HASZNOS TANÁCSOK A CSALÁDKUTATÁSHOZ

Az alábbiakban néhány hasznos információt szeretnénk közölni a levéltárunkban végezhető családfakutatással kapcsoltban. A téma iránt részletesen érdeklődőknek pedig szíves figyelmébe ajánljuk a Magyar Nemzeti Levéltár tematikus oldalát, ahol részletes és alapos ismertetés találhatnak a témában.

https://mnl.gov.hu/mnl/ol/genealogiai_tajekoztato
és
https://mnl.gov.hu/mnl/ol/csaladtorteneti_kutatas
illetve
https://adatbazisokonline.hu/gyujtemeny/csaladtortenet

Saját családunk múltjának, őseinknek a megismerése izgalmas feladat. Régen apáról fiúra öröklődtek a családi ereklyék, feljegyzések és történetek. Ma már kevesebbet tudunk elődeinkről. Annak szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni, aki rászánja magát családja történetének feltárására.

Fontos, hogy mielőtt levéltári kutatáshoz kezdenénk, vegyük számba az előzetes tennivalókat:

Levéltárunkban fellelhető források:

A családkutatás elengedhetetlen és legmegbízhatóbb forrása az anyakönyv. A különböző felekezetek keresztelési, házassági és halotti anyakönyvei közhitelű dokumentumoknak számítottak az állami anyakönyvezés 1895. október 1-én történő bevezetéséig. Az anyakönyvi kutatás megkezdéséhez tudni kell a keresett személy vallását, születésének, házasságának és halálozásának helyét és időpontját. Az egyházigazgatási beosztásokkal kapcsolatban célszerű mindig a kutatás megkezdése előtt tájékozódni a sematizmusokban és helységnévtárakban.

A Görögkatolikus Püspöki Levéltár a Hajdúdorogi Főegyházmegye illetékességi területén belüli parókiák iratait, köztük anyakönyveit őrzi. Azonban jelenleg nem minden parókia anyakönyve található meg levéltárunkban. Ezekről részletesen az Anyakönyvek menüponton belül a Hajdúdorogi Főegyházmegye parókiáinak anyakönyvei menüpontban tájékozódhat. Amennyiben az ön által keresett település nem szerepel a listában, akkor nagy valószínűséggel még az eredeti őrzőhelyén (az adott parókián) található az anyakönyv. Az idők során azonban a természeti csapások, háborúk és tűzvész következtében számos anyakönyv megsemmisült. A megsemmisült görögkatolikus anyakönyvek listáját itt érheti el.

Az anyakönyvek mellett használhatunk a levéltárakban más forrásokat is. Levéltárunkban ezek közül a legjelentősebbek az egyházlátogatási jelentéseket, illetve az iskolák iratai. Azt azonban hangsúlyoznunk kell, hogy ezek a források nem a generációk folyamatos nyomon követésére, hanem a hiányosságok pótlásához, az adatok pontosításához használhatóak. Sajnos számos más levéltárhoz hasonlóan, a Görögkatolikus Püspöki Levéltár munkatársai sem vállalkozhatnak családtörténeti kutatás elvégzésére, de az első lépések megtételében szívesen segítünk. Ha a Levéltárnak címzett e-mailben megírja a már rendelkezésre álló adatokat, akkor a levéltári segédletek alapján írásban tájékoztatást tudunk nyújtani arról, hogy melyik irategyüttesben lehet Önt érdeklő adat. Az irategyüttes átnézését és a kutatómunkát azonban már Ön vagy megbízottja végezheti el személyesen a Levéltárban ügyfélfogadási idő alatt egy időpont-egyeztetés után. Az anyakönyvi kutatást a 2010. évi I. tv. 93/A § (1). fejezete szabályozza: Az egyházi levéltárak anyakönyvei tehát majdnem teljes mértékben kutathatóak. Azonban meg kell jegyezni, hogy az anyakönyvi bejegyzésekről másolat semmilyen formában (fotózás, szkennelés, fénymásolás) nem készíthető.