Úti ikont avattak Máriapócson Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára emlékezve

Úti ikont avattak Máriapócson Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára emlékezve

2020-09-11 09:14:37
Szerző: és fotó: P. Tóth Nóra / Nyíregyházi Egyházmegye
Máriapócs
Metropólia
Friss
Szent II. János Pál pápa ikonját és a częstochowai Fekete Madonna ikon-másolatát magába foglaló építményt Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska. A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, dr. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke, dr. Simicskó István, a KDNP alelnöke, valamint Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke közösen leplezte le szeptember 10-én. A rendezvény a Kereszténydemokrata Néppárt és a Görögkatolikus Metropólia által szervezett kétnapos emlékzarándoklat, imádságos együttlét első állomása volt.

Kétnapos imádságos együttlétre, lelki töltődésre érkeztek hazánk vezető politikusai nemzeti kegyhelyünkre, Máriapócsra 2020. szeptember 9-én.

A Szent II. János Pál pápáról elnevezett idősotthon előtti téren, ott, ahol az egykor Magyarországra érkező szent pápa helikoptere landolt, egy kör alakú építmény állítja meg „e hely zarándokait” két festett ikonnal és Őszentsége Máriapócson elhangzott prédikációjának idézetével ellátva.

A Szent II. János Pál pápa ikonját és a częstochowai Fekete Madonna ikon-másolatát magába foglaló építmény a Szentatya születésének 100. évfordulójának állít emléket Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök ötlete, valamint a Görögkatolikus Metropólia, Máriapócs Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata, az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon Egyesület, és a Máriapócsért Alapítvány együttműködése nyomán a város határában.

Dr. Latorcai-Ujházi Aranka, Makláry Teréz, és Monostory Viktória festette az ikonokat, a kivitelezésben a Vilu-Pet 2000. Kft. közreműködött. A megvalósításban támogatást nyújtott Magyarország Kormánya, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, Máriapócs Város Önkormányzata, Szent II. János Pál pápa Görögkatolikus Idősek Otthona, valamint a helyi és országos összefogás megszervezője, Kiss András megyei képviselő.

Elsőként dr. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, melyben az ikonról gondolkodva Pavel Florenszkij orosz teológus szavait idézte: „az ikon képbe foglalt imádság, mely ablakot nyit a láthatatlan világra.” A definíció, mint mondta, tökéletesen leírja azt, amit egy hívő ember érez, amikor egy megszentelt ikon előtt állva, imádkozó lélekkel kapcsolatot keres Istenével, kérve annak kegyelmét, segítő áldását családjára, országára és nemzetére.

Az imádságos lelkületet az Országházban is igyekszenek gyakorolni néhányan a politikusok közül: vallásukat és hitüket kéthetente a parlamenti ima-reggelik során vallják meg. Ez és a mostani, szentelésekkel keretbe foglalt zarándoklat is egyfajta töltődést, tisztulást hozó alkalom, melyre szüksége van a léleknek, „mert a világ tele van ellentmondással, miközben az emberiség az életnek a századokon megtartó alapját, a keresztényi értékeket „sutba vágva” egyre többször keveredik tévútra, mely nemcsak a teljes lelki kiüresedéshez, hanem a minden érték tagadását jelentő nihilizmushoz is vezet” - mondta az országgyűlés alelnöke.

„Ha nem akarunk lelkét és gyökerét vesztett országban élni, amelyet a nálánál virulensebb nemzetek uralnak, fel kell vennünk a harcot hitünk és kultúránk, nemzetünk védelmében, meg kell mutatnunk, hogy mi, keresztény emberek a teremtés útján járunk” – hangoztatta.

Majd dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője avató beszédében olyan kérdéssekkel szembesítette keresztény embertársait, melyeket át kell gondolni e kihívásokkal teli évszázadban: „a kétezer éves keresztényi misszió betöltötte-e küldetését, rendeltetését; Isten szeretetének hirdetése eredményes-e; valóban termővé tudtuk-e tenni a terméketlen fügefát.” Mindenkinek, a politikusoknak is felelőssége, hogy Szent Lukácshoz hasonlóan felismerjük az idők jeleit, értékrendet tudjunk adni a jövő nemzedékének. „Soha nem volt ekkora kihívás a hitünk megvallása és a küldetésünk megélése” – fogalmazott.

Az úti ikont Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska A. Ábel püspök, dr. Latorcai János, dr. Simicskó István és Seszták Oszkár közösen leplezték le, az ezt követő szertartáson az egyházi vezetők megáldották az alkotást.

A művészek nevében dr. Latorcai-Ujházi Aranka ikonfestő művész szólt a jelenlévőkhöz. Ő szent-pontnak nevezte az alkotás helyét, mely önmagán túlmutatva Szent II. János Pál pápa életére, lelkületére hívja fel a figyelmet.

A rendezvény a kegytemplomban vecsernyével folytatódott, melyet dr. Papp Tibor főhelynök atya vezetett mindhárom főpásztor jelenlétében. Dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök az élet védelmében elhangzó tanításával az emlékzarándoklatba bekapcsolódók számára nyújtott ráhangolódást az éjfélkor induló „meneteléshez”.

Az alkonyati istentisztelet végén Fekete Károly református püspök, valamint Palánki Ferenc atya, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Az Emmánuel központban a Lautitia kóruscsalád énekelt Nemes József karnagy vezényletével, majd dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke mondott pohárköszöntőt.

VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Ennek az imádságnak lesz ereje
Ennek az imádságnak lesz ereje
 
Görögkatolikus Tudásolimpia
Görögkatolikus Tudásolimpia
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
 
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
 
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
 
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők