Amerikai dokumentumfilmben szerepel a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola tanára

Amerikai dokumentumfilmben szerepel a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola tanára

2022-10-13 15:12:34
Szerző: Kedves Györgyné Zilahi Enikő / Hajdúdorogi Főegyházmegye
Képzés
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Iskola
Székely Bence, a jelenleg Debrecenben élő, a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskolában tanító angol-történelem szakos tanár is szerepel abban a dokumentumfilmben, amit az Amerikai Katolikus Püspöki Kar megbízásából nemrégiben forgattak Magyarországon a görögkatolikus egyház cigánypasztorációjáról.

A film olyan fiatalokról szól, akik keményen dolgoztak, hosszú utat tettek meg a saját maguk által kitűzött célok eléréséig. Az amerikai stábot, Andrew Summerson atyát és feleségét, Laura Ieracit, valamint operatőrüket, David Bretniket, tolmácsként a Görögkatolikus Metropólia Sajtó –és Médiaközpontjának vezetője, Király András kísért magyarországi útján, aki a film céljáról beszélt. 

– Az Amerikai Katolikus Püspöki Kar célja ezzel a dokumentumfilmmel az Amerikában élő emberek ösztönzése arra, hogy még jobban evangelizáljanak a társadalom peremén, vagy a mélyszegénységben élő emberek között. A dokumentumfilmmel megmutatják a cigánypasztoráció lehető legszélesebb aspektusát, mind a cigányok, mind a tanárok, az egyház, az egyházi vezetők, valamint a társadalom részéről is. A filmet először Amerikában mutatják be, de a tervek között szerepel a magyarországi bemutató is.

A pozitív példát a magyarországi görögkatolikus egyházból vitték, ahol mindhárom egyházmegyében nagyon hatékonyan és sikeresen működik a cigánypasztoráció. A csaknem egyórás dokumentumfilmben a legmélyebb rétegek életét is bemutatják, de nagyon sok olyan fiatal is szerepet kap, akik a társadalmi, családi segítségnek, odafigyelésnek köszönhetően, de a maguk erejét is hozzátéve, fiatal koruk ellenére sikeres életutat tudhatnak maguk mögött – fogalmazott Király András. 

Tudatosan küzdött a célja eléréséért 

Az amerikai forgatócsoport járt a debreceni Szent Miklós Roma Szakkollégiumban, ahol többek között Székely Bence volt az, aki betekintést engedett az ő sikertörténetébe.

A Nyíracsádon tanító, roma felmenőkkel bíró fiatalember elmondása szerint szerencsésnek mondhatja magát, hiszen számára egy percig nem volt kérdés a tanulás, mert tudta, számára ez az út, amit végig szeretne járni. Korán megérett benne az elhatározás, megkapta családja részéről a maximális támogatást, ő maga pedig mindent megtett céljai eléréséért. Székely Bence a mándoki általános iskolában kezdte el tanulmányait. Elmondása szerint kezdetben nagyon nem szeretett tanulni, de a gondolkodást, a logikát igénylő matematika, fizika nagyon érdekelte. A humán szakok, az angol és a történelem felé a gimnáziumban fordult. 

– A kisvárdai Bessenyei György Gimnázium Arany János programjának voltam a tanulója. Ekkor már biztos voltam benne, hogy humán vonalon folytatom a tanulmányaimat, így jelentkeztem a Debreceni Egyetem angol-történelem szakára. Egyik barátom hívta fel a figyelmemet ekkor a Szent Miklós Roma Szakkollégiumra, ahol nemcsak a szálláslehetőséget biztosították számunkra, de számos támogató programban vehettünk részt. Az itt töltött hat év alatt nagyon sok segítséget és lehetőséget kaptam a tanulmányaimhoz. Az egyetemet el tudtam volna végezni, hiszen ekkor már nagyon komolyan vettem a tanulást, de a szakkollégiumban annyiféle támogatást kaptunk, hogy ilyen módon és ilyen szinten biztosan nem tudtam volna fejlődni a támogatás nélkül. Ösztöndíjban részesültünk, ami anyagi segítséget jelentett, így tehermentesítette a szüleimet is. A programok sokszínűsége szociális és mentális fejlődésünkhöz járult hozzá nagymértékben – fogalmazott Bence, aki a Roma Szakkollégiumnak köszönhetően lehetőséget kapott arra is, hogy kilátogasson Rómába, s ott előadást tartson a Római Magyar Akadémián. Angol nyelven mutatta be a külföldön kevésbé ismert szakkollégium életét. Talán ennek is köszönheti a fiatalember, hogy őt kérték meg, mutassa be életét, és elért céljait is. 

A maroknyi csoportot a pápa is fogadta. Székely Bence feleségét, aki jelenleg a debreceni Szent Lászó Görögkatolikus Gimnázium tanára, a nyíracsádi általános iskola óraadója, is a roma szakkollégiumban ismerte meg. 

Bence szerint a szakkollégiumban egyre több a tehetséges roma tanuló, akik szeretnének kitörni eddigi életükből. A szakkollégium feladata többek között az, hogy segítséget és lehetőséget nyújtson a gyerekeknek saját céljainak megfogalmazásában, és elérésében. Ezt tartja nagyon fontosnak elsősorban a még mindig nehezebb, hátrányosabb helyzetben élő tehetséges roma fiatalok számára, akik megkapták a talentumot a Jóistentől, de annak kamatoztatásához kitartásra, szorgalomra, de társadalmi segítségre is szükség van. Ehhez teremt nagyon sok fiatalnak, mint ahogy teremtett Székely Bencének is lehetőséget és kitörési pontot a görögkatolikus cigánypasztoráció, és a roma szakkollégiumok támogatása.

Kapcsolódó írás: 

Ferenc pápával találkoztak a magyar cigány fiatalok

Rómában mutatkozott be a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat

 

 

 

 

VEZETŐ HÍREK
Templombúcsúra várják a híveket

Minden hónap első vasárnapján

Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Templombúcsúra várják a híveket

Minden hónap első vasárnapján

Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
Minden hónap első vasárnapján
Minden hónap első vasárnapján
 
Templombúcsúra várják a híveket
Templombúcsúra várják a híveket
 
Ennek az imádságnak lesz ereje
Ennek az imádságnak lesz ereje
 
Görögkatolikus Tudásolimpia
Görögkatolikus Tudásolimpia
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán