Bemutatkozik Budapest egyetlen görögkatolikus középiskolája, a Leövey Klára

Bemutatkozik Budapest egyetlen görögkatolikus középiskolája, a Leövey Klára

2019-12-12 09:20:52
Szerző: és fotó: Hekler Melinda/Hajdúdorogi Főegyházmegye
Oktatás
Képzés
Budapest
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Sokan még nem tudják, hogy Budapestnek is van görögkatolikus középiskolája. 2017. szeptember 1-je óta a város központjában található Leövey Klára Gimnázium nyugodt légköre valódi lelki oázis a nyolcadik kerület nyüzsgő forgatagában.

A jó iskola legfőbb ismérve nem a kiemelkedő tanulmányi eredményű tanulók nagy számában vagy az országos hírnévben keresendő. Jó oktatási intézménynek számít az, ahol a diák jól érzi magát. Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint abban az iskolában, ahova szeretnek járni a gyerekek, az eredményeik is jobbak lesznek. Agyfiziológiai kutatások szerint öröm nélkül nincs tanulás, nincs fejlődés, így a gyermek agya a színvonalas, élvezetes tanórákon stimulálható leginkább. 

Melyik középiskolába jelentkezzünk? 

A 2007-es McKinsey jelentés szerint, ha két hasonló képességű 8 éves gyerek közül az egyik egy jobb, a másik egy rosszabb teljesítményt nyújtó tanárhoz kerül, három év múlva a jobb pedagógusnál tanuló gyermek 50 százalékkal jobban fog teljesíteni a másiknál. De a pedagógus és az iskola szerepe az évek múlásával is meghatározó jelentőségű. A szülő választ a gyermekének óvodát és általános iskolát, de egy kiskamasznak már lehet beleszólása, hogy melyik középiskolában és milyen szakon szeretné folytatni tanulmányait.

A Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium nyílt napján meggyőződhettünk róla, hogy ez az intézmény működésének középpontjában a diákok szellemi és lelki jólléte áll. Az egyházi háttérnek és szellemiségnek köszönhetően a nevelők személyesebb kapcsolatot alakítottak ki a gyerekekkel, így itt az esetleges tanulási nehézségek okaira is könnyebben fény derül. 

A Görögkatolikus Egyház, mint fenntartó 

Az 1945 óta működő oktatási intézmény 2017. szeptember 1-jétől a Hajdúdorogi Főegyházmegye iskolája. Az intézmény működésének kezdetétől fogad tanulókat, hallgatókat nappali és esti tagozaton, Budapestről és a Budapest környéki településekről egyaránt. 

Mivel az egyház egy működő állami intézményt vett át 2017-ben, egyelőre a bevezetés, ismerkedés időszaka zajlik. Hosszú időre van szükség ahhoz Budapesten, hogy a Leövey valóban egy görögkatolikus iskolává váljon. Azonban máris egy csomó hozadéka van a keresztény szellemiségnek! Sokkal több törődés, és figyelem irányul a gyermekek felé, akár egy atya vagy egy tanár elegyedik szóba velük, a lényeg, hogy ettől értékesebbnek, fontosabbnak érzik magukat, és ez csak pozitív eredményeket hozhat. A középiskola légkörének minősége azért is kiemelt jelentőségű, mert a kamaszok személyiségének megerősödése ideális esetben ebben az életkorban történik meg, és az iskolában minden lehetőség adott rá, hogy jó irányba terelődve, nyugodt és kiegyensúlyozott felnőtté váljanak.

Egyelőre nincs sok kötelező vallási program a Leövey-ben, mindössze egy-egy görögkatolikus ünnepet tartanak meg. Természetesen azért az adventi gyertyagyújtás nem maradhat el: ezekre az ünnepi alkalmakra egy osztály műsorral készül, és az egész iskola együtt meghallgatja Jaczkó Sándor vagy Lakatos Péter atya hétindító, karácsonyváró szavait. Itt jártunkkor éppen Péter atya gyakorolt a gyerekekkel a hétfői gyertyagyújtásra gitárral, zongorával karácsonyi énekeket.

Egyelőre a hittan órát nem vezették be, de minden osztálynak járnia kell hetente az urbanitás nevű világnézeti órára. Az itt “tanultak” segítenek az egyre gyorsuló világban való eligazodásban, és, hogy a diákok keresztény döntéseket tudjanak hozni.

Milyen egy átlagos Leövey-s diák? 

Az általános iskolából közepes és jó tanulmányi eredménnyel érkezik, így sikeresen  megszerzi az érettségi oklevelet vagy a szakmai képzettséget és felkészülve vághat neki a szakmai munkának, továbbképzésnek vagy továbbtanulásnak. 

Bár ez az iskola nem egy versenyistálló, az eredmények mégis azt igazolják, hogy a legkiválóbb tanulók innen is eljuthatnak a tanulmányi versenyek élvonalába, főiskolai, egyetemi felvételt nyernek, a többiek számára pedig adott a jól hasznosítható közismereti és szakmai képzettség. 

Technikumtól a gimnáziumig 

A négy éves gimnáziumi képzésben az első idegennyelvként tanult angolt és informatikát emelt óraszámban oktatják. Természetesen második idegennyelv választása is kötelező, itt a német vagy a spanyol nyelvet vehetik fel a diákok. 

Utazás és turizmus szakirányon 11. évfolyamtól az utazás és turizmus tantárgy lép be a képzésbe heti 4 órában. Ez a szakirány is érettségi vizsgával zárható, és jól megalapozza a további turisztikai képzést is. Az itt tanulók érettségijük mellé turisztikai szervező és értékesítő képesítést szereznek. 

A közgazdasági technikum öt tanéve során az érettségire való felkészítés mellett pénzügyi-számviteli ügyintéző képesítést is szereznek a tanulók. Aki szeretné, érettségi után okj-s képzés keretében folytathatja a tanulmányait, és egy év alatt mérlegképes könyvelővé válhat. A felvételi eljárásról bővebben ITT olvashatnak. 

Nyelvtanulás külföldön 

Pályázati pénzből minden évben igyekeznek egy lengyel jutalomúttal kedveskedni a legkiválóbb eredményeket elért, legszorgalmasabb gyerekeknek. Ez fontos motiváló faktor lehet a dolgozathegyek hepehupás mezején.

Mivel egy rendelet szerint 9. és 11. osztályban alanyi jogon jár mindenkinek két hetes külföldi nyelvtanulási gyakorlat az első idegen nyelvén, az iskola minden kapcsolatát bevetve igyekszik megszervezni a diákok nyári utazásait. Az angolosok Írországba, a németesek Klagenfurtba mehetnek, hogy nyelvi környezetben mélyítsék el tudásukat. A turizmus szakirányú hallgatóknak máltai szállodás gyakorlatra van lehetőségük.

A gyermekek foglalkozása a tanulás

Petőné László Katalin az iskola nevében a nyílt napon elmondta, hogy alapvetően a középiskola nehéz iskolatípusnak számít, sokrétű tananyaggal kell megbirkózniuk a gyerekeknek. Nagyon fontos, hogy a diákok az elején megtanuljanak tanulni, amikor kell, koncentráljanak, de pihenni is hatékonyan tudjanak.

“A diák akkor szeret egy tantárgyat, ha megy neki. Nem azért kedveli a biológiát, mert már tudja, hogy orvos lesz, hanem ha ötösöket kap, és megdicsérik, akkor lesz kedve még jobban elmélyülni benne. A gyerek fő foglalkozása ebben az életkorban az, hogy tanuló. Minden iskola tanítja a gyereket, csak rajta múlik mennyit hasznosít ebből.” – osztotta meg a hallgatósággal gondolatait a görögkatolikus középiskola pályaorinetációért felelős szakembere.

Az egyik szülő kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy a szülőnek nem kellene, hogy minden problémára a magántanár legyen a válasza. Ha a gyerek szeretne válni valamivé, csak úgy fog előre jutni, ha belefektet energiát. A diáknak meg kell tanulnia, hogy helyette senki nem tud tanulni, neki kell érte felelősséget vállalnia. “A Leöveyben nyugodt az iskolai légkör, itt mindenki ismer mindenkit. Minden lehetőség és körülmény adott ahhoz, hogy diákjaink a középiskolát a lehető legjobban szeressék.”

A versenyistállónak tűnő iskolák kereszttüzében felüdülést nyújt a Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola. Hála érte, hogy elindult az iskola vezetése ezen az úton, mert az eredmények máris visszaköszönnek a mosolygó gyermekarcokon.

 

VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán
 
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
 
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
 
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
 
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
 
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...