Főegyházmegye a Facebookon Élő közvetítés Szentírás
Letették a beregszászi központ alapkövét

Letették a beregszászi központ alapkövét


2017-10-19 15:32:32
Szerző: MTI
Kultúra
Lelkipásztori
facebook email nyomtatás
"Meggyőződésünk, hogy a történelmi egyházak a magyarság megmaradásának alappillérei..."
VEZETŐ HÍREK
Idegenvezetők Világnapja Debrecenben

Ha tél, akkor korcsolya!

Imádkozzunk a Kongóban és Szudánban élőkért!
 
AKTUÁLIS
Jézus-ima: új időpontban!

Előszenteltek Liturgiája Ábel atyával Debrecenben

A Jézus-ima és a keleti kereszténység II.
 

Magyarország kormányának alapvető célja a kárpátaljai magyar közösség megőrzése és minden lehetséges eszközzel történő támogatása, s a jelenlegi kiélezett ukrajnai helyzetben ez a cél minden eddiginél fontosabb számára - jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Beregszászon, ahol részt vett a szovjet időszakban üldözött Ortutay Elemér görögkatolikus papról elnevezett kollégium ünnepélyes alapkőletételén. "E gondolat jegyében támogatjuk a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumot, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületét, s nyújtunk segítséget az egyházi ingatlanok, templomok, plébániaépületek felújításához" - hangsúlyozta beszédében az államtitkár.

Hozzátette: "Meggyőződésünk, hogy a történelmi egyházak a magyarság megmaradásának alappillérei, így idén is támogatásban részesítjük a magyar és magyar nyelven szolgálatot teljesítő, nemzetmegtartó és hitoktatói tevékenységet végző egyházi személyeket. E cél vezérelt minket akkor is, amikor úgy döntöttünk, hogy 600 millió forinttal járulunk hozzá az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ megépítéséhez, amelynek részét képezi a 60 férőhelyes kollégium is" - húzta alá. A politikus rendkívüli fontosságúnak nevezte a kollégium alapkőletételét, mert - mint fogalmazott - olyan intézmény épül majd Beregszászon magyar állami támogatással, amely a magyar nyelvű oktatási intézményrendszer részét képezi. "Ez az esemény jelzésértékű: ezzel a kárpátaljai magyar görögkatolikus, de egyben az egész magyar közösség azt üzeni, hogy kizárólag az anyanyelvi oktatásban képzeli el a jövőjét. Magyarország kormánya mindenben támogatja a kárpátaljai magyarokat, és mindaddig nem enged álláspontjából, amíg a törvénnyel kapcsolatban a kárpátaljai magyarság számára elfogadható megoldás nem születik" - zárta beszédét Potápi Árpád János.

Az alapkövet Kocsis Fülöp áldotta meg Orosz Atanáz püspök atyával és Béres Péter Pál ungvári rektorral együtt. Az Evangélium elhangzása után mondott beszédében a metropolita atya annak fontosságát hangsúlyozta, hogy ez a nagyszabású kultikus és kulturális központ, amely hamarosan egy új templommal is kiegészül, első lépéseként egy szálláshelyet alakít ki. Itt fog működni tovább az Ortutay Elemér Görögkatolikus Kollégium, itt kapnak otthont azok a kárpátaljai diákok, akik főiskolai tanulmányaikat Beregszászon végzik. Ma különösen is fontos, hogy helyünk legyen a világban, ahová visszatérhetünk, ha el is indulunk, ne feledkezzünk meg az otthonról, ami visszahív, visszavár. Ma talán jobban féltjük fiataljainkat, amikor útnak indulnak, mert attól tartunk, hogy nem jönnek vissza. Igen, ma nagyon sokféle és összetett erők késztetik az embereket, hogy induljanak el, a hidakat égessék föl maguk mögött, kezdjenek új életet. Pedig az emberi élet az ősök gyökereiből táplálkozik. Egyáltalán nem mindegy, hogy hová születtünk, milyen családba, nemzetbe tartozunk, milyen nyelven beszélünk. Ezek Isten ajándékai, amelyekről soha meg nem feledkezhetünk, melyek egész életünkön át végigkísérnek. 

Itt olyan szálláshelyet kell kialakítani, hogy akik itt szívják magunkban a tudományokat, azok egyszersmind az anyaföldnek, az anyanyelvnek, az ősök rítusának szeretetét is magukba szívják. Majd induljanak csak el bátran világot látni, más országokban szerencsét próbálni, de a megszerzett tudást, a tapasztalatokat hozzák haza, érezzék kötelességüknek, hogy az Isten által rájuk bízott talentumokat itthon kamatoztassák. Ilyen szállás, ilyen kollégium, közösségi és imádságos hely kialakításának tettük le ma az alapjait – fejezte be buzdító szavait a metropolita.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus családtábor 2018
Görögkatolikus családtábor 2018 class=
 
Konferencia-felhívás
Konferencia-felhívás class=
 
Jézus ima lelkigyakorlat Máriapócson
Jézus ima lelkigyakorlat Máriapócson class=
 
Kántorok lelkigyakorlata
Kántorok lelkigyakorlata class=
 
Jézus-ima Budapesten
Jézus-ima Budapesten class=
 
A Jézus-ima és a keleti kereszténység II.
A Jézus-ima és a keleti kereszténység II. class=
UGRÁS AZ OLDAL TETEJÉRE
LELKIATYA
ÍRJON NEKÜNK  IMPRESSZUM
Hajdúdorogi Főegyházmegye © 2016