A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték második évada

A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték második évada

2019-04-11 09:18:07
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Görög Zenei Esték
Húsvét után várja ismét a Lautitia Kóruscsalád az Érseki Hivatalba az igényes szórakozást kedvelőket. Május 05-én a Rajkó Zenekar ad koncertet a Görög Zenei Esték részeként. Jegyeket a hivatalban, munkaidőn belül (8:00-16:00) és az esemény napján, a helyszínen is lehet vásárolni.

A Rajkó Zenekart 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula művészeti vezető, karmester azzal a céllal hozta létre, hogy az ország különböző pontjain élő roma fiatalok számára lehetőséget teremtsenek a cigányzene hagyományainak ápolására, továbbfejlesztésére. Munkásságuk legfőbb irányvonala az volt, hogy a cigányzenét a kocsmai muzsikálás színteréről a világ nagy színpadjaira juttassák el. Az elmúlt 65 évben több ezer fiatal művész került ki a Rajkó Zenekarból, akik méltán képviselik azokat az értékeket, melyeket csak a Rajkók közvetítenek Magyarországon. Számos CD, DVD, videó és hangkazetta őrzi azt az óriási zenei repertoárt, amely a Zenekart jellemzi. Műsoraik tárházában egyaránt megtalálható a komolyzene, a cigányzene, a népzene és az operett. Olyan szerzők darabjait játsszák, mint Kodály Zoltán, Bartók Béla vagy Liszt Ferenc. Sokszínűségüket olyan produkciók bizonyítják, mint a Budapest Klezmer Band-el közösen játszott Klezmer-szimfónia, vagy Markó Iván balett művésszel és társulatával előadott Romantiáda című előadás. 

A Rajkó Zenekar az elmúlt 65 év alatt közel tízezer előadást tartott a világ összes földrészén 110 országban, köztük kétszer a Vatikánban is járt. Csodálatos zenéjével kápráztatta el azt a több mint tízmillió hallgatót, akik a világ leghíresebb koncerttermeiben, vagy kis városában kíváncsiak voltak a magyar cigányzene értékeire, hagyományaira. A zenekar visszajáró vendég Európa, Amerika, Ázsia különböző országaiba, ami azt jelenti, hogy az érdeklődés folyamatos és új generációk is kíváncsiak a cigány muzsikusok által játszott művekre, melyek hangszerelése, hangzás és érzelem világa semmilyen más zenekarral össze nem téveszthető. Művészeink 10-20 éve játszanak együtt, egymás gondolatait ismerve, napi sok órai próbán keresztül eljutva ahhoz a zenéhez, amelyet a Rajkó Zenekar képvisel. 

Számukra legfontosabb siker a közönség elismerése mellett, hogy kiemelkedő művészeti tevékenységei elismeréseképpen 2003.januárjában a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kuratóriuma „Kodály Zoltán Közművelődési Díj”-at adományozott a Zenekarnak és tagjainak a roma és a magyar zenei kultúra ápolásáért, a fiatal muzsikus tehetségek neveléséért. 2004-ben a nemzeti kulturális örökség minisztere a „Nemzeti Ifjúsági Zenekar” címet adományozta a Zenekarnak, mely elismerés­ben más cigányzene­kar Magyaror­szágon még nem részesült. A 2007-es és 2008-as évben a Zenekar tagjai többen a Magyar Köztársaság Érdemkereszt kitüntetésben részesültek.  2008-ban a zenekar elnyerte a VOSZ által alapított Közép-Magyarországi Regionális Príma Díjat. 2012-ben Budapest Főváros Közgyűlése Budapestért díjat adományozott a Rajkó Zenekar tagjai részére, 2014-ben pedig elnyerte a Budapest Márka elismerést. 2016-ban a Rajkó módszer: tehetséges roma gyerekek zenei képzése az alapoktól a színpadi előadóművésszé nevelésig felkerült a „Szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására.”  A Zenekar művészeti vezetője Suki András, igazgatója Gerendási István. A Rajkó Zenekar a „magyar kultúra nagykövete”.

 

VEZETŐ HÍREK
Trianon 100: Hajdúdorogon egy órán át zúgnak majd a harangok, az egyiket Fülöp metropolita szólaltatja meg

Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor

A karantén időszak gyümölcsei a Rózsák terén
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Rajkó Zenekar
VEZETŐ HÍREK
Trianon 100: Hajdúdorogon egy órán át zúgnak majd a harangok, az egyiket Fülöp metropolita szólaltatja meg

Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor

A karantén időszak gyümölcsei a Rózsák terén
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
Trianon 100: Hajdúdorogon egy órán át zúgnak majd a har...
Trianon 100: Hajdúdorogon egy órán át zúgnak majd a har... class=
 
Hang-áhítattal emlékezik meg a Szent Efrém Férfikar Tri...
Hang-áhítattal emlékezik meg a Szent Efrém Férfikar Tri... class=
 
A zsolozsma az egyház imádsága - 2020. június 2-7.
A zsolozsma az egyház imádsága - 2020. június 2-7. class=
 
A hit őrzi meg a magyarságot? - Böjte Csaba testvér és ...
A hit őrzi meg a magyarságot? - Böjte Csaba testvér és ... class=
 
A karantén időszak gyümölcsei a Rózsák terén
A karantén időszak gyümölcsei a Rózsák terén  class=