Amilyen a böjtünk, olyan a Húsvét-ünnepünk! - Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával a Fő utcán

Amilyen a böjtünk, olyan a Húsvét-ünnepünk! - Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával a Fő utcán

2021-03-31 18:03:07
Szerző: Hekler Melinda/Hajdúdorogi Főegyházmegye, fotó: Juhász Ádám
Budapest
Húsvét
Csodálatos, több szólamú kórusdallamokkal, áradó szakrális nyugalommal, az online közvetítésen is áthatott az Előszenteltek nagykeddi Liturgiájának ünnepi fénye.

Furcsa módon már több, mint egy esztendeje tapasztaljuk azt, hogy milyen fontos az életünkben a templom és a szertartások. Abból tudjuk, hogy a járványveszély és a korlátozó intézkedések miatt vallásos életünk is kárt szenved, ez pedig felszínre hozza azt, hogy a templomi lét hiányzik nagyon sokaknak.

A hiány csökkentésére sok helyen bekapcsolódhatunk szertartások és imádságok élő közvetítésébe, gyakran utólag is visszanézhetjük azokat, így emelhetjük fel szívünket otthonunkban is.

Ezek között a keretek között történt Fülöp érsek atya látogatása a Fő utcai templomba, ahol a nagykeddi Előszenteltek Liturgiáját ünnepeltük. A kórus tagjain és a szolgálattevőkön kívül más nem lehetett a templomban, de a jelenlévők megérezték, hogy a mennyei erők láthatatlan közösségén kívül az internet segítségével a nem nagy méreteiről híres templomban tömegek imádkoztak együtt.

Fülöp érsek atya tanításában a nagyheti napok fontosságáról szólt, és arról, hogy a felkészülő lelkülete az ünnep megélésének biztosítéka. Az okos és a balga szüzek példázatán keresztül megvilágosodott a lelki készség és összeszedettség szerepe.

„A virágvasárnapi bevonulás után átfordul minden, a nagyböjt lezárul, hiszen Lázár feltámadt és Jézus ünnepi pompában bevonul Jeruzsálemben – hangsúlyozta Kocsis Fülöp érsek-metropolita. Ahogyan megéljük ezt a mostani három napot, azaz nagyhétfőt, nagykeddet és nagyszerdát, úgy érkezünk meg a szent három napba is, úgy éljük meg majd azokat. Ahogyan jelen vagyunk az utolsó vacsorán, Krisztus kínszenvedésén, kereszthalálán, a nagyszombat szent csendjében, olyan lesz majd a feltámadás is. És amilyen a feltámadás olyan az egész esztendő, amilyen a húsvétom, olyan az életem.

Ha most merek alámerülni ebben a drámában, ha most részesülök ezekben az eseményekben, akkor joggal remélhetem, hogy részese leszek a feltámadásnak, a pünkösdnek is. Ha az imádságokat komolyan veszem ezekben a napokban, az egész imaéletem fel tud támadni, új erőre kaphat. Óriási lehetőséget rejt ez a hét mindannyiunk számára” – zárta beszédét Fülöp atya.

Makláry Ákos parókus atya szeretné köszönetét kifejezni a Budai Görögkatolikus Kórus tagjainak, akiknek gyönyörű énekét hallhatjuk a szertartáson. (A szertartás visszanézhető ITT) Külön köszönet illeti Hoskó Imola kántort és Kökényessy Zoltán karnagyot  szolgálatukért!

VEZETŐ HÍREK
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, amihez a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a mag

Emlékezés Oláh Miklós atyára

A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász
 
AKTUÁLIS
VEZETŐ HÍREK
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, amihez a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a mag

Emlékezés Oláh Miklós atyára

A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a...
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a... class=
 
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh...
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh... class=
 
Emlékezés Oláh Miklós atyára
Emlékezés Oláh Miklós atyára class=
 
Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Luk...
Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Luk... class=
 
"Lelkiismeretemhez és Isten igéjéhez vagyok kötve" - a M...
 
Derűs lelkű szolgálattal - püspökké szentelték Berta ...
Derűs lelkű szolgálattal - püspökké szentelték Berta ... class=