Az emberi jogokkal ismerkedtek Finnországban a nyíracsádiak-videóval!

Az emberi jogokkal ismerkedtek Finnországban a nyíracsádiak-videóval!

2018-12-11 12:24:51
Szerző: Kedves Györgyné Zilahi Enikő
Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola
Finnországban volt az első partnertalálkozója annak a nemzetközi programnak, melyben a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vesznek.

Nyíracsád általános iskolája már negyedik alkalommal vesz részt az Erasmus+ programban, melynek célja az európai iskolák együttműködésének elősegítése és támogatása. A projekt programjai, melyben finn, észt, cseh, szlovén, spanyol és magyar diákok és pedagógusok két éven keresztül tartják a kapcsolatot, mindig egy adott téma köré csoportosulnak.

Az első partnertalálkozónak nemrégiben a finn Kitee városának általános iskolája adott otthont, ahova Illés Gabriella és Demeter Ágnes angoltanárokon kívül Garda László, az iskola igazgatója és Büte Anita gazdasági vezető is ellátogatott. Két diák, Gugg Zsolt Hunor és Kiss Gergely is részt vett a találkozón, ők finn családoknál töltötték a hetet.

Menekülttáborban is jártak

Az első találkozó témája az emberi jogok köré épült, így nemcsak az ottani iskola életével, oktatási rendszerével, gazdasági vezetésével ismerkedtek meg, de ellátogattak többek között egy menekülttáborba, és jártak egy olyan iskolában is, ahol csak külföldi gyerekek tanulnak.

Kicsi a világ! – szokták mondani. Ez bizony beigazolódott a nyíracsádi delegáció útja során is, ugyanis az első nem angol nyelvű mondat, amit a finn iskolában meghallottak, a következő volt: -Ti magyarok vagytok?  (Egy nemzetközi osztályban tanuló magyar diák tette fel a kérdést, aki nemrég települt ki családjával Finnországba.)

Nem ízlett a salmiakki

Hazatérés után a diákok képes beszámolót tartottak, ahol osztályfőnöki órákon elmesélték társaiknak a finnországi élményeket. Nagyon tetszett nekik a gyakorlatias oktatás, érdekesnek tartották, hogy minden házban van szauna, és rácsodálkoztak arra is, hogy a fogadó családok minden tagja – ahogy Kiss Gergő fogalmazott, még a nagymama is – beszélte a projekt közös nyelvét, az angolt.

Furcsa volt számukra, hogy szinte minden főétkezésnél volt hal a menüben, és minden étkezéshez tejet ittak a finnek. A leves, és a finom magyar cukorka viszont nagyon hiányzott a fiúknak, mert a finnek jellegzetes nemzeti íze, a salmiakki, nem igazán nyerte el a tetszésüket. A következő találkozóra februárban Szlovéniában kerül sor, ahol a döntéshozatallal és annak politikai dimenzióival ismerkednek majd. 

A nyíracsádi diákok, Kiss Gergely és Gugg Zsolt a menekülttáborban interjút készítettek egy Eritreából származó fiatalemberrel, Bennel, aki viszontagságos életéről mesélt a fiataloknak. 

 

VEZETŐ HÍREK
Térítésmentes településfásítási programot hirdettek - Egyházi intézmények jelentkezését is várják

"Dalolj velem hörögve és zúgva és dörögve, tízmillió, százmillió torok" - megemlékezés a Főszékesegyháznál

Egy órán át zúgtak a harangok Hajdúdorogon
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Interjú a menekülttáborban
VEZETŐ HÍREK
Térítésmentes településfásítási programot hirdettek - Egyházi intézmények jelentkezését is várják

"Dalolj velem hörögve és zúgva és dörögve, tízmillió, százmillió torok" - megemlékezés a Főszékesegyháznál

Egy órán át zúgtak a harangok Hajdúdorogon
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
Egy órán át zúgtak a harangok Hajdúdorogon
Egy órán át zúgtak a harangok Hajdúdorogon class=
 
"Dalolj velem hörögve és zúgva és dörögve, tízmilli...
 
Térítésmentes településfásítási programot hirdettek ...
Térítésmentes településfásítási programot hirdettek ... class=
 
"A Határtalanul vetélkedő alatt megkaptuk a legtöbbet, a...
 
Cuique suum:néhány "görögkatolikus" gondolat a trianoni ...
Cuique suum:néhány