A kultúra átadásának legjobb formája - összefoglaló a liturgikusének-táborról

A kultúra átadásának legjobb formája - összefoglaló a liturgikusének-táborról

2022-07-11 11:34:07
Szerző: H. Varga Eszter, fotó: H. Varga Eszter, Farkas Friderika / Hajdúdorogi Főegyházmegye
Metropólia
Tábor
Liturgikus
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Töretlen népszerűségnek örvend a Görögkatolikus Metropólia liturgikusének-tábora: idén is csaknem hetven résztvevővel rendezték meg Debrecenben. Az ország minden pontjából érkeztek a 6 és 14 év kor közötti gyermekek, akik az egyházi énekek mellett népdalokkal és komolyzenei művekkel is ismerkedtek az elmúlt héten.

Az egyébként csendes hétköznapok pillanatok alatt felbolydultak a Metropolitai Hivatalban, amikor a liturgikusének-tábor lakói birtokukba vették az épületet. Ki valamilyen hangszeren gyakorolt, ki énekelt, de bárhogyan is foglalták le magukat a gyerekek egy biztosan érzékelhető volt: az a fajta felszabadultság, ami kizárólag nyáron éri utol a kicsiket.

Nehéz is volt elkapni őket egy-egy rövid beszélgetésre, mert nem akartak lemaradni semmiről. Néhányukat mégis sikerült szóra bírni, például Apáti Nándort, aki Nyíregyházáról érkezett ide visszatérő „vendégként”. Tavaly vett először részt ebben a táborban, és akkor ez a miliő, ami itt fogadta, a csodálatos szertartások, a jó közösség és az egész hely, a szép környezettel nagyon megfogta.

„Ahogy véget ért tavaly a tábor azonnal el is ragadott a várakozás érzése, vágytam rá, hogy ismét itt lehessek. Nagyon szeretem a görögkatolikus szertartásokat, a dallamvilágot, amit ebben a néhány napban igazán szépen megtanítanak nekünk. Ennek én azért is örülök, mert ha a Jóisten is úgy akarja, akkor őt fogom szolgálni.” – mesélte a 14 éves fiatalember, kiegészítve azzal, hogy amikor bemegy a templomba szinte más dimenzióba kerül, mintha a Mennyországba lépne be. Teljesen át is adja magát a szertartásnak, minden érzékszervét bevonja a tömjénfüst, a dallamok, a keresztvetés, a mozgás.

Jól érzékelhető volt ez rajta egy-egy vecsernyén is, amit a hivatal kápolnájában végeztek esténként a fiatalok. Egy-egy szertartás jó „terep” volt arra is, hogy gyakorolják a napközben tanultakat, hiszen a gyermekek többsége szerint itt olyan magabiztos tudásra tesznek szert, amit szépen tudnak kamatoztatni majd a templomban.

„Ezáltal válik igazán imádságossá a jelenlét” – ezt már Csirpák Eszter jegyezte meg, akinek mivel tavaly nagyon sok új barátja lett itt, már alig várta, hogy idén újra találkozhasson velük. Kárpátaljáról, Salánkor érkezett a fiatal lány, akinek ebben az évben a légiriadó hangjával is meg kellett „barátkozni”. Az orosz-ukrán háború miatt ugyanis szinten mindennaposak az ilyen figyelmeztetések… De ma már nincs benne félelem, kifejezetten gondtalanul élte meg testvérével együtt a tábort.

A miskolci Galambvári Panna egész évben ezt a tábort várja, ő már harmadik alkalommal utazott el Debrecenbe. „A hangulat, az emberek, a programok meg az éneklés elképesztő. Amit vártam az nem volt más, minthogy jól érezzem magam olyan emberekkel, akik úgy nőttek fel, olyan vallásban, és úgy gondolkodnak, mint én. Az első két évben tropár, kontákokat énekeltünk viszont ebben az évben szintet lépve sztihirákat gyakoroltunk, ami kicsit nehezebb és összetettebb feladat volt” – foglalta össze idei élményeit a fiatal hölgy, hozzátéve, hogy szerinte mindig van kihívás ebben a táborban.

Az egyik ilyen idén a világ első operájának a megtanulása volt. Bubnó Tamás a tábor szakmai vezetője mert nagyot álmodni és két nap alatt megtanítani a gyerekekkel a Dániel-játékot, amit 1974-ben mutatott be Magyarországon a Schola Hungarica, Dobszay László és Szendrei Janka irányításával. A Liszt Ferenc-díjas karnagy az ősbemutatóban is közreműködött, amit latin nyelven halhatott a közönség egészen 1997-ig, ekkor készítette el magyar fordítását Bubnó Tamás. A tábor résztvevői így ezt tanulták meg.  

A karnagy szerint nincs az az énekes diák, aki ne szeretné a fordulatos történetet bemutató dallamokat; Dániel próféta, Baltazár és Dárius királyok áriáit, az eseményeket mesélő kórusrészeket. Ahogy mondja ez a mű olyan játékos, mint egy Mozart-opera, de egyben annyira mély, mint egy Shakespeare-dráma.

„Benne van az akkori uralkodó gregorián, egyházi, liturgikus ének és benne van az utcazene, amit rögtön hallhattak az emberek, ahogy kijöttek a franciaországi beauvais-i katedrálisból. A darab ugyanis innen indult világhódító útjára.” – mondta a karnagy.

A gyerekek, a csoportvezetőkkel és a Szent Efrém férfikarral közösen adták elő a művet. Mint mondták először félve álltak megtanulásához, de szerintük nagyon jól sikerült, élvezték, s az alapból színes éneklést továbbszínesítette ez a program.  

Bubnó Tamás nemcsak emiatt volt elégedett, hanem azért is, mert a tábor már negyedik alkalommal bizonyította létjogosultságát. Úgy véli, a mai ember nagyon színesen éli az életét, aminek viszont az a hátulütője, hogy háttérbe szorult a templom. S nem azért, mert „ciki”, hanem mert minden más van helyette. Itt a gyerekek együtt vannak és semmi más dolguk nincs, mint, hogy egyenek, beszélgessenek, énekeljenek, és egyre jobban elsajátítsák azokat a készségeket, amik által igazán szépen tudnak liturgikus énekeket énekelni.

„Öröm azt is látni, hogy azoknál, akik már negyedik alkalommal vannak itt, nem kellett az alapoktól indulni, mert beérett a tudás. A kultúra átadásának egy ilyen hét a legideálisabb formája, az egész éves tananyagot meg lehet így tanítani, s ez lenne a művészeti nevelésnek a lényege.” – összegezte tapasztalatait Bubnó Tamás.

Öt korcsoportban zajlott a tanítás, a hivatal épülete mellett a Szent Miklós Szolgálóház adott helyet idén is az oktatásnak. Orosz-Tokár Edina és Kökényessy Zsófia a kis kamaszokkal töltötte el ezt a hetet, és öröm volt látniuk, hogy évről-évre többen vannak. Ahogy mondták kifejezetten „ragadós a példa, elmondják a gyerekek egymásnak, hogy milyen jó is ez a hely, így kap kedvet olyan is a részvételhez, aki még nem járt itt.

„A kánikula sem szegte kedvüket, mert annyira szeretnek énekelni. Szeretik azt, hogy itt kicsit máshogy lehet létezni, másként alakul a tanár-diák kapcsolat is, megmarad a tisztelet, de inkább partnerségi viszonyban telnek ezek a napok” – mesélte Edina és hozzátette, a liturgikus ének komplex műfaj, így teológiai ismeretük is szélesedik, akár egy-egy hittanórának is felfogható a tanulás menete, ez pedig megalapozza hitüket.

Zsófia szerint mivel a görögkatolikus rítus kilencven százaléka ének, kiemelt jelentőségű, hogy a gyerekek megtanulják, ezáltal lesz a liturgián való részvételük igazán aktív. Beléjük ivódik, így felnőtt korukban már nem is kell azon gondolkozniuk mit, hogyan kell énekelniük. Ha most megszeretik ezt a közeget, akkor később is jól érzik majd benne magukat.

Csoportvezetőként, lelki vezetőként, akár barátként idén is bekapcsolódott a tábori életbe Fülöp metropolita atya, akinek olyan fontos ez az egy hét, hogy ehhez igazítja minden egyéb programját.

„Szeretem a gyerekeket, a liturgikus énekeket és szeretek tanítani – ez a három így nagyon szépen egymásra talál. Értékőrzés és teremtés egyszerre ez a pár nap. Már maga a liturgikusének-verseny rendszere is egy olyan metódus, aminek mára kézzel fogható eredménye van, sokan lettek például hivatásos kántorok. Biztos vagyok abban, hogy minden ilyen kezdeményezés az egyházunk megerősítésére szolgál.”

A főpásztor emlékeztetett arra is, hogy főleg nagy múltú ortodox közösségeknél lehet látni, férfinak és nőnek mi a feladata a kórusban. Az egyházi éneklés ilyetén segíti a férfi-női minták megerősítését is, ezáltal természetes módon alakulhat, bontakozhat ki a személyiség.

„Ma már alig mernek énekelni az emberek, szinte elfelejtettek nótázni is vagy a tábortűznél dalolni. A templomban viszont énekelni kell, és ez átragad ránk, s aki rendszeresen jár templomba annak természetes lesz az ének. Ha az egyházzal együtt élünk és nem hagyjuk el, nem hagyjuk ki a hétköznapjainkból ezeket az egyházi szokásokat, akkor nagyon sokat segít abban, hogy olyan emberek legyünk, akivé az Úristen teremtett meg minket. Kapcsolódjunk minél szorosabban az egyházhoz, akkor tudunk igazán eligazodni a világban.” – hívta fel a figyelmet Fülöp atya.

A tábor a hagyományoknak megfelelően záróhangversennyel ért véget, ahol minden korosztály bemutathatta szülei, nagyszülei, barátai előtt az egész héten tanultakat.

VEZETŐ HÍREK
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson

Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia

Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatolikus Múzeumba
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson

Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia

Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatolikus Múzeumba
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
 
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
 
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
 
Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia
Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia
 
Ülésezett a Hierarchák Tanácsa
Ülésezett a Hierarchák Tanácsa