Szemináriumok labdarúgó tornája

Szemináriumok labdarúgó tornája

2022-11-14 13:43:34
Szerző: Király András / Görögkatolikus Metropólia, fotó: P. Tóth Nóra / Nyíregyházi Egyházmegye
Sport
Görögkatolikus Papnevelő Intézet
Idén a Görögkatolikus Papnevelő Intézet rendezte a katolikus szemináriumok szokásos éves labdarúgó-bajnokságát.

A szokásosnál is nagyobb volt idén a tét a görögök számára, hiszen nem csak rekorderként, de jelenleg is regnáló bajnokként szálltak versenybe a megmérettetésen. Öten: a budapesti Központi-, az esztergomi, győri, egri és gyulafehérvári szeminaristák próbálták idén letaszítani őket a trónról az újfehértói sportcsarnokban.

Előző este a nyíregyházi szeminárium kápolnájában vecsernyével vette kezdetét a torna, a szertartást Fülöp metropolita vezette. A közös vacsora után sorsolással döntötték el a szombati párosításokat.  

A szombati nap teljes mértékben a fociról szólt, de minden mérkőzés közös imádkozással vette kezdetét. A nap lezárása pedig szintén vecsernyével történt. A harmadik napon közös Szent Liturgia és a Szent Miklós-székesegyház megtekintése várt még a hazai és a vendég papnövendékekre.

A szombati torna mérkőzései alatt „Hajdú B. Lacus”, azaz a mindenki által ismert Obbágy Lacus atya (szakkommentátori minőségben és színvonalon) gondoskodott nemcsak a tájékoztatásról, hanem a jó hangulatról is.  

A meccsek részletes összefoglalói következnek.

A nyitó mérkőzést a Központi Szeminárium játszotta az esztergomiakkal. A kiegyenlített mérkőzésen a kapusoké volt a főszerep: mindkét gárda hálóőre parádés védésekkel segítette csapatát. Ahogy felpörgött a játék, úgy lendültek bele a fővárosiak, akik kétgólós előnnyel várhatták a második félidőt. Az esztergomiak élénkebben kezdték és uralták is a második játékrészt, de nem tudták feltörni az ellenfél védelmét. Mindkét csapat többször is közel állt a gólszerzéshez, húsz másodperccel a vége előtt végül a lelkesen küzdő esztergomiak megérdemelt góllal szépítettek. Röviddel a sípszó előtt egy visszapattanó labdával egyenlíthettek is volna, ám a budapestiek végig kiválóan védő kapusa jó helyen állt és védett. Az eredmény nem változott: Budapest 2:1-re nyert Esztergom ellen.

A második meccset az egriek és a győriek játszották. Lendületes első félidőt láthattunk, ahol többnyire az egriek akarata érvényesült. Egy távoli, váratlan lövéssel meg is lepték a győri kapust, 1:0. Az első félidőben nagyobb is lehetett volna a különbség, az első gólnál hibázó kapus azonban bravúrt bravúrra halmozva tartotta játékban csapatát. Fordulás után sem változott a játék képe, a győriek kapusa mindent megfogott, a másik oldalon egy gyönyörű beadás után kishíján egyenlített is a gyűri gárda, de a fejes kicsivel fölé ment. A gyors indításokból egyre többször veszélyeztettek a Rába-partiak, kétszer is eltalálták a kapufát. A két lécet fejelő Vasas Rafael két perccel később aztán gólra váltotta lövését. Fordult a helyzet, a győriek egyre többször veszélyeztettek, egy egész pályás lövéssel majdnem a vezetést is megszerezték. Szinte a semmiből jött az egriek fejese, de ez is a fölső lécen landolt. A gyors ellentámadásból a győriek gólra váltották, fordult a kocka: 2:1. Nagyon akarta az egyenlítő gólt az egri csapat, ám a sípszó végül a nagyot fordító egriek győzelmét jelentette.  

A harmadik összecsapást a Központi Szeminárium játszotta a gyulafehérváriakkal, akik az eddigieknél keményebb, gyorsabb focit játszottak. Kiegyenlített játékot láthattak a nézők, négy perc után a budapestiek szerezték meg a vezetést egy okos góllal. Az erdélyiek jobban nyomtak, ám a fővárosiak mindig belepiszkáltak a labdába. Három perccel az első félidő vége előtt aztán egy ártatlannal tűnő labda a Központi kapujába gurult: 1:1. Vérszemet kaptak a gyulafehérváriak, gyors támadásokkal és labdaszerzésekkel érvényesítették akaratukat, amit egy perccel a vége előtt gólra is váltottak, 2:1-re fordítva az állást. A második félidő is izgalmasan indult, mindkét oldal veszélyes helyzeteket alakított ki. A pestieknek kellett többször aggódnia, de egy-egy villanás őket is visszahozta a játékba. Egy okos megoldás és a szerencse is kellett a gyulafehérváriak harmadik góljához, 3:1-re alakítva az állást. Egy szabadrúgás és egy kapáslövés is alig kerülte el az erdélyiek kapuját, a szépítés azonban nem jött össze: 3:1-re nyertek a gyulafehérváriak.

A következő mérkőzésen az egriek csaptak össze a nyíregyháziakkal, akik bajnokhoz méltóan az első két percben háromszor is majdnem gólt lőttek. Az egriek első támadásából kishíján gól született, a labda centikkel gurult a kapu mellé. A görögkatolikusok elképesztő pontossággal járatták a labdát, Sajtos László kapus pedig tűpontosan fogott minden labdát. Az egriek állták a sarat, a torna talán legszebb helyzetét is kialakították, ám a nyíregyháziak kapusa a lehetetlent is elhalászta előlük. Érezték az egriek a meccs tétjét, és az első félidő vége felé többször, veszélyesen támadtak. Egy szöglet után azonban megindult a görög támadósor: hosszú indításból a két lábon járó gólvágó, Magyar Richárd közvetlen közelről vágta kapuba a labdát egy önzetlen passz után. A hátralévő percekben egyre fokozódott az iram, az egriek nem adták föl. Húsz másodperc kellett a második félidőben az első helyzethez, Magyar Ricsi közeli, ollózó mozdulatát azonban olvasta a kapus. Összeszedettebben játszott a Nyíregyháza, az egriek azonban továbbra sem adták föl, de gól már nem született. Egészen addig, amíg Magyar Richárd egy labdával nem indított, majd a visszakapott labdát hátulról, estében a kapuba kotorta. Egy félpályás lövéssel válaszoltak az egriek, Walton Péter lövését azonban fogta a nyíregyi kapus. Walton félpályás szabadrúgása ismét meglepte a görögöket, de Sajtos kapus ismét a helyén volt. A végére maradt még egy óriási nyíregyházi helyzet, de gól nem született: 2:0-ra nyert a torna favoritja, a címvédő Nyíregyháza. 

A következő mérkőzésen az első meccsüket egy góllal elveszítő esztergomiak csaptak össze a kétgólos győzelmet arató gyulafehérváriakkal. Egyelőre csak kóstolgatták egymást a csapatok, egy-egy gólhelyzettel mindkét oldalon. A hatodik percben aztán az erdélyiek kapusa lábbal védett egy erős lövést, a kipörgő labda azonban olyan erővel pattant vissza egy csapattársáról, hogy az visszacsorgott a kapuba: némi meglepetésre az esztergomiak szereztek vezetést. Nem sokkal a vége előtt egy szép indítást követően kiegyenlítettek a gyulafehérváriak. Az első játékrészben nem esett több gól. Két helyzete is volt az esztergomiaknak a második félidőben, a játékot azonban az ellenfél dominálta. Hat perccel a vége előtt egy bombagóllal Kádár Viktor megszerezte a vezetést a Gyulafehérvárnak. A hórihorgas Babinszki Tamás többször lehalászta a labdát a Gyulafehérvár kapuja előtt, fejesei azonban elkerülték a lécet. Hiába küzdöttek az esztergomiak, kiegyenlíteni már nem tudtak, 2:1-re nyertek.  

Az eddig kapott gól nélküli Nyíregyháza a Győrrel játszotta utolsó mérkőzését, a tét a csoportelsőség volt. Óriási meglepetésre a győriek egy perc után egy távoli lövéssel megszerezték a vezetést: a cserekapust is meglepte a hirtelen jött labda a feje fölött hullt a kapuba. Technikai hiba miatt megszólalt a mérkőzés végét jelző duda, az óra pedig megállt. A rövid üzemzavar megzavarta a nyíregyháziak játékát, akik hirtelen újabb gólt kaptak: 2:0-ra vezetett a Győr! A kapott gólok után egykapuzni kezdtek a görögkatolikusok, Magyar Richárd estében is tökéletes passzt adott, ám csapattársa centikkel lőtt az üres kapu mellé. Formán kívül játszott a Nyíregyháza, ám Fazekas Márton félpályás szólója végén két védő között kapuba cselezte a labdát: 2:1. Föléledtek a házigazdák, egyre többször veszélyeztették a győriek kapuját. Szemerszki Mihály ritkán látott, félpályán túli bedobása a hálóőr lábáról a kapuba gurult, kiegyenlített a Nyíregyháza! A második félidő a papírforma szerint indult: villámgyors nyíregyházi támadások és kapusbravúrok jelezték, hogy a címvédő nem döntetlenre játszik. Önfeláldozóan védekezett a Győr, a házigazdák a közönség örömére parádés passzokkal és cselekkel tartották sakkban a Rába-partiakat. Magyar Richárd többször közel állt a gólhoz, ám jobban akarta saját maga rúgni, mint lepasszolni, így próbálkozásai rendre elkerülték a kaput. Hiába diktált irgalmatlan tempót az utolsó két percben a Nyíregyháza, gól nem született. Az utolsó másodpercekben Magyar káprázatos ollózással próbálkozott távolról, de a kapus résen volt. A torna eddigi legizgalmasabb és leglátványosabb mérkőzésén 2:2-es döntetlen született. A Nyíregyháza megtartotta csoportelsőségét, Eger kiesett.

Az első elődöntőt Gyulafehérvár játszotta Győrrel. Lassan kezdtek a csapatok, kevés kontrát láthattunk, főleg a középpályán folyt a passzolgatás. Igazi helyzetet nem láthattunk. A hetedik percben Kádár Viktor szabadrúgásból még nem, a visszapattanóból azonban már vezetést szerzett a Gyulafehérvárnak. Hét perccel később Kádár ismét villant: majdnem félpályás szabadrúgása a kapuba gurult a győri kapus mellett: 2:0. Nem sokat kellett várni a harmadikra, egy szép összjáték után Barna Miklós István lőtt gólt, 3:0. Egy-egy távoli lövéssel a győriek is villantak, de a labda elkerülte a kaput. A második félidő kezdőrúgását kaotikus jelenetek követték. Az erdélyiek lepasszolták a kezdőrúgást, és azonnal gólt lőttek, 4:0 – a győriek meg sem mozdultak. A győri csapat, a nézők és más csapatok szeminaristái is „megrohamozta” a bírót, hogy tisztázza a helyzetet. Az történt ugyanis, hogy az eddigi mérkőzéseken szóbeli megállapodás alapján az ellenfélnek passzolta a labdát a kezdő csapat, ezértnem mozdultak a győriek, várták a passzt az ellenféltől. A gyulafehérváriak azonban maguknak passzoltak és a kezdőkörből a kapuba bikázták a labdát. Hiába érvelt mindenki a szokás mellett, a bíró írásos szabály hiányában megadta a gólt. Három perc múlva a győriek büntetőből szépítettek, 4:1. A győriek mintha vérszemet kaptak volna, beszorították a játékot a Gyulafehérvár kapuja elé, és helyzetet helyzetre halmoztak, különösen fejjel veszélyeztették a kaput, egyszer a gólvonalról mentett a kapus. A fehérváriak kontrái is veszélyesek voltak, 45 másodperccel a vége előtt pedig a győriek lövése két kapufa között, félig a gólvonal mögött gurult, de az eredmény nem változott: a gyulafehérváriak 4:1-es győzelemmel jutottak a döntőbe, ahol a Nyíregyháza-Központi Szeminárium mérkőzés győztese várja őket. 

A második elődöntőt a házigazdák kezdték jobban: fél perc alatt két kapufát is lőttek. Egy-egy kontrával a fővárosiak is jelezték, hogy nem a bronzmeccsre készülnek, a görögkatolikusok hálóőre azonban lehúzta a rolót. Kiegyenlített volt a játék, a görögkatolikusok játékmestere, Magyar Richárd mind támadásban, mind védekezésben csapata legjobbja volt. Itt is, ott is voltak villanások, többségében a nyíregyháziak támadtak, de a budapestiek kapusa állta a sarat. Egy óriási védelmi hiba után biztossá vált a budapestiek gólja, ám a támadó a kapu mellé lőtt. Egy perccel a vége előtt Horváth Ábel hatalmas góllal hozta előnybe a házigazdát: 1:0. 

A második félidő óriási budapesti helyzettel kezdődött, ám Sajtos László ezt is kivédte. Az ezt követő szöglet miatti tumultusban a labda végül a nyíregyháziak kapujában landolt, 1:1. Nem örülhettek sokáig a központisok, Magyar Richár (ki más?) labdát lopott és Pazar gólt lőtt, 2:1. Hamarosan csodaszép támadásból újra gólt szereztek – volna – ha a budapesti kapus ki nem kotorja a gólvonalról a labdát – pedig a nagy része már a vonalon túl volt. A nyíregyháziakat ismét Sajtos mentette meg egy góltól, Magyar Richárd pedig ollózva, fekve, csúszva is kishíján gólt lőtt a túloldalon. Egy gyönyörű összjáték után Kocsis Balázs növelte a nyíregyháziak előnyét: 3:1. Két perc múlva Magyar újra villant, de önzetlen passzából Fazekas Márton szerzett gólt, 4:1. Két perc múlva lemásolták akciójukat, a labda azonban a fizikát meghazudtoló módon a kapufa segítségével kifelé pörgött. Zörgött még párszor a budapestiek kapuja, de csak oldalról. Az eredmény nem változott, ez az elődöntő is 4:1-re ért véget.  

Az ötödik helyért az egri és az esztergomi szeminárium csapatai játszottak. Lelkesen, nagy iramban kezdtek a csapatok, az első gólt az egriek szerezték szép indítás után. Két percet sem kellett várni a duplázásra, újabb két perc múlva az esztergomiak szépítettek, 2:1. Kiegyenlített lett a játék, két perccel a félidő vége előtt Horti Csanád János mindenkit meglepve a félpályán túlról egyenlített, 2:2. A folytatásban az egriek több helyzetet is kihagytak, négy perccel a vége előtt aztán megszerezték a vezetést. Három perc múlva Walton Péter 4:2-re módosította az állást, majd egy büntetővel beállította az 5:2-es végeredményt. A hatodik (fejes)gólt már nem adták meg, mert a sípszó után landolt a hálóban.  

A bronzmérkőzést a győriek játszották a Központi Szemináriummal. Az első percben a budapestiek szabadrúgása nem sokkal kerülte el a kaput, a következő két percben két villámgyors támadásukat védte Brunczvik Mátyás, de a budapestiek kapusa is remekelt a másik oldalon. A hetedik perc elején Vasa Rafel bombájával megszerezte a vezetést a Győr. A fővárosiak egy csodálatos passz után ajtó-ablak helyzetet hagytak ki, de 3 perccel az első játékréz vége előtt Finta Zsolt szép góllal egyenlített. A második félidőt a győriek kezdték veszélyesebben, de a budapestiek hagyták ki a nagyobb helyzeteket. Mindkét kapus magabiztosan hárította a lövéseket. A győriek álltak közelebb a gólszerzéshez, de támadásaik rendre a kapu mellett, vagy a hálóőr kezében értek véget. A hajrában Finta Zsolt kétszer is megzörgette a győri kapufát, a találkozó helyzetét két perccel a vége előtt a Győr hagyta ki: Fábián András ügyes közeli lövését Rátkai István bravúrosan védte. Tíz másodperccel a vége előtt egy közeli fejest szintén bravúrral védett, így maradt a döntetlen. A bronzérmet büntetőrúgásokkal döntötték el, ebben a budapestiek bizonyultak jobbnak, így ők lettek a harmadikok.  

A döntőt a torna két legeredményesebb csapata játszotta: a gyulafehérváriak és a nyíregyháziak. Igazi dőntő-hangulatban, a szurkolók hangos bíztatása mellett, óriási iramban kezdtek a csapatok. Csattantak a kapufák, brillíroztak a kapusok. Magyar Richárd távoli lövését szerencsével fogta meg az erdélyiek kapusa, majd óriási szólót követően ismét ő védett óriásit. A mérkőzés tétjét a pályán is érezni lehetett, az első félidőben mindkét csapatnál villant a sárgalap – a tornán először. Magyar Richárd a nézők elismerését is kivívta akrobatikus mozdulataival, a labda pedig mindkét oldalon rendre célt tévesztett. 

A második félidő első percében egy öngóllal vezetést szerzett a nyíregyházi szeminárium, röviddel utána növelhették volna előnyüket, ám előbb a kapus, majd a mennyezet állta útját a labdának. A következő percekben egészen elképesztő mozdulatokkal szögezték kapujuk elé a gyulafehérváriakat, akik azonban veszélyes ellentámadásokkal jelezték: nem dőlt még el a mérkőzés. Csak úgy záporoztak a lövések, többnyire a vendégek kapuja felé, azonban egy szabadrúgást követően csak Sajtos kapus mentette meg a hazaiakat a góltól. Öt perccel a vége előtt Magyar Richárd labdaszerzése majd csodálatos szólója után önzetlen passzt adott Pacsai Cirillnek, aki 2:0-ra növelte a görögök előnyét. A másik oldalon Sajtos László védett óriásit, majd egy büntetőből szépíthetett volna a fehérvári csapat, ám a hetes kimaradt, maradt a 2:0. Egy perccel a vége előtt a teljesen üresen maradt Kapin Jakab a beadott labdát könnyed mozdulattal helyezte az üres kapuba,  beállítva a 3:0-s végeredményt. A vártnál könnyedebben nyerte meg a döntőt és védte meg bajnoki címét a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet. 

A torna végeredménye:

  1. Nyíregyháza
  2. Gyulafehérvár
  3. Központi Szeminárium
  4. Győr
  5. Eger
  6. Esztergom 

A díjak átadása előtt gálamérkőzést játszott a papok csapata és a torna legjobbjainak válogatottja. 

 

VEZETŐ HÍREK
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek

Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny

Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek

Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny

Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
 
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny
 
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek
 
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
Minden hónap első vasárnapján
Minden hónap első vasárnapján