Készület nélkül hiába érkezik meg karácsony, mi nem érkezünk meg oda

Készület nélkül hiába érkezik meg karácsony, mi nem érkezünk meg oda

2020-11-15 19:30:48
Szerző: H Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Böjt
Karácsony
Görögkatolikus Egyházunkban idén november 15-én, vasárnap kezdődik a karácsonyt megelőző böjti időszak. A debreceni főszékesegyházban különleges módon indult a negyven nap: néhány gyermek első alkalommal részesülhetett az Eucharisztiában, néhány felnőtt pedig a bérmálás szentségében.

A járvány fölerősödése miatti nehéz időszakban is fontos, hogy templomaink nyitva legyenek, hiszen lelki hajlékaink a reményben való töltekezés lehetőségét adják nekünk. Az idősebb, gyengébb immunrendszerrel rendelkező illetve más betegségben szenvedő híveinket mi is arra biztatjuk, hogy saját érdekükben inkább lélekben és a világhálón keresztül kapcsolódjanak be a szertartásokba, de akik eljönnek a templomba, azokat is szívesen látjuk.  A hívek természetesen fokozott óvintézkedések (kötelező maszkviselés, távolságtartás) mellett vehetnek részt a szertartásainkon és így volt ez a mai püspöki Szent Liturgián is.

Fülöp metropolita atya tanításának középpontjában a karácsonyt megelőző bűnbánati időszakra való készület állt, amit anyaszentegyházunk nagyszerű lehetőségként kínál föl nekünk. Mint mondta: nem tudunk megérkezni igazán az ünnepre, ha nem teszünk meg mindent azért, hogy lélekben is megérkezzünk.

„Minthogy a karácsony Krisztus Urunk megtestesülésének ünnepe, vagyis a láthatatlan Isten láthatóvá, az elérhetetlen Isten elérhetővé, a megfoghatatlan Isten kézbe foghatóvá, csecsemővé teszi magát, tehát Isten testet vesz magára, ezért nekünk is készülnünk kell testileg is, nem csak lelkileg” – hangsúlyozta a főpásztor. Nem elég csupán fejben készülni, szépeket gondolni arról, hogy milyen is lesz majd a karácsony, hanem testi cselekedetekkel is hozzá kell járulni ehhöz a készülethöz. Görögkatolikusok számára ez csupán annyi előírást jelent, hogy szerda és pénteki napokon tartózkodnunk kell a húseledelektől. De ez a legalapvetőbb előírás, nyilván érdemes ennél jóval többet is fölajánlani – buzdított a főpásztor. Érdemes minden napra vállalni valamilyen lemondást, hogy az ünnephez vezető időszak minden egyes napja része legyen ennek a készületnek. Akkor valóban minden nap egy lépéssel közelebb kerülök az ünnephez.

„Így tudom felfogni igazán azt a titkot, hogy közénk szállt a teljesen lecsupaszított Isten, aki otthagyta istenségének dicsőségét, hogy velünk, földi halandókkal egyesülhessen. Nekünk is ezt kell tennünk, levetni mindent, ami elválaszthat tőle, hogy mi is készek legyünk erre az egyesülésre. Azért is fontos ez, mert nagyon sok minden elválaszt minket Istentől. Ha szeretnénk közeledni hozzá, akkor ezektől az akadályoktól meg kell szabadulni” – világított rá Fülöp metropolita atya.

Nagy Szent Makariosz szavaival élve az imádság olyan, mint egy tiszta tó, amihez úgy tudok eljutni, ha a körbevevő nádat, sást, mocsarat leküzdöm. Lehet, hogy ez kellemetlen – folytatta a főpásztor – hiszen nem könnyű kiirtani a sok gizgazt, ami elválaszt attól a tiszta tótól. Sok ilyen gizgaz van az életünkben, amit el kell távolítani. Ha le tudok mondani kisebb vagy nagyobb dolgokról, akkor ezeken keresztül meg tudok tisztulni, hogy odaérkezhessem a karácsony tiszta, tündöklő ünnepéhez.

„Igen, Isten elérhetővé, megérinthetővé teszi magát. Így tudta megérinteni Jézus köntösét is az az asszony, akiről a mai evangélium is szólt. Neki is keresztül kellett verekednie magát a tömegen, hogy odaérjen Jézushoz, hogy megérinthesse. Meg is gyógyult. Az Úristen engedi, hogy megérintsük őt. A 40 napos időszakban sok mindent tár elénk az Egyház, amivel mintegy megérinti a lelkünket. S kell, hogy éljünk is ezekkel az eszközökkel, hogy ezeket az érintéseket megtapasztaljuk, hogy fel tudjuk fedezni, mit ad nekünk ezen érintések által az Isten” – hangsúlyozta a főpásztor.

Ki kell irtani a „nádat, sást, a gizgazt” az életünkből. A karácsonyi böjti időszaknak ezért is különösen fontos eszköze a bűnbánattartás és a szentgyónás. A bűnök – a gizgaz és a sás – azok, amik abban gátolnak, hogy megérintsem Jézust, hogy közel kerüljek hozzá, hogy ő is megérinthessen engem.

De ennél még sokkal többet kínál nekünk Isten! A mai evangélium két csodáról is szól. Az egyik a 12 éve vérfolyásban szenvedő asszony gyógyulása, a másik pedig Jairus halott leányának feltámasztása. Fülöp metropolita hangsúlyozta, hogy nemcsak az ember törekszik Isten felé, hanem Isten is keresi az embert, elmegy, hogy megtalálja. Az asszonynak át kellett jutnia a tömegen, hogy odaérjen Jézushoz, de itt ez a másik folyamat is, amikor már mindenki úgy látja, hogy nem érdemes fárasztani a mestert, akkor Jézus maga indul el, hogy segítsen. Elmegy, megérinti a halottat, kézen fogja a leányt és fölemeli. Tehát amikor már minden remény odavan, akkor Jézus megy, és megfordít mindent. Elmegy a föld végső határáig, hogy mindenkit megkeressen. De nem is az a lényeg, hogy Jézus mindenkit megtalál, hanem az, hogy engem is megtalál, hogy énhozzám is eljön, hogy megérintsen, meggyógyítson, fölemeljen.

„A bűnbánat szentségével félretesszük azokat az akadályokat, amelyek miatt nem tudunk odajutni az Úr Jézushoz. Az Eucharisztiában pedig ő maga jön elénk, hogy föltámasszon, hogy új életet adjon. Az Eucharisztiában egyesülök vele, és az ő isteni életét kapom meg” – fogalmazott a főpásztor és tért ki egyúttal azokra a gyermekekre és felnőttekre, akik ennek a szertartásnak a részeként most először részesülhettek az Eucharisztiában.

Fülöp metropolita szerint az Eucharisztiában való találkozás nem pusztán érintés, hanem egy hatalmas ölelés is. Hiszen a Megváltó nemcsak éppen megérint, valami kis nyomot hagyva a bőrünkön, hanem az Eucharisztiában teljesen magához ölel, isteni módon magába ölel, hogy egyesüljünk Vele. Egy olyan új, végtelen isteni életet kínál fel, amivel nem lehet betelni.

„Minden egyes szentáldozással, szentgyónással közelebb kerülök ehhöz az öleléséhöz. Fölfoghatatlan mennyiségű ajándékot kapunk az Istentől, s nemcsak karácsonykor, hanem minden nap. Tehát nekünk is minden nap nyitottnak kell lennünk Isten közeledéséhöz” – zárta tanítását Fülöp metropolita.

Ezt a főpásztor által meghirdetett készületet sok más lehetőséggel is segíti a Görögkatolikus Metropólia. Például minden nap megjelentetünk egy rövid böjti üzenet is, amely az imádságban ad napi eligazítást. Aki pedig kérte, az sms-ben is megkapja ezt a napi üzenetet, melyeket görögkatolikus honlapjainkon is megjelenítünk. 40 nap, 40 rövid kis üzenet a helyes imádkozás jegyében.

 

VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
 
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
 
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
 
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
 
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
 
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...