A templom egy kis darab földi mennyország azok számára, akik hisznek

A templom egy kis darab földi mennyország azok számára, akik hisznek

2022-11-06 16:31:54
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Pályázat
Ünnep
Búcsú
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Kettős ünnepre érkeztek a hívek 2022. november 6-án a bedői templomba, aminek egyfelől búcsúját tartották meg, másfelől a lelki hajlék korszerűsítéséért is hálát adtak a Fülöp metropolita vezette Szent Liturgián.

Bedő község a román határtól néhány kilométerre található kis település, lakosainak száma mintegy 300 fő. Ugyanakkor a bedői lakosság nagyon összetartó közösség. Számos munkálatot oldottak már meg pusztán az összefogás erejével, amely igen jól mutatja, hogy a bedőieknek fontos szempont a község állapotának fejlesztése a lehetőségekhez mérten. A településen belül a görögkatolikus templom igen frekventált helyen található, a község főutcáján. Ez a település egyetlen temploma, ezért a helyi közösség és a hívek igen elszántan tesznek a lelki hajlék és környéke szebbé tételének érdekében.

A Miniszterelnökség Nemzetiségi szakmai támogatások előirányzat terhére elnyert 14 millió forint vissza nem térítendő támogatásából sikerült megújítani a templom tetőszerkezetét, a nyílászárókat továbbá az épület fűtéskorszerűsítését klímaberendezéssel oldották meg. Egy templomi közösség számára elengedhetetlenül fontos, hogy a lelki élet, a görögkatolikus szertartások végzése méltó környezetben történjen. Ehhez nagyban hozzájárulhat ez a támogatás.

Ezzel párhuzamosan a Magyar Falu Program „A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése” című felhívásban elnyert támogatásnak köszönhetően a Bedői Görögkatolikus Egyházközség komplex közösségépítő programot is megvalósított.

Szintén vissza nem térítendő támogatásból 22.420.010,- Forintból a korábbi parókia épületét korszerűsítették. Egyebek mellett hőszigetelték a homlokzatot, nyílászárókat cseréltek, kor-szerűsítették a fűtési rendszert.

A templom és a közelében található közösségi ház lehetőséget nyújt a közösség lelki igényeinek kielégítésére, lelkigyakorlatok megtartására. Mindezek vonzók lehetnek a közelben és helyben élő fiatal családok számára is, ami a közösség gyarapodását eredményezheti.

November 8-án emlékezik meg Egyházunk Szent Mihályról és a testnélküli mennyei erőkről, és e naphoz kapcsolódik a bedői templom címünnepe is. Megtelt a 1852-re felépült kicsinyke lelki hajlék, a kettős ünnepre a korábban itt szolgáló papok is eljöttek.

Az ünnepre való tekintettel két evangélium is elhangzott, és mindkét szövegnek köszönhetően láthattunk bele a mennyországba – kezdte prédikációját Fülöp metropolita atya. Az egyik a hetvenkét tanítvány visszatéréséről szól, ami alapvetően egy „földi” történet, ugyanakkor Jézus a mennyből lehulló sötétség angyalát látta meg és azt, hogy győzedelmeskedik a mennyország.

A másik történet, ami a dúsgazdagról és a szegény Lázárról szól a főpásztor szerint szintén a mennyországra mutat. A szentírási szakasz tanúsága is az, hogy már évszázadok óta hirdették, már Mózes és a próféták is megmondták: van túlvilág és készülni kell rá, hogy a földi életnek van következménye.

Ez nemcsak egy példabeszéd; Jézus arra figyelmeztet minket, hogy tudnunk kell, hogy van odaát, hinnünk kell, hogy a földi élet nem zárul le.

Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, ha a halottak közül támad fel valaki, annak sem hisznek” – mondja Jézus. Hát, de nem támadt fel Jézus? Hiszünk Jézusnak, ennek a példabeszédnek a túlvilágról? – tette fel a kérdéseket Fülöp metropolita, és hozzátette: Jézus szeretné felnyitni a szemünket a mennyországgal kapcsolatban. Nagyon sok ember mégsem veszi komolyan a túlvilágot. Foglalkoztat bennünket a kérdés, hogy vajon mi vár ránk a halál után, de nem mindenki képes elfogadni, hogy a földön túl is van élet.

Aztán a klinikai halálról beszélt a főpásztor, hiszen köztudott, hogy különleges perceket él át az, akit onnan hoznak vissza, nem hiába szokták őket faggatni arról, hogy mit láttak?

A teológusok szerint akkor még nem a mennyországot érzékelik az emberek, nem tudni mi játszódik le a lelkükben.

- Krisztus föltámadt! Ha ez a tény világítja meg az életemet és a szemléletemet, akkor már látom a mennyországot, bele tudok látni. Igaz, Szent Pál azt mondja, csak tükör által, homályosan (v.ö.:1Kor 13,12) de a föltámadt Krisztus igenis láthatóvá tette számunkra a mennyországot. Itt van most is közöttünk, és hirdeti, hogy közel van számunkra Isten országa. Persze ezt csak azok fogadják el, akik hisznek Benne, akik Jézusban élnek.” – világított rá metropolita atya, és hozzátette, a bedői templom is azért újult meg, hogy láthatóvá tegye: Isten országa köztünk van.

A templom hozza le közénk a mennyországot. Itt mi is úgy viselkedünk, mint ahogyan a mennyországban fogunk, inkább törekszünk arra, ami ott vár majd ránk, ez pedig nem lesz más, mint az Isten dicsőítése és a szeretet, a béke, az imádság beteljesülése. Azért részesülünk az Eucharisztiában is, hogy valóságossá váljon az, ami odaát majd teljessé tesz, hogy egyesülhetünk az Istennel.

A templom egy kis darab földi mennyország azok számára, akik hisznek, mert csak a hit teheti Isten országává egy templomot!

A két evangéliumi szakasz a templomban összeér, és nem a dőzsölésnek, hanem az irgalmatlanságnak, a kegyetlenségnek a következménye az, hogy mi lesz odaát. – Élhetett volna jó létben úgy is a dúsgazdag ember, hogy közben segít a rászorulóknak. De alapvetően nem a társadalmi különbségeket kell megváltoztatni, hanem a szíveket. Nemcsak ünnepelünk, hanem kérünk is most a Jóistentől, méghozzá azt, hogy Szentlelkével nyissa fel a szemünket, hogy belelássunk a mennyországba, ami már itt van közöttünk – zárult a tanítás.

Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően körmenettel zárult, ami után Ekler Gergely köszöntötte a közösséget.

A Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalvezetőjét családi szálak fűzik a mintegy háromszáz fős településhez. Több mint húsz éve járt itt először, és zalaegerszegiként nemcsak a térséggel, hanem a görögkatolikus vallással is akkor ismerkedett meg. Büszkeséggel és örömmel vett részt a hálaadó szertartáson és köszönetét fejezte ki a Magyar Kormánynak, hogy támogatták ezeket a fejlesztéseket.  

 

VEZETŐ HÍREK
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek

Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny

Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek

Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny

Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
 
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny
 
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek
 
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
Minden hónap első vasárnapján
Minden hónap első vasárnapján