A bizalom zarándokútja a Földön, Bázelben

A bizalom zarándokútja a Földön, Bázelben

2018-01-06 14:32:09
Szerző: Szabó Dóra
Ifjúsági
Nemzetközi
2017. december 27. és 2018. január 2.

A bizalom zarándokútja a Földön, Bázelben: ezzel a címmel került idén is meghirdetésre a minden évben más országban megrendezésre kerülő Taize Találkozó. A 2017-es évben Bázel volt a találkozó központja. A város Svájc, Németország és Franciaország határán helyezkedik el, így voltak közülünk olyanok, akik más országokban kaptak szállást a családoknál, de a fő programok Bázelben kaptak helyet. Csapatunk (50 fő) december 27.-én indult el Debrecen-Nyíregyháza-Budapest-Lörrach útvonalon síparadicsomokon keresztül, majd másnap koradélután érkeztünk meg a németországi orientációs pontra, ahol egyházközségekre osztottak minket, s útnak indulhattunk a szálásainkra. A mostani találkozó jeles alkalom volt, hiszen ez volt a 40. európai Taize Találkozó, valamint 3 ország adott otthont az eseménynek. Kiemelkedő, hogy a kb. 20.000 fiatal résztvevő szállása családoknál volt.

Az első két napon délelőttönként az egyházközségekben imával indult a napunk. Ezután kiscsoportos beszélgetések során kerestük a választ arra, hogyan találhatjuk meg az öröm forrását, valamint hogyan segíthetünk a környezetünkben élő szenvedőknek. Majd délutánonként workshopokon vehettünk részt a város különböző pontjain. Nagyon színes programokat állítottak össze a szervezők; előadások, múzeumi programok, városnézés, elmélkedések. Vacsoraosztás után pedig a találkozó összes tagjának esti ima volt két nagy csarnokban Alois testvér elmélkedésével, s kereszt körüli imával. Utazásainkat színesítette, hogy mindig akadt valamilyen ének, amelyre rázendítettünk akár villamoson, vonaton, s a többi nemzetet képviselőkkel együtt énekelhettük, vagy a többi nemzet hallgathatta a magyar dalokat…

2017 utolsó napján délelőtt a fogadó egyházközségben misén vettünk részt. Délután országonkénti találkozókra került sor, így találkozhattunk más magyarokkal, akik szintén részt vettek a találkozón. Majd az esti ima után mindenki visszatért az egyházközségbe a Nemzetek ünnepére, ahol minden nemzet bemutatta az országát egy kis énekkel, tánccal. Másnap reggel ima után családjainknál ünnepi ebéden vettünk részt, mely után a hazautazásra került sor.

Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy sok élménnyel, új barátságokkal és lelki feltöltődéssel tértünk haza. Találkozzunk 2018-ban a 41. európai Taize Találkozón Madridban! 

Alois testvér egy másik testvérrel Afrikában, Szudánban járt, s a visszatérés után azt mondták: „alig halljuk meg azoknak a hangját, akik – tőlünk távol, akár a közelükben – súlyos megpróbáltatásokon mennek keresztül. Kiáltásuk mintha légüres térben veszne el. Nem elég a médián keresztül meghallani a hangjukat. Hogyan felelhetünk az életünkkel a kiáltó szóra?” Ez a gondolat ihlette a 2018-ra javasolt gondolatokat.

Alois testvér javaslatai a 2018-as évre:

„Keressük az öröm forrásait!”
„halljuk meg a kiszolgáltatott kiáltását!”
„Osztozzunk az örömben, és osztozzunk a megpróbáltatásban!”
„Örüljünk más keresztények Istentől kapott ajándékainak!”

VEZETŐ HÍREK
Szinaxárion, nagyböjt hatodik (Lázár) szombatja

Önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

Húsvéti ajándékcsomagokat juttat el a debreceni idősekhez a Karitatív Testület
 
AKTUÁLIS
Szent Damján tábor 2020

Te vagy az út - IV. Pray&Run Futózarándoklat május 16-án
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szinaxárion, nagyböjt hatodik (Lázár) szombatja

Önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

Húsvéti ajándékcsomagokat juttat el a debreceni idősekhez a Karitatív Testület
 
AKTUÁLIS
Szent Damján tábor 2020

Te vagy az út - IV. Pray&Run Futózarándoklat május 16-án
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Te vagy az út - IV. Pray&Run Futózarándoklat május 16-á...
Te vagy az út - IV. Pray&Run Futózarándoklat május 16-á... class=
 
Szent Damján tábor 2020
Szent Damján tábor 2020 class=
 
Húsvéti ajándékcsomagokat juttat el a debreceni idősekh...
Húsvéti ajándékcsomagokat juttat el a debreceni idősekh... class=
 
Önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar ...
Önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar ... class=
 
Szinaxárion, nagyböjt hatodik (Lázár) szombatja
Szinaxárion, nagyböjt hatodik (Lázár) szombatja class=
 
Most érzem igazán a hivatás szó mögötti tartalmat - in...
Most érzem igazán a hivatás szó mögötti tartalmat - in... class=