A családi szeretetet tesszük ennek a bölcsődének az alapkövévé

A családi szeretetet tesszük ennek a bölcsődének az alapkövévé

2023-07-28 17:18:38
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye, fotó: Kandert Szabolcs /dehir.hu
Pályázat
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szent Anna oltalma alatt épül fel Debrecen első görögkatolikus bölcsődéje. A tócóvölgyi városrészben kezdi meg jövő ősszel működését az intézmény, melynek ünnepélyes alapkőletétele ma volt.

Tavaly döntött a város közgyűlése arról, hogy a Derék utca 93/A alatti 5600 négyzetméteres telket az önkormányzat ingyenesen átadja a Hajdúdorogi Főegyházmegye részére. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv pályázatán ugyanis 1 milliárd 210 millió forintot nyert a Főegyházmegye bölcsőde építésére. Ebből 954 millió forint uniós forrás, a többit a magyar állam biztosítja.

Az intézmény alapkőletételi ünnepségén Papp László polgármester emlékeztetett, hogy 1,5 évvel ezelőtt fejeződött be a tócóvölgyi zöldváros program első üteme, és akkor azt ígérték, hogy intézményi fejlesztéseket is végrehajtanak az egyik legsűrűbben lakott övezetben. Egyfelől a számos itt élő fiatal pár illetve a környéken megvalósuló gazdasági fejlesztések teszik indokolttá, hogy bölcsődék, óvodák épüljenek.

Tavaly ősszel készült el egy száz férőhelyes óvoda a Tócóvölgyben, s a városvezetés már akkor ígéretet tett egy bölcsőde kialakítására, ez az ellátórendszer ugyanis igen szűk kapacitással működött a városban. 12 helyi bölcsődéből hatot felújítottak az elmúlt öt évben, valamint újak is épülnek.

Elkészült egy új Józsán, ahova terveznek a református egyházzal együttműködve egy másik ilyen intézményt is. A Pohl Ferenc utcán az evangélikus egyházzal együttműködésben terveznek bölcsődét építeni, valamint épül egy a Postakertben is, az a fejlesztés 70 százalékos készültségben van, jövőre adják majd át.

- Az egyházak erős szövetségesei a városnak a nevelésben, az oktatásban, a szociális ellátásban, a gondozásban, komoly előrelépéseket teszünk együtt. A Görögkatolikus Egyház óvodát, általános iskolát, gimnáziumot tart fent Debrecenben, a 2024 októberére megépülő bölcsődével pedig bővül a portfóliója – jegyezte meg a polgármester.

Dr. Seszták István főhelynök atya a beruházás kapcsán egy, a Máté evangéliumában olvasható gondolattal magyarázta el, miért is fontosak Egyházunk számára az ilyen és ehhez hasonló fejlesztések. „Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem juttok be az Isten országába”(Mt 18,3)

Főhelynök atya úgy véli, Jézus megerősítésnek szánta ezt a gondolatot, nemcsak kétezer éve, hanem ma is. Hiszen minden társadalomban, nemzetben segítenie kell az egyházaknak, hogy gyermekké váljanak a rájuk bízott emberek. - A gyermek első sorban az a személy, aki tiszta, őszinte, feltétel nélkül fogadja el mindazt, amit kap, nincsenek számításai előfeltételei a továbblépéshez. Úgy gondolom, a hívő embernek is ilyen gyermekké kell válnia. Ne legyenek számítási, hanem örüljön annak, amivel az Isten megajándékozza őt – mondta István atya. Hozzátette, a beruházás nemcsak egy épület felépítését jelenti, hanem az emberekkel való törődést is.

Fülöp metropolita atya a szentelést követő rövid elmélkedésében emlékeztetett, hogy éppen három éve, a tócóskerti görögkatolikus templom alapkőletételekor is az az evangéliumi szakasz (Mt 16,18) hangzott el, amiben Péterről, mint kőszikláról beszél Jézus.

„Kinek mondanak engem az emberek?” – teszi fel Jézus a kérdést, amire Péter adott találóan választ: „Te vagy az élő Isten fia” E kérdés és a hozzátartozó válasz az igazi szikla, az alap, amire, ha helyes választ tudok adni, akkor arra életet, intézményt, világot lehet építeni – fogalmazott a főpásztor.

Erre nem lehet csak úgy megtanítani a kicsiket, vagy bárki mást, mert ez a válasz mindenkinél más és más, nem lehet kiolvasni a Bibliából – hívta fel a figyelmet metropolita atya. Hozzátette: minden intézményünknek az a feladata, hogy az embereket elvezessük a saját válaszukra. Ne kerülje ki senki a válaszadást, oda ne jusson el, hogy neki mindegy, nem jelent számára semmit Jézus.  

Tanítása végén elárulta, hogy Jézus nagymamája, Szent Anna lesz a bölcsőde védőszentje. – A családi szeretetet tesszük ennek a bölcsődének az alapkövévé, ez az a válasz, amit mindenkinek meg kell találni. A családban a szeretetet tanulják meg a gyerekek, ebben a bölcsődében pedig a család és egymás szeretetére szeretnénk fölnevelni az ideérkező gyermekeket – zárta gondolatait a főpásztor.  

A 8 csoportos bölcsőde 96 gyermeket tud majd fogadni.

 

VEZETŐ HÍREK
Templombúcsúra várják a híveket

Minden hónap első vasárnapján

Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Templombúcsúra várják a híveket

Minden hónap első vasárnapján

Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
Minden hónap első vasárnapján
Minden hónap első vasárnapján
 
Templombúcsúra várják a híveket
Templombúcsúra várják a híveket
 
Ennek az imádságnak lesz ereje
Ennek az imádságnak lesz ereje
 
Görögkatolikus Tudásolimpia
Görögkatolikus Tudásolimpia
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán