A keleti egyháznak helye van a katolikus egyházban

A keleti egyháznak helye van a katolikus egyházban

2023-10-04 20:38:16
Szerző: Vatican News
Kocsis Fülöp érsek
Nemzetközi
szinódus
Interjú Kocsis Fülöp metropolitával

A magyar katolikus egyház püspöki küldöttségét hétfőn reggel magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa, amelyet követően Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita nyilatkozott a találkozóról a Vatikáni Rádiónak. Többek közt kiemelte, hogy Ferenc pápa „az elődeit is követve továbbra is nagyon hangsúlyosnak tartja, hogy a keleti egyháznak mindenképpen megvan a maga helye a katolikus egyházon belül is” és az érsek-metropolita ezúttal is jelképes ajándékkal kedveskedett a Szentatyának.

P. Vértesaljai László SJ –Vatikán 

Nagy szeretettel köszöntöm a Vatikáni Rádió stúdiójában Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érseket, aki a Szentatyánál járt, megköszönni a magyarországi látogatását. Nagy öröm volt a görögkatolikusság számára Magyarországon – még a látogatást megelőzően – az a hír, hogy a Szentatya meglátogatja a görögkatolikusokat külön, a budapesti Rózsák terén, a VII. kerületben. A latin rítusúak a saját részükről mondtak köszönetet, a görög testvérek nevében pedig az érsekük. Először is, mit köszöntél és hogyan fogadta Szentatya ezt a köszönetet, Érsek Atya? Hát, hogyha még belefér egy picit, az előzményekről szólni néhány gondolatot? 

Igen. Az is besegített a gondviselés részéről, hogy éppen a Rózsák terei Szent Erzsébet-templomot választották arra, hogy Ferenc pápa ott találkozzon a szegényekkel. Úgyhogy az én kérésem már csak arra vonatkozott, hogy jöjjön át az utca másik oldalára, merthogy ott van a mi görögkatolikus templomunk is. Hogyha mondjuk azzal állok elő, hogy jöjjön el Máriapócsra, nem valószínű, hogy igent mondott volna, minden jó szándéka ellenére is. De valóban érzékeltük azt a szervezés során, hogy ő maga, és a szervezők is fontosnak tartották, hogy a görögkatolikus egyházzal is legyen találkozása a pápának, amikor Magyarországra jön. Ez teljesen beleillik abba a szemléletbe, gondolatba, hogy a keleti egyháznak mindenképpen megvan a maga helye a katolikus egyházon belül is, és ezt Ferenc pápa, mondhatom, az elődeit is követve ebben, továbbra is nagyon hangsúlyosnak tartja. Úgyhogy ez lehetett az oka annak, hogy akkor eljött hozzánk és most is örültem, hogy ebben a delegációban helyet kaptam és személyesen megköszönhettem az ő látogatását nálunk, görögkatolikusoknál. 

Emlékezett ő a látogatásra, amit nálatok tett, a görögkatolikus templomban? 

Hogyne! Mindig élcelődik egyébként ezzel, hogy hát itt a görögkatolikusok ezek valami „skizmatikusok” (eretnekek) vagy kifélék, mifélék, de mindig hangsúlyozza a mi különlegességünket és én ennek nagyon örülök. És most is így volt, így fogadott engem személy szerint és én említettem neki, hogy a szinóduson majd újra fogunk találkozni. Úgyhogy mondhatni, hogy ilyen atyai szeretettel fogadott engem és bocsátott aztán útra. 

Emlékszem, a görögkatolikus templomban tett látogatása a Szentatyának nagyon személyes jellegű volt. Merthogy olyan sokan voltak, meg kisebb a templom mérete is, de egészen személyes jellegű volt, a pápa pedig szereti a személyességet. 

Pontosan így van. Amikor például, - egy apró mozzanatot hadd emeljek ki - ahogy jött ki a pápa a templomból, már megvolt a közös imádság, az áldás, ajándékokat átadtuk neki, és ott voltak a segédek, hogy a tolószékbe beleültessék. És ő maga jelzett, hogy szeretne gyalog kijönni, a saját lábán – tudjuk, hogy mennyire kínkeservvel nagyon sok fájdalmat okoz ez neki… 

Főként lépcsőkön lemenni. 

Ez adott neki lehetőséget arra, hogy közvetlen odamenjen a gyermekekhez, atyákhoz, személyekhez és így például kezet tudott fogni vele a régi parókus atya, aki egyébként mar szinte teljesen elveszítette a látását – nagyon nagy élmény volt neki. Aztán egy papcsaládhoz ment oda, ahol a gyerekek is ott voltak, tehát valóban látszott, hogy ő tesz azért, hogy ez a személyes kapcsolat megjelenhessen. És aztán, amikor úgy volt, hogy beül az autóba, megint jelzett, hogy ő még szeretne odamenni az utcán fölsorakozott görögkatolikushoz, akik az út másik oldalán, a járdán voltak. Óriási öröm volt, nagy lelkesedéssel fogadta mindenki. Ott is megáldotta a kisgyermekeket, odaadták a kezébe őket, ahogy ez máskor is szokott lenni. Akik oda eljutottak, azolnak óriási öröm volt. 

Tőled kapott egy személyes ajándékot is a Szentatya… 

Úgy tűnik, hogy mi mindig csak jelképes ajándékokat adunk. Amikor Budapesten volt, akkor egy csotkit ajándékoztunk – az a gyermekek ajándéka volt. Mondhatjuk, hogy a csotki a keleti rózsafüzér, de evvel az imafüzérrel mi nem a rózsafüzér imádságát mondjuk, hanem az úgynevezett Jézus-imát. Majd egyszer erről is beszélgetünk hosszabban… 

Amit föl lehet tenni a… 

A karra, vagy a rövidebb formáját a csuklóra. Akkor egy nagyon szép, fiatalok által készített és a gyermekek által átadott hófehér csotkit ajándékoztunk neki. 

Most, Rómában a bíboros úr átadta azt a kötetet, amely egybefoglalja több nyelven a pápa Budapesten elmondott beszédeit. Én egy pólót adtam neki. De nem akármilyen pólót. Magyarországon van egy görögkatolikus fiatalok által létrehozott ruhamárka, az a neve, hogy SWOTA - Streetwear of the Apostles, tehát „a hétköznapi ruhában is légy apostol”, mondjuk így lehetne nevezni az ő munkásságukat. Ez a mozaikszó fejezi ki az ő hitvallásukat, és nagyon-nagyon ötletes, nagyon divatos pólókat, sapkákat, egyéb divatos ruhákat készítenek. Erre a pólóra az volt ráírva, hogy ICXC Nika, „Jézus Krisztus győz” – tetszett nagyon a pápának és még hoztam neki egy másik SWOTA-ajándékot is, amit majd később adok át neki, de ezt nem árulom el, hadd meséljek majd erről kicsit később is. 

Mit köszön különösképpen a görögkatolikusság a Szentatyának, túl azon, hogy meg-, fölkereste az ő templomukat? És tulajdonképpen rajta keresztül az egész egyházat, mind a három egyházmegye híveit, papjait megérintette? 

Említettük ezt a személyességet, amelyet mi mindig megtapasztalunk, illetve a görögkatolikus egyházért, illetve a keleti és a nyugati egyház közeledéséért szintén nagyon-nagyon sokat tesz Ferenc pápa. Ezek rettentő kényes és sok bölcsességet és elszántságot igénylő lépések, hiszen, mondjuk a Kirill pátriárkával való találkozása is nagyon nagy jelentőségű volt. És, hát ugye azóta Kirill pátriárka ugyan más helyzetbe került, de Ferenc pápa ebben is következetes marad és a testvéri kapcsolatot őrzi. De fontos üzenete volt, hogy a háborúktól viszont teljesen határolódjék el. Az ukrán-orosz háború miránk, görögkatolikusra szintén nagyon sok feladatot ró, megérint bennünket egészen közelről – erről is beszélgettünk egyébként a mostani találkozás során. Úgyhogy nekünk fontos az, hogy helyünk van a katolikus egyházban és azt a hivatásunkat, hogy mi az egységért éljünk és dolgozzunk, mintegy megerősíti az ő külön, felénk irányuló figyelme. 

Érsek atya! Köszönöm a beszélgetést és jó szinódusi munkát kívánok! 

Köszönöm szépen! Arra nagyon kérjük az imákat. 

Ígérem a hívek nevében is. 

Köszönöm. 

Lejegyezte: Ujváry-Radics Gabriella

VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
 
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
 
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
 
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
 
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
 
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...