Főegyházmegye a Facebookon Élő közvetítés Szentírás
Fülöp atya útinaplója a fiatalokról szóló püspöki szinódusról

Fülöp atya útinaplója a fiatalokról szóló püspöki szinódusról


2018-10-04 11:34:23
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye/MTI, képek: Vatican News, Fülöp atya
Kocsis Fülöp érsek
Vatikán
facebook email nyomtatás
Október 3-án délután a Szentatya köszöntőbeszédével kezdődött meg a szinódusi teremben a püspöki szinódus tizenötödik rendes közgyűlése, amely "a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás" hármas témaköréről tárgyal. Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya, valamint Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya képviseli.
VEZETŐ HÍREK
A zsolozsma az egyház imádsága 2018. október 15-20.

Nyugdíjasok Tudásolimpiája

2018. 10. 14. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz
 
AKTUÁLIS
Görögkatolikus Tudásolimpia - már nem csak diákoknak!

Idén ismét lesz GrFc zarándoklat

Családok Tudásolimpiája-elindult a jelentkezés
 

A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás című találkozó – szinódusi szokás szerint – három hétig tart. A püspöki találkozót Ferenc pápa hirdette meg, és a témáját is a pápa választotta ki a családról tartott 2014-es rendkívüli és a 2015-ös rendes szinódus után. A Vatikánba 266 szinódusi atya érkezett a világ egyházmegyéiből, köztük 50 bíboros, 6 patriárka, 44 érsek. A mindennap délelőtt és délután is zajló üléseken, nyelvi csoportokban a szinódus témáit tartalmazó munkadokumentum (Instrumentum laboris) pontjait dolgozzák fel. Az eredményt magába foglaló zárójelentésről (Relatio synodi) a szinódus utolsó napján szavaznak. A találkozón 23 szakértő és 36 fiatal is részt vesz, 18 és 29 év közöttiek, akiknek azonban nincsen szavazati joguk. Ez a Ferenc pápa által vezetett harmadik szinódus. A korábbi gyakorlat szerint a szinódusi ülések nem nyilvánosak, de napi sajtótájékoztatón bemutatják munkájukat, amelyek számos vatikáni és egyházi közösségi oldalon is követhetők. A szinódus intézményét VI. Pál pápa vezette be: a pápa által összehívott püspöki gyűlés az egyház számára fontos és aktuális, a világban való tevékenységével kapcsolatos kérdéseket vitatja meg. Nem döntéshozó szervezet, de a szinódus zárójelentése alapul szolgál az ezt követő pápai dokumentum számára.

Fülöp atya privát Facebook-oldalán folyamatosan beszámol útjáról. Elárulta, hogy a Legszentebb Mária Leányka Intézetben (Istituto Maria Santissima Bambina) kapott szállást, amelyről közvetlen rá lehet látni a Szent Péter térre. Sőt, a vatikáni épületekre is. Pont a tér másik oldalán szemközt van az az ablak, ahonnan a pápa vasárnaponként az Úrangyalát szokta mondani és ad áldást a téren imádkozókra.

Kis kék színű aktatáskában kapta meg az előre előkészített szükséges iratokat, az Instrumentum Laboris nevű munkaszöveget, az előtte álló négy hét teljes programját és a teremben lévő ülésrendet. Fülöp atya nagy örömére teljesítették azt a kérést, hogy Palánki Ferenc püspök atyával egymás mellett ülhessenek.

Október 3-án délután volt közös szentmise, amelyben a pápával közösen imádkoztak a püspökök a szinódusért. A szertartást vélhetően – írja Fülöp atya - eredetileg a Szent Péter-bazilikába tervezték, de aztán mégis kint volt a téren, alighanem az odaérkezők nagy száma miatt. Az érsek-metropolita megjegyzi: Magyarországról is volt egy kis csoport, mégpedig a nyírtelki katolikus iskolából a tanári kar. Velük a végén külön is találkozott. A pápa a Szentlélek frissítő erejéről beszélt, amely a fiatalokat eredendően jellemzi, s amelyre nagy szükség van most, a szinódus ideje alatt az atyáknak. A szinódusnak meg kell fiatalítani az Egyház arcát. Ehhez a fiatalokra is szükség van, nélkülük ez a megfiatalodás nem lehetséges. A Szentatya nyitóbeszédének fordítását a Magyar Kuríron teljes terjedelmében elolvashatják.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fiatal Kutatók és Doktoranduszok IX. Nemzetközi Teológus...
Fiatal Kutatók és Doktoranduszok IX. Nemzetközi Teológus... class=
 
Eucharisztikus Tudományos Konferencia
Eucharisztikus Tudományos Konferencia class=
 
Görög Zenei Esték- 2. évad
Görög Zenei Esték- 2. évad  class=
 
Both Miklós lesz az első vendége a Görög Zenei Estékne...
Both Miklós lesz az első vendége a Görög Zenei Estékne... class=
 
A GrfC őszi/téli programkínálata
A GrfC őszi/téli programkínálata   class=
 
Jelentkezz a Középiskolai Görögkatolikus Hittanversenyre...
Jelentkezz a Középiskolai Görögkatolikus Hittanversenyre... class=
UGRÁS AZ OLDAL TETEJÉRE
LELKIATYA
ÍRJON NEKÜNK  IMPRESSZUM
Hajdúdorogi Főegyházmegye © 2016