Családtábor 2019 - képekkel, videóval

Családtábor 2019 - képekkel, videóval

2019-08-06 14:15:48
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Metropólia
Tábor
Család
Újra görögkatolikus családokkal népesült be a Riviéra Park Hotel Balatonföldváron július derekán. A nyár egyik legjobban várt táborába kicsiknek és nagyoknak egyaránt garantált volt az önfeledt kikapcsolódás és lelki feltöltődés.

„Kérünk, add meg a názáreti Szent Család közbenjárása által, hogy az Egyház  a Föld összes nemzete között sikerrel hajthassa végre küldetését a családban és a családokon keresztül, a mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki az út, az igazság és az élet, mindörökkön örökké.” (részlet Szent II. János Pál Pápa imádsága a családokért, részlet) – Így tanít minket imádkozni Szent II. János Pál Pápa a családokért, azért a szövetségért, aminél fontosabb kevés létezik életünkben.

Az összetartozást erősítendő szervezi meg évről-évre a Görögkatolikus Metropólia  családtáborát, amelynek öt napja során a fürdőzés, sportolás, szórakozáson kívül külön hangsúlyt fektetnek a mentális és lelki felöltődésre a szervezők.

Az első nap Szocska Ábel püspök atya nyitó vecsernyéjével indult, amit rögtön követett is az első műhelymunka Gurmai Beátával, aki a Borka című mesekönyv írója. A kötet a gyerekek számára mutatja meg a család felépítését, a rokonvilág összefüggéseit, sőt, még némi illemtannal is megismerteti a kicsiket. Az írónő szerzeményét alapul véve igyekezett minél több jó tanáccsal ellátni hallgatóközönségét.

Másnap már régi ismerőst köszönthettek azok a táborozók, akik idén is Balatonföldvárt választották: Uzsalyné Dr. Pécsi Rita, neveléskutató „söpört” ismét végig a szálló nagytermében. A lendületes, humorban gazdag előadás ezúttal az okos eszközökről szólt, vagyis arról, meddig fejleszt és mettől rombol egy-egy „kütyü”.

Amíg a neves szakember a felnőtteket tréningezte, addig a fiatalok számára Domokos Zsolt a Hajdúdorogi Főegyházmegye ifjúsági referense és Pásztor Gergely mentálhigiénés előadó tartott kurzust. Ők minden délelőtt várták az önismereti tréningre nyitottakat.

Szerdán a Krúdy házaspár: Tamás és Zsófi látogatta meg a táborozókat. A Nők Lapja vezető szerkesztője és a párKatt.hu katolikus társkereső koordinátora saját tapasztalataikat osztották meg a gyermeknevelés terén. Rutinjuk van benne bőven, hiszen hat gyermekük van, de ahogy mondták „nem azért jöttek, hogy megmutassák, ők mennyire fantasztikusan csinálják, bezzeg mások csak elrontják”, hanem az volt a céljuk, hogy őszintén elmeséljék milyen válságokat éltek át kapcsolatukban és ebből miként tudtak kievickélni.

Ez a nap táncházzal és jó fajta borok kóstolásával zárult.

„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!” – ez volt a címe annak az előadásnak, amit Terdik János atya és felesége, Tünde vezetett.  Ez a mottója az ún. MFM-Projektnek (My Fertility Matters = A termékenységem fontos!), ami 1999-ben indult Münchenben. A program kitalálója és elindítója Dr. med. Elisabeth Raith Paula müncheni doktornő. Az MFM-Projekt „Ciklus-show” programját Magyarországra a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület hozta el és vállalta terjesztését. A program központi gondolata a következő: a serdülő lányok önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják meg és értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak testükkel - és így saját magukkal kapcsolatban. (Bővebben a programról ide kattintva lehet tájékozódni)

A családtábor estéit mindig hangulatos koncert zárta, az egyik legjobban várt a X Faktor első szériájának győzteséé volt. Vastag Csaba fergeteges hangulatot teremtett a családok körében.

A pénteket az a Dr. Csókay András zárta, aki a Családtáborban megtartott előadása után néhány héttel egy bangladesi sziámi ikerpár szétválasztó műtétében vett részt. Az idegsebész, agykutató a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa és legfőbb erejének hitét tartja. Hogy ez miként jelenik meg hivatásában arról mesélt a táborban.

 A Családtábor ünnepi Szent Liturgiával ért véget, hiszen a nyári közös együttlét hagyományosan Szent Illés próféta ünnepe idején van.

Szent Illés próféta ünnepe:

Egyházunk emberi testben angyalnak, a próféták kitűnőségének nevezi Illés prófétát. Az Ószövetség szentjei közül, a karácsony előtti atyák kivételével neki szentel külön ünnepet az egyházi év folyamán. Illés papi családban született Krisztus előtt kb. 800 évvel. Aszkéta életet folytatott. Izrael országban, vagyis az északi királyságban élt. A bálványimádásba merült zsidó nép megtérítésére mindent elkövetett, amit Isten parancsolt neki. Amikor minden fáradozása hiábavaló volt, sőt, őt is üldözni kezdték, imádságára Isten három és fél évig nem adott az embereknek esőt a földre. Ennek az időnek a végén, Istenben bízva, próbatételre hívta fel a király előtt a bálványok papjait. A próbatétel fényesen sikerült, Izrael népe megismerte, hogy ki az igaz Isten, a bálványok papjait Illés kiirtotta. Életében üldözéseket szenvedve és menekülve, de nagy csodákat is téve, palástját és prófétai tehetségét tanítványára, Elízeusra hagyva, tüzes szekér által elragadtatva a Jordán partjáról 810 körül az égbe vitetett. Életének tetteit az ószövetségi Szentírásban a Királyok I. és II. könyvében olvassuk.

A szertartás után maradt még idő egy búcsú fürdőzésre és bár fájó szívvel, de a viszontlátás reményében utaztak haza a görögkatolikusok a Balaton partjáról.

Természetesen a Görögkatolikus Médiaközpont munkatársai is végigkövették ezt az egy hetet, riportjukat az alábbi videóban láthatják.

VEZETŐ HÍREK
A család állt az európai keleti katolikus püspökök athéni találkozójának középpontjában

Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templomban

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szent Rozália Szolgálat
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Családtábor 2019
VEZETŐ HÍREK
A család állt az európai keleti katolikus püspökök athéni találkozójának középpontjában

Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templomban

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szent Rozália Szolgálat
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...
 
A család állt az európai keleti katolikus püspökök ath...
A család állt az európai keleti katolikus püspökök ath...
 
A LEGOTT csapata is segít a líbiai katasztrófa helyszín...
A LEGOTT csapata is segít a líbiai katasztrófa helyszín...
 
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szent Rozália Szolgála...
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szent Rozália Szolgála...
 
Vezető ápoló állás Hajdúszoboszlón
Vezető ápoló állás Hajdúszoboszlón
 
Adjatok hálát az Úrnak! - Cigánybúcsú Máriapócson
Adjatok hálát az Úrnak! - Cigánybúcsú Máriapócson