A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász

A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász

2021-04-19 13:49:29
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye, kezdőkép: MTI/Vajda János
Szociális
Karitász
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Gondoskodás idősekről és betegekről, rászoruló családokról, segítségnyújtás a hajléktalanoknak vagy szenvedélybetegeknek - csak néhány terület, melyen a Katolikus Karitász igyekszik megkönnyíteni a bajba jutott emberek mindennapjait. A Hajdúdorogi Főegyházmegye (korábban Egyházmegye) 1992-ben csatlakozott be a központi szervezet munkájába. Ötödik éve koordinálja Jaczkó Dániel, álmosdi parókus atya csendben, de annál nagyobb szorgalommal a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász égisze alatt, hogy kinek tartós élelmiszer, kinek pelenka vagy az elmúlt egy évben maszk és fertőtlenítő jusson. Nem volt ez másként az elmúlt negyedévben sem.

Az istenszeretetben gyökerező felebaráti szeretet elsődlegesen minden egyes hívő feladata, ugyanakkor az egész egyházi közösség feladata is minden szinten: a helyi közösségektől kezdve a részegyházakon (egyházmegyéken) át az egész világegyházig. Az Egyháznak mint közösségnek is gyakorolnia kell a szeretetet. Ez viszont megköveteli, hogy a szeretetnek meglegyenek a szervezetei ahhoz, hogy a közösségi szolgálatot rendezetten tudja végezni (XVI. Benedek pápa Deus caritas est kezdetű enciklikája a keresztény szeretetről). A Karitász tehát egyszerre mozgalom és intézmény. Mozgalom, amelyben önkéntesek dolgoznak és intézmény, amely a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezeteként a munkához szükséges kereteket adja meg. – olvasható a Katolikus Karitász weboldalán, hogy milyen iránymutatást követve tevékenykedik a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete.

Mára az ország egyik legnagyobb segélyszervezeteként 16 egyházmegyei központtal, 18 szociális intézménnyel, 800 plébániai Karitászcsoporttal, több mint 300 főállású munkatárssal, 10000 önkéntessel 8 tevékenyégi területen szolgálja a rászorulókat, szükséget szenvedőket és építi Isten országát. Ide sorolható a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász is.

Noha a Hajdúdorogi Főegyházmegye az ország 16 megyéjére terjed ki, mégis a kisebb egyházak táborát erősíti, ráadásul szétszórtan is működik, ami a karitatív munkát nézve igazi kihívást jelent. „Ez egyfelől nehezíti, másfelől szépíti azt a folyamatot, hogy a most még gyerekcipőben járó karitász csoportok minél inkább elterjedjenek az egyházmegyénken belül.” – mondta Jaczkó Dániel atya, a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász igazgatója, aki rendületlenül szervezi a segítségnyújtást.

Legutóbb Nagyböjtben szólította meg paptársain keresztül a híveket. A hagyományosnak mondható Tartós szeretet adománygyűjtő akciót március 7. és 14. között rendezték meg hazánk templomaiban.  A gyűjtés hetében a templomok mellett a Karitász 16 egyházmegyei központjában, és több gyűjtőponton is fogadták a felajánlásokat. A munkát megnehezítette a járványhelyzet: több egyházmegyében nem volt megengedett a szertartásokat személyes jelenléttel tartani. Részben igaz volt ez a Főegyházmegye lelki hajlékaira is, ám ennek ellenére is 3500 kilogrammnyi olaj, tésztafélék, liszt, felvágott gyűlt össze.

„150 családot tudtunk ezekkel az élelmiszeradományokkal segíteni. A szigetszentmiklósi, a nyíracsádi, nyíradonyi, hajdúdorogi és álmosdi parókia híveitől kiemelkedően sok élelmiszert kaptunk, amit ezúton is köszönök. A felajánlások nagy része roma családokhoz került, olyanokhoz, akikről tudjuk, hogy a szülők munkanélküliek, több gyermeket nevelnek, rettentően szerény körülmények között” – mesélte Dániel atya a gyűjtés részleteit és hozzátette, hogy családsegítőn keresztül is juttatott a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász tartós élelmiszert a rászorulóknak, illetve hajléktalanszállóknak is.  

Dániel atya kisbusza a budapesti Rózsák terei parókián is megfordult Húsvét előtt: vákuumozott kacsacombokkal, valamint sajttal lepte meg a közösséget. A felajánlásnak az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda és Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium munkatársai örülhettek. 

Jaczkó Dánel atya, a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász igazgatója

A tavasz közeledtével kezdődnek a kerti munkák, így a kis településeken, falvakban élők ezúttal is számíthattak arra, hogy a veteményezéshez segítséget kapnak az arra érdemesek a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitásztól. Bab, petrezselyem, sárgarépa, borsó – csak néhány abból a húszféle vetőmagból, mellyel a konyhakertek kínálatát színesítheti összesen száz létavértesi család.

Kisgyermekes családoknál mindig jól jön a pelenka, amit az egyik drogéria ajánlott fel. „Igazán nagyvonalú volt a DM, ugyanis összesen 106 doboz pelenkát kaptunk tőlük, ami egyfelől 11 család számára lesz elegendő több hónapra, másfelől a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központot is segíteni tudtuk” – árulta el az igazgató.  

Mindenkor igaz, ám manapság különösen, hogy legdrágább kincsünk az egészség, amelynek megőrzéséhez a Béres Cseppnél kevés jobb dolgot lehetne találni. „A Béres Alapítvány a Katolikus Karitász régi támogatójaként ajánl fel idődről-időre az immunvédelmet segítő készítményéből; legutóbb nyolcvan darabot kaptunk, melyet a szolnoki óvodásaink, iskolásaink között osztottunk szét Szkiba Tibor parókus atya közreműködésével. Tartós élelmiszert is vittünk az egyházközségnek, mintegy 150 db téliszalámit és 560 db kukorica konzervet.– árulta el a Főegyházmegyei Karitász igazgatója, majd megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány védekezéséhez elengedhetetlen eszközökből is mindig kapnak jószándékú felajánlóktól. Így aki kér, annak maszkot, kéz-és felületfertőtlenítőt, gumikesztyűt tudnak biztosítani.  

Végezetül Dániel atya a lakhatási támogatásra hívta fel a figyelmet. A központ ugyanis minden évben elkülönít erre a célra egyházmegyénként néhány százezer forintot, amelyre pályázhatnak azok, akiknek nehézséget jelent a közüzemi számlák rendezése illetve felgyűlt fizetési felszólításaik vannak.

A Katolikus Karitász munkáját egyébként egész évben bárki támogathatja: a pénzadományok mellett tárgyi felajánlásokkal, vagy önkéntes munkával. Aki elhivatottságot érez ehhez magában, keresheti a Szent Lukács Szeretetszolgálat Karitatív Irodáját is, ami szorosan együttműködve dolgozik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitásszal. Őket Debrecenben, a Főszékesegyház szomszédságában, az Attila tér 7. szám alatt lehet megtalálni hétköznapokon.

Elérhetőségek:

Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász

Szent Lukács Görögkatolikus Szolgáltatópont

VEZETŐ HÍREK
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!

December 6: Szent Miklós ünnepe

Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!

December 6: Szent Miklós ünnepe

Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
 
December 6: Szent Miklós ünnepe
December 6: Szent Miklós ünnepe
 
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása a Szent...
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása a Szent...