"Úgy kell ragyognotok, mint a csillagoknak a mindenségben" ( Fil 2,12-15) - a Hajdúdorogi Főegyházmegye tanévnyitó értekezlete

2022-08-26 15:22:45
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Oktatás
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Iskola
Lelki, szellemi útravalóért érkeztek Debrecenbe a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában működő óvodák, iskolák igazgatói, lelki vezetői az új tanév kezdetén. Idén a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum adott otthont az értekezletnek. A hagyományoknak megfelelően Fülöp metropolita kijelölte a tanév jelmondatát is, ami a 2022/23-as időszakra Szent Pál Filippekhez írt leveléből származik.

Imaórával kezdődött a tanévnyitó lelki nap, ami után Bánk Tibor a Szent László Gimnázium igazgatója, mint házigazda köszöntötte kollégáit. A debreceni intézmény hetedik tanévét kezdi meg a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában.

- Hála Istennek, hogy ez így van, mert a képzési területeink (egészségügy és gimnázium) ennek köszönhetően maradhatott egyben, és azóta is nagyon sikeresen, eredményesen működnek – osztotta meg gondolatait az igazgató, aki szerint Fülöp metropolita atya ajtót mutatott nekik, amin belépve az egyház értékei, tanításai fogadták az iskolát, kerültek közelebb minden itt dolgozóhoz. Azokhoz is, akiktől ez addig távol állt. Bánk Tibor kiemelte azt is, hogy minden tekintetben előrébb léptek: van hitéleti igazgatójuk, hittan órájuk, lelkigyakorlataik, az előző tanév végén pedig már hittanból is lehetőség volt itt érettségizni. Szerinte ez több mint fenntartóváltás, hiszen a meglévő értékek akár egyházi akár intézményi oldalról találkozhattak össze.

- Pontosan ötvenéves volt az iskola a fenntartóváltáskor, véleményem szerint a dolgok ezzel kerültek a helyére. Jó helyen vagyunk, és bízom benne, hogy ez így is marad – zárta köszöntőjét a házigazda, és reményét fejezte ki, hogy mindenki lelkiekben feltöltődve tér innen haza.  

Ezt követően hallgatták meg a pedagógusok és lelki vezető atyák Fülöp metropolita atya tanítását, aminek alapját Szent Pál apostol Filippekhez írt levelének egy szakasza (2,12-15) adta. A főpásztor szerint talán meglepően fogalmaz Szent Pál amikor azt írja, „Isten maga ébreszti bennetek a szándékot, s hajtja végre a tettet tetszésének megfelelően.” Amikor ugyanis az ember valami jót akar tenni, akkor kevésbé gondol arra, honnan származik ez a jó gondolat. Természetesnek tartja, hogy jót akar tenni, például mikor egy tanár tudása legjavát adva szeretne megtartani egy tanórát.

- Ezt mégis az Isten indítja el bennünk – világított rá Fülöp metropolita atya, aki úgy véli, ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor az, amit tenni tudok hozzákapcsolódik ahhoz a tapasztalathoz, hogy az Isten velem van! Sőt, bennem van, belülről késztet valami jóra. Amikor kereszténnyé, görögkatolikussá válik egy iskola nagy dolgot nem kell várni, hiszen a pedagógusok addig is a legjobbat adták magukból. Aki ezt a pályát választja elkötelezettségből, hivatástudatból teszi. Tehát, amikor kereszténnyé válik egy iskola annyi történik, hogy tudatosabbá válik az Isten munkája.

A főpásztor szerint az az igazi motiváció, ha azzal indítjuk a napot, hogy megvizsgáljuk a lelkünket, átgondoljuk mire kér minket az Isten, mit fog rajtam keresztül megvalósítani. Ezt követően a szentírási szakasz egy másik fontos gondolatáról, az engedelmességről elmélkedett tovább Fülöp metropolita. Mint mondta ennek mindig nagy jelentősége volt a nevelői munkában, mert e nélkül nem lehet együtt működni az Istennel. Nagyon fontos, hogy ennek az értékét visszahozzuk a kultúránkba, ne féljünk tőle.

- Noha manapság a világ nem ezt várja el, ezért meg kell tanítani erre a gyermekeinket. Ha tudnak engedelmesek lenni, akkor nem okoz majd gondot felfedezni magukban azt a belső indíttatást, amire az Isten készteti őket. Ám a Jóisten a végrehajtásban is segít, tehát minél engedelmesebbek vagyunk annál inkább válik cselekedetté a tenni akarás – hangsúlyozta a főpásztor.

Szent Pál arra is kitér, hogy cselekedeteinket zúgolódás és huzavona nélkül kell elvégezni, ellenkező esetben bénítólag hat az isteni szándékra, arra, amit el akar bennünk indítani. Ezért is kár az energiát az elégedetlenségre pazarolni. Persze, nem egyszerű pálya a pedagógusi, hiszen egyre több a problémás gyerek, de Fülöp metropolita szerint, ha a nevelők, tanárok azt veszik munkájuk alapjául, hogy a rájuk bízottak Isten ártatlan gyermekei egy „gonosz és romlott nemzedékben” akkor megmarad a remény arra, hogy ragyogni fognak, mint a csillagok. Böjte Csaba testvér szavaival élve: ki kell szeretni valakiből a jót – ezt pedig csak az Istennel együttműködve lehet végbe vinni.  

A főpásztor tanítása végén arra tért ki, hogy „sötét fellegek tornyosulnak előttünk, nem tudhatjuk mi vár ránk”, noha az elmúlt időszak sem volt könnyebb. A jövő azonban most nagyon képlékeny a háború, az egyre dráguló élet, az energiaválság miatt; ezért most a felkészülés időszaka van. A tanároknak a nehézségégekkel tarkított helyzetekben is nagy a felelőssége, hiszen nekik kell akkor is megtenni mindent azért, hogy ragyogjanak, tündököljenek a gyermekeink.

- Hiszek abban, hogy gyermekeink Önökön keresztül megtalálják a belső fényt, de ez csak akkor sikerülhet, ha egyénenként is megtalálják azt – zárult a tanítás, melynek végén még az őszi népszámlálás jelentőségére is felhívta a figyelmet a főpásztor. Mint mondta, október 1-17. között minden parókián felállítanak népszámlálási pontokat, ahol a kérdőívek kitöltését segítik önkénteseink. Ezt ugyanis csak online lehet megtenni, ami az idősebb korosztálynak nehézséget okozhat.

A köszöntők sorát dr. Seszták István főhelynök atya zárta, aki örömét fejezti, hogy „együtt látja ezt a csapatot”, hiszen egy-egy ilyen tanévnyitó lelki napnak az egyik fontos szempontja a közösen eltöltött idő.  

- Bármennyire is nehéz időszak elé nézünk, ha össze tudunk tartani és el tudunk jönni például egy ilyen évkezdő napra az az Isten ajándéka. A Filippiekhez írt levél is gyakorlatilag arról szól, hogyan tudunk az Isten munkatársai lenni – mondta főhelynök atya. Majd a fejlesztésekre is kitért. Az elmúlt tíz évben görögkatolikus intézmények sokasága született újjá, aminek köszönhetőn „mennyiségi tényezővé is váltunk a magyar köznevelésben”. Így ma már több mint 12 ezer diák tanul görögkatolikus óvodában, iskolában Metropólia-szerte.

Csak a Hajdúdorogi Főegyházmegyében, az óvodafejlesztési program részeként nyolc óvoda felújítására kapott támogatást Magyarország Kormányától, összesen 2 milliárd 500 forintot. Budapesten, Szolnokon, Dunakesziben, Szigetszentmiklóson, Makón, Debrecenben, Dunaújvárosban és Nyíradonyban szépültek meg óvodáink, utóbbi korszerűsítése mintegy 230 millió forintba került.

A nap a lelki vezetők atyák elvonulásával folytatódott, akik Fülöp atyától kaptak részletesebb útravalót az új tanévre, és az intézményvezetőket is hasznos tudnivalókról tájékoztatták az Oktatási Hivatal munkatársai.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye tíz oktatási intézményében csaknem ötezer diák kezdi meg szeptember 1-jén a 2022/23-as tanévet. Az ünnepélyes tanévnyitó pedig Nyíradonyban lesz augusztus 31-én.  

 

VEZETŐ HÍREK
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején

Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegyei forduló

Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festése
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején

Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegyei forduló

Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festése
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
 
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
 
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
 
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
 
Színes programok tarkították a Házasság hetét
Színes programok tarkították a Házasság hetét
 
Bizánci dallamok Nyíregyházán
Bizánci dallamok Nyíregyházán