A karitászmunka Istentől kapott küldetés

A karitászmunka Istentől kapott küldetés

2017-10-10 10:02:33
Szerző: Katolikus Karitász
Szociális
Budapest
Karitász
Az elismerést azok az önkéntesek kapják, akik a Katolikus Karitász tevékenysége során a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért

2017-ben 42 önkéntes részesült Caritas Hungarica Díjban, amelyet október 7-én, szombaton adott át Spányi Antal püspök, a Karitász elnöke és Écsy Gábor, a segélyszervezet igazgatója. Az ünnepségen részt vett Mádl Dalma asszony, a Karitász jószolgálati nagykövete is.

A hálaadó szentmisén koncelebrált közel 20 plébános, akik díjazottjaikkal vettek részt a közös ünnepen. Spányi Antal püspök a nap ünnepéből kiindulva, Rózsafüzér királynője, Szűz Mária Istennek mondott örök igenjét állította példaként az ünneplők elé. „A keresztények régóta tudják, hogy ha a Krisztust követő életet akarják követni, Krisztusnak valóban hűséges tanítványai akarnak lenni, akkor legjobban teszik, ha Máriával együtt indulnak Krisztus nyomába.” Máriától tanulnunk kell és tanulhatjuk, hogy kell az Istent szeretni, Jézust szeretni, hogyan kell a felebarátot szeretni. Az ember feladata, hogy megismerje az Istent, rátaláljon az Istenre. Az Isten láthatatlan, olykor messze van, és talán sokszor tapasztaljuk, hogy nem úgy avatkozik bele az életünkbe, a világ sorsába, ahogy gondolnánk. Ilyenkor nehéz megértenünk Őt. Ha gondolataim belőlem indulnak ki és hozzám térnek vissza, akkor valóban nehéz megérteni az Istent.

A Boldogságos Szűz Mária a csend asszonya – fogalmazott a Karitász elnöke. A lelkében az Istennel figyelő csöndben hallja meg az Isten szavát, és ebben a csöndben mondja ki a maga válaszát: megmásíthatatlan, visszavonhatatlan, önmaga örök odaajándékozását. A Szűzanya példájára kell figyelnünk, kell, hogy csönd legyen bennünk, hogy szívünket és lelkünket megnyitva hallgassuk Isten szavát, elfogadva, amit Isten nekünk szánt és ki tudjuk mondani a magunk örök igenjét. Mária arra is tanít bennünket, hogy hogyan kell szeretnünk egymást, érzékenyen figyelmes szeretettel, amelyben észrevesszük a másik szükségét. Sokszor ott kell segíteni, ahol nincs szó, ahol olyan nagy a szükség, hogy már kérni sem mernek. A karitász munka Istentől kapott küldetés, és amelyre oly nagy szükségünk van ma, nemcsak az ínség miatt, hanem azért is, hogy az egyház hitelesen tudja megmutatni ebben a furcsára torzított világban küldetésének erejét és jelentőségét. Az egyház leghitelesebben a karitász munka által tud jelen lenni a világban. „Segítsen bennünket anyai szeretetével, formálja szívünket, erősítse szeretetünket és vezessen minket kézen fogva Krisztus nyomában járni. Hogy Istenről tanúságot tegyünk, hogy Jézus országát építsük, és tőlük kapott szeretetünkkel szerethessük, ünneplőbe öltöztessük azon emberek szívét, akiket az isteni Gondviselés az utunkba vezérelt.” – zárta szentbeszédét Spányi Antal püspök. 

A szentmisét követően adták át az elismeréseket. A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica Díjat, amelynek célja elismerni és értékelni a karitász önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A díj további célja az önkéntesség társadalmi megítélésének növelése, a karitatív tevékenységre való buzdítás. Az elismerést azok az önkéntesek kapják, akik a Katolikus Karitász tevékenysége során a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért: mint például az idősek, betegek, fogyatékkal élők és a társadalom peremére sodródott családok támogatása. Zagyva Richárd, a Karitász országos igazgatóhelyettese így köszöntötte a díjazottakat: az elismerést kiérdemlő önkéntesek a Karitász tevékenysége során kiemelkedő módon és rendszeresen segítik a legrászorultabb embertársaikat. „Élelmiszerrel, gyógyszerrel, ruhákkal, bútorokkal és egyéb tárgyi adományokkal támogatják a nehéz szociális körülmények között élőket. Betegeket, magányos időseket látogatnak és fizikai, valamint lelki támogatással nyújtanak segítséget számukra. Tárgyi és pénzadománygyűjtéseket, jótékonysági programokat, segélyakciókat, nyári táborokat szerveznek. Gyakran adományokat pakolnak, válogatnak, majd készítenek belőlük hasznos csomagokat, amelyeket el is juttatnak a legnehezebb sorsú emberekhez, családokhoz. Sok időt szánnak a családok meglátogatására és szociális helyzetük felmérésére is, hogy a legjobb helyre jusson a segítség. Saját karitász közösségük lehetőségein túl, az egyházmegyei és országos segélyakciókba is becsatlakoznak, további feladatokat és adminisztrációt is felvállalva. Különösen érzékenyek a legelesettebbek, az idősek, betegségben szenvedők és a gyermekek problémái iránt. Karitász csoportjuk tagjaival és település szervezeteivel élő és jól működő példaértékű kapcsolatokat, együttműködéseket alakítottak ki, amelyek a rászorulók javára szolgálnak. A „kézzel fogható” karitatív feladatok mellett imádkoznak a rászorulókért, támogatókért és önkéntesekért. Mindezek mellett valamennyi díjazott különösen nagy odaadással, elhivatottsággal és türelemmel áll a rászorultak mellett vigaszt nyújtva a nehézséggel küzdők számára. Gratulálunk áldozatos, kiemelkedő és példaértékű tevékenységükhöz!”

A díjazottak nevében Karnevál Magit, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egyik kitüntetettje mondott köszönetet a Karitász vezetőinek és a plébánosoknak, akik a csoportok mögött és mellett állva kitartóan vigyázzák és erősítik a karitász munkát. A jelenlévő plébánosoknak egy-egy szál virággal mondtak köszönetet az önkéntesek. 

DÍJAZOTTAK EGYHÁZMEGYÉNKÉNT 

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Bányai Sándorné

Borné Balogh Erika

Kovács László 

Egri Főegyházmegye

Kovács Béláné

Pap Ildikó

Vas Imre Zsoltné 

Esztergom–Budapesti Főegyházmegye

Karnevál Margit

Kádár Sándorné

Simongáti Györgyné 

Győri Egyházmegye

Cserpesné Németh Melinda Mária

Elek Istvánné

Király Péter 

Hajdúdorogi Főegyházmegye

Kujbus Benedek

Kujbus Benedekné 

Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye

Nagy Ferencné

Péli László

Péli Lászlóné 

Kaposvári Egyházmegye

Kőnig Gáborné

Mercz Tiborné 

Miskolci Egyházmegye

Kutiné Fedor Emőke 

Nyíregyházi Egyházmegye

Lieb Árpádné

Rubóczki Antalné 

Pannonhalmi Egyházmegye

Maradics Sándorné

Horváth Józsefné 

Pécsi Egyházmegye

Kovácsné Füri Margit

Simon Miklósné

Széll Mihályné 

Szeged–Csanádi Egyházmegye

Korsós Mihályné

Dr. Miseta Mária

Mészáros Géza Zsolt 

Székesfehérvári Egyházmegye

Kőrösi Ödönné

Lakatos György

Pill József 

Szombathelyi Egyházmegye

Dr. Boda-Novy Zsoltné

Erős Klára

Jóna Imre 

Váci Egyházmegye

Dr. Babossné Mezei Katalin

Dr. Percze Ágnes

Sápi Istvánné 

Veszprémi Főegyházmegye

Kovács Lajosné

Ughy Istvánné

Varga Zoltánné 

Képek: Merényi Zita

VEZETŐ HÍREK
Támogassa a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Szent Damján-tábort!

Tudásunkat épp úgy kell kibontakoztatni, mint hitünket - Tudásolimpia 2022

Június 24: Keresztelő Szent János születése
 
AKTUÁLIS
Görögkatolikus motorosok zarándoklata
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Támogassa a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Szent Damján-tábort!

Tudásunkat épp úgy kell kibontakoztatni, mint hitünket - Tudásolimpia 2022

Június 24: Keresztelő Szent János születése
 
AKTUÁLIS
Görögkatolikus motorosok zarándoklata
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus motorosok zarándoklata
Görögkatolikus motorosok zarándoklata
 
Görögkatolikus férfizarándoklat
Görögkatolikus férfizarándoklat
 
Debreceni programok a Családok X. Világtalálkozójához k...
Debreceni programok a Családok X. Világtalálkozójához k...
 
Június 24: Keresztelő Szent János születése
Június 24: Keresztelő Szent János születése
 
Tudásunkat épp úgy kell kibontakoztatni, mint hitünket -...
Tudásunkat épp úgy kell kibontakoztatni, mint hitünket -...
 
Támogassa a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő ...
Támogassa a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő ...