papok csapata és a torna legjobbjainak válogatottja. 

 

VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
 
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
 
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor