A türelmes ember jobban boldogul az életében - Ábel püspök atya tanítása az Attila téri Főszékesegyházban

A türelmes ember jobban boldogul az életében - Ábel püspök atya tanítása az Attila téri Főszékesegyházban

2023-03-02 15:38:55
Szerző: H. Varga Eszter, fotó: Schön Sára /Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Böjt
Szocska Ábel püspök
Közös imádkozásra hívta meg Debrecenbe Fülöp metropolita atya a Nyíregyházi Egyházmegye főpásztorát. Szocska A. Ábel püspök atya tanítást is mondott a március 1-jei Előszenteltek Liturgiáján, s a türelemgyakorlásra hívta fel a figyelmet elmélkedésében.

Az Előszenteltek Liturgiája a bizánci egyház sajátos nagyböjti szertartása. Szerdán és pénteken, valamint a nagyhét első három napján végzik. Igazán különleges hangulata van, s ha a szent negyven napban jelen tudunk lenni ezeken a szertartásokon egészen biztos, hogy emelkedettebb módon élhetjük meg a feltámadás örömét. Nagyböjt második hetén Ábel püspök atya vendégeskedett a debreceni főszékesegyházban, ahol Fülöp metropolita atya végezte a Liturgiát, a megyéspüspök pedig tanítást mondott.

Prédikációja elején őszintén megvallotta a híveknek, hogy oly sok évnyi böjti időszakkal a háta mögött, idén tudatosult benne: a böjtnek nemcsak külső gyakorlatai vannak. - Én eddig valamiért leginkább csak erre figyeltem: milyen ételt fogyasztok, mennyit ajándékozok tovább, milyen jó cselekedeteket próbálok megélni. Ám nem is olyan régen a kezembe került egy lelki írás, ami arra figyelmeztet, hogy ezek a külső cselekedetek a belső lelki élet nélkül nem sokat érnek – osztotta meg gondolatait Ábel püspök.

Ez nagyon meglepte, számot vetett, hogy mire kellene jobban odafigyelnie, mi az, hogy lelki élet, belső lelki élet? Nyilván az, - fejtette ki - ami az Isten színe előtt van, az, amit csak én tudok, s amelyet csak a Jóisten lát. Hogy milyenek az én gondolataim, szándékaim, hogy ott belül mi játszódik le bennem, hogyan élek meg dolgokat. - Számomra ez egy új nagyböjt! Nem a külső cselekedetektől teszi függővé eredményességét, hanem a belső lelki dolgokra akar figyelni. A külső csak eszköz – világított rá püspök atya.  

Gondoljunk csak arra, ha rendet akarunk tenni a pincékben, akkor mivel kezdjük ezt el? Felkapcsoljuk a villanyt. A mi lelkipéncékben a villany nem más, mint az Evangélium, annak a fényében tudjuk meglátni, mit kell a lelkünkben rendbe tenni. Majd őszintén elmondta a híveknek püspök atya azt is, hogy neki a türelem gyakorlásában kell fejlődnie, s tanítására készülve ki is gyűjtött néhány idézetet a Szentírásból erre vonatkozóan. A Zsidókhoz írt levélben (6,15), A tesszalonikaiaknak írt első levélben (5,13-14) Jakab levelében (5,7) és Máté evangéliumában (10,22) is szép gondolatokat olvashatunk arra vonatkozóan, hogy ha türelmesek vagyunk az milyen eredményekkel jár. Ez a tulajdonság püspök atya szerint egy olyan erény, amit meg kell szerezni és mindenkinek gyakorolni kell egy életen át.

- Lelki életünkben kell megtanulni helyesen kezelni a türelmet. Annyi helyzetben van szükség erre: mire megtanulunk írni, egy hangszeren játszani, a házassághoz, de még a hadviselésben is az fog győzni, aki türelmesebb. Akkor kell a türelemnek megjelenni az életünkben mikor nem tudunk valamit azonnal megszerezni, amikor valamilyen akadályokba ütközünk – világított rá püspök atya. S hozzátette, a türelem akkor jelenik meg az életünkben a legjobban, amikor a hitünk megpróbáltatásnak van kitéve. Hogy azt hogyan tudjuk türelmesen megélni. De nem elég a türelmet, csak egyszer-egyszer, egy böjti időszakban, mint erényt gyakorolni s megpróbálni azt elsajátítani; azt mondják a szentatyák, hogy a türelmet egy életen át kell gyakorolni.

A keresztre feszített Jézus jobbján és balján lévő bűnösök közül az egyik úrrá lett önmagán és mintha a türelem erényét jobban gyakorolta volna – idézte fel püspök atya. Halála előtt belátta bűneit és üdvösségre jutott, a másik türelmetlen volt és nem tudjuk mi történt vele. A türelmetlen ember nem látja be a hibáját, a türelmes ember be kell, hogy lássa. Vagyis az tudja a türelem erényét gyakorolni, aki szem előtt tartja a saját hibáit és arra próbál odafigyelni. Mert aki belátja a saját hibáit, annak könnyebb a türelem erényét elérni.

Ábel püspök atya szerint a türelemre tehát azért van szükségünk, hogy üdvösségre vezessen minket, de csak azok jutnak üdvösségre, akik mindvégig kitartanak. Nem elég csak a böjti időszakban türelmesnek lenni, ő most ez tanulta meg, hanem élete végéig gyakorolni kell ezt az erényt. Hiszen, ki tudja milyen megpróbáltatásoknak vagyunk még kitéve?

Döbbenten mesélte püspök atya, hogy a minap Kárpátalján járt, ahol a görögkatolikus paptestvérek nem imádkozhatnak a békéért, csak a győzelemért. Micsoda türelemre van szüksége az Egyháznak is ott, mert nem teheti most meg azt, amit szeretne.

Tanítása végén egy érdekes megállapításra hívta fel a figyelmet Ábel püspök, miszerint a kortárs lelkiatyák közül sokan azt mondják, hogy a nők türelmesebbek, mint a férfiak. Azt mondják értük könnyebb imádkozni, hamarabb üdvösségre jutnak, mert nekik életükben többet kell tűrniük. S a férfiakért többet kell imádkozni, mert ők türelmetlenebbek.

- A türelmes ember jobban boldogul az életében. Ezt vizsgálom most én is környezetemben. A türelem akkor születik meg az emberben, ha nem sok mindenre akar egyszerre figyelni, hanem csak arra, ami éppen előttem van – mondta püspök atya, s zárásként azt javasolta, ha például a templomban vagyunk, akkor Istenre figyeljünk és lehetőleg ne kalandozzunk el másfele.  

 

 

VEZETŐ HÍREK
Valódi keresztény misztika nyomában

Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról

A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a turistákat
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Valódi keresztény misztika nyomában

Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról

A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a turistákat
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról
Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról
 
Valódi keresztény misztika nyomában
Valódi keresztény misztika nyomában
 
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a tur...
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a tur...
 
Nyílt napot rendeztek a főiskolán
Nyílt napot rendeztek a főiskolán
 
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
 
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent