A pécsi hittanosok tábora Máriagyűdön

A pécsi hittanosok tábora Máriagyűdön

2017-08-21 08:48:08
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Tábor
Ifjúsági
Szabadidő
Pályázat
Élménybeszámoló

2017. augusztus 7-én egy izgatott gyerekcsapattal indultunk útnak Máriagyűdre a görögkatolikus hittantáborba. Az indulást megelőzően mi felnőttek is lelkesen készültünk, hogy a táborban minél több élményt tudjunk nyújtani a ránk bízottaknak. Az indulást követően az első állomásunk Siklósra vezetett, ahol Szent Liturgián mélyítettük hitünket és kértük a Jóistent, hogy áldásával kísérje végig táborunkat. A lelki töltődés után a Siklósi Várba igyekeztünk, ahol már nagyon vártak bennünket. Rendkívüli történelem óra keretein belül sok élménnyel gazdagodtunk. Közelről megfigyelhettük egy páncélba öltözött katona felszereléseit, láthattuk, hogy milyen sanyarú sorsuk volt a várbörtönbe zártaknak, a vár bástyáiból megcsodálhattuk a tájat is és még sok érdekességgel bővítettük tudásunkat. A várban jól megéheztünk, ezért ellátogattunk egy helyi pizzériába, ahol nagyon finom ebédet kaptunk. Ismét energiával feltöltekezve igyekeztünk a buszpályaudvarra, és utaztunk tovább a Máriagyűdi Kegyhelyre, ahol elfoglaltuk a szállásunkat. Miután feltérképeztük a tábori lakhelyünket, római katolikus szentmisén vettünk részt, melyet a helyi atya celebrált. A mise után finom vacsorával vártak bennünket. A vacsora elfogyasztása után a kegytemplom alatti játszótéren töltöttük az estét. Besötétedéskor hálaadással zártuk a napot.

A második nap hittanos táborunk középpontja, a lelki nap volt. A reggeli elfogyasztása után egy játékot játszottunk a kertben. Elrejtettünk szívecskéket, amiken számok szerepeltek és az ügyes megtalálók sok-sok cukorkára tudták beváltani ezeket. Ezután tűzoltó szimulációs gyakorlatot tekintethettünk meg a templom és a zarándokház körül, amit a gyerekeken túl, mi felnőttek is érdeklődően kísértünk végig figyelemmel. A próba végén a tűzoltók megengedték, hogy a gyerekek felpróbálják sisakjukat, és utána még a tűzoltó autót is birtokba vehették. Az egyenruhásoktól búcsút vettünk és hátunkra húztuk hátizsákjainkat és elindultunk az egyik közeli túraútvonalon, ami bár igen meredek volt, de mosolyogva vettük az akadályokat. Az erdőjárás közben volt időnk fohászkodni Istenünkhöz. Szoktuk mondani, ha az ember hegyen jár, olyan, mintha közelebb lenne a Jóistenhez. Mi is így éreztünk.

Az ebéd utáni csendes pihenőt követően tenyérlenyomatokkal készítettük el a közös tábori zászlónkat. A kézműves foglalkozás után Gábor atya Szent Liturgiát mutatott be a helyi kegytemplomban, ahol lelkes ministránsok szolgáltak vele együtt. A lelki táplálék után a vacsora következett testi táplálék gyanánt, ahol vendégünk volt a helyi plébános atya is. Vacsora után ismét a gyerekek által olyan nagyon kedvelt játszótéri program következett. Ez tartott besötétedésig, mert ekkor felsétáltunk az esti hálaadásra a közeli Piétához. Mécseseket gyújtva köszöntük meg Urunknak ezt a napot is.

Picit szomorkodva ébredtünk a harmadik napon, hiszen tudtuk, hogy a mai délutánon búcsút kell intenünk egymásnak. Ezen a reggelen bepakoltunk és a reggeli elfogyasztása után megköszöntük a háziaknak szíves vendéglátásukat, majd a nagy hőségben a siklósi fürdőbe folytattuk utunkat. A napot itt töltöttük: csúszdáztunk, úszkáltunk, lángost ebédeltünk a parton és jókat hűsöltünk. A vizes élmények után megérkeztünk vissza Pécsre, ahol már vártak minket a gyermekek szülei.

Az egész tábort nagyon jó hangulat, nyitott szív és barátságosság kísérte. Igyekeztünk kántorunkkal sokat énekelni és egész magatartásunkkal a görögkatolikus hagyományt és szokásvilágot erősíteni hittanosainkban e három nap alatt is. Bízunk benne, hogy jövőre is meg tudjuk szervezni ezt a tábort.

Köszönjük a Főegyházmegye támogatását, melynek felhasználásával egy valóban élménydús, igényes, lelket és testet egyaránt töltekeztető hittanos tábor valósulhatott meg.

 

VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust class=
 
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh...
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh... class=
 
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss...
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss... class=
 
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó...
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó... class=
 
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első...
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első... class=
 
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas...
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas... class=