Újraszentelték a máriapócsi bazilita monostor kápolnáját

Újraszentelték a máriapócsi bazilita monostor kápolnáját

2021-04-26 08:57:51
Szerző: P. Tóth Nóra, fotó: Zadubenszki Norbert / Nyíregyházi Egyházmegye
Máriapócs
Nyíregyházi Egyházmegye
Szocska Ábel püspök
Szent György nagyvértanú napján, április 23-án Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök újraszentelte a máriapócsi bazilita monostor felújított kápolnáját és ünnepi ikonjait.

„E szent hely az Úrnak 1749-51 évében épült, az Atya akaratából, a Fiú segítségével, a Szentlélek munkálkodása által. Az Úr 2002. évében felújítási munkálatok kezdődtek a monostorban, 2003-ban elkészültek a kápolna festményei, az ikonosztázion faragása és az ikonok megfestése, új oltár festett kereszttel, új székek, valamint a beépített szekrény. A kápolna festményeit Pascariu Mihály erdélyi festőművész készítette. A munkálatokat Ábel atya felügyelte. Uram, jegyezd az élet könyvébe ezen szent hely áldozathozóit és jótevőit. Ámen.”

A máriapócsi bazilita monostor kápolnájának falán olvasható ez az emlékeztető. A monostor építésének dátuma mellett a 21. századi felújítási munkálatokat jegyezték fel. A 2021-es évben ezt az emlékeztetőt immár kiegészíthetik az itt élő szerzetesek azzal, hogy új parkettával, teljes mértékben restaurált és újrarögzített ikonosztázionnal, kézzel festett, új ünnepi ikonsorozattal, új oltár- és proszkomídiaasztallal, a liturgikus öltözékek és eszközök tárolására szolgáló szekrényre való míves ajtóval gazdagodott a kápolna belső tere.

Adaus Illés OSBM atya, az itt élő közösség elöljárója szerint még mindig van hátra munka, de most egy nehéz időszak végéhez értek. Régóta óhajtották méltó hellyé tenni ezt a kápolnát, ahol Isten van közöttünk az Eucharisztiában. 

„Mostantól imával kell megtöltenünk. Fontos számunkra a hely, ahol méltóan tisztelhetjük az Istent” – mondta Illés atya. 

A kézzel festett ünnepi ikonok, követve az ünnepeket az évben, sorban a csókolóállványra kerülnek majd. Ábel atya ezeket is megáldotta. Egyikükön az április 23-án ünnepelt szent, Szent György nagyvértanú is szerepel. Ezzel kapcsolatban beszélt jelenlévő paptársainak és a papnövendékeknek. 

Amikor rátekintünk Szent György ikonjára, harcosként, a gonoszt legyőző ábrázolásban látjuk őt. A vértanúkat, szenteket hozzá hasonlóan életük dicsőséges pillanatában szemlélhetjük az ikonokon: pompás ábrázolásuk az örök életre, az üdvösségre utal.

„Az ikonok egy valamit nem tudnak megjeleníteni, azt csak mi, keresztények értjük: a hitet” – mondta.

Ebből fakad az ikon szépsége is, s a megjelenített szent nem azért értékes, mert jó kiállású, daliás termetű – folytatta gondolatait a főpásztor. „A hit, melyből erőt merített, erre a dicsőséges megjelenítésre is méltóvá tette őt.” 

A kápolna megújulásán régóta fáradoznak az itt élő szerzetestestvérek a pandémia okozta nehéz körülmények között is. Mégis a minőségi kialakításán, szépségén túl sokkal fontosabb a kápolnában a hit, mely betölti, s hogy ezt a hitet az ide betérők megtapasztalják, s a mindennapokhoz adjon nekik erőt – zárta beszédét Ábel püspök atya. 

A hierarcha, aki 2002-ben maga felügyelte az akkor megindult felújítási munkálatokat, most a teljes pompájában tündöklő kápolna falait megbérmálta; Illés atyával és Andrej atyával, valamint Orosz István kegyhelyigazgató atyával együtt megszentelte, felöltöztette az oltárt; megszentelte a kézzel festett ikonokat.

 

VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust class=
 
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh...
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh... class=
 
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss...
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss... class=
 
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó...
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó... class=
 
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első...
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első... class=
 
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas...
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas... class=