Doktori cím megszerzéséig küzdötte magát a roma származású görögkatolikus pap

Doktori cím megszerzéséig küzdötte magát a roma származású görögkatolikus pap

2019-06-07 09:57:26
Szerző: Vénusz Edina
Görögkatolikus Papnevelő Intézet
Friss
Május 28-án valami egészen megható dolgot látott az ELTE Múzeum körúti Kari Tanácsterme, és aki ellátogatott oda: Lakatos Péter, görögkatolikus atya a doktori disszertációját védte.

Péter atya kispesti káplán, a budapesti Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola iskolalelkésze, az MTA Nyelvtudományi Intézetének fiatal kutatója sok éves tudományos munkájának eredményeit foglalta össze a mintegy 260 oldalas disszertációban. Témája a romani-magyar kétnyelvűségből eredő iskolai hátrányok okai és megoldási lehetőségei.

Először „véletlenül” került a kezembe a dolgozat: Péter atya angolul szeretett volna tanulni, de ahogy az októberi leadási határidő „szorítani” kezdte, engem kért meg, hogy „fussam” át stilisztikai, nyelvtani, helyesírási szempontból. Több szem többet lát. De nem nagyon volt mit javítani. Peti atya rendkívül jó stílusa, a téma különlegessége, a tudományos szempontból jól felépített, logikus, jól követhető szövegben jó volt elmélyedni. Öröm volt látni a határidő hajnalán a 6 kinyomtatott példányt; kicsit úgy éreztem magam, mint egy bába a szülésnél.

A doktori védés alatt jöttem rá, hogy ekkor született meg a gyermek: Péter atya doktor lett!

A Kari Tanács impozáns termébe gyűltek össze a bizottság, az opponensek, a konzulens és a jelölt, és persze professzorok, kutatók, atyák, ismerős hívek, barátok és Péter atya családja. Atyai gondoskodásáról tett tanúbizonyságot Fülöp érsek atyánk, aki számos teendője között fontosnak tartotta, hogy jelen legyen ezen a szép eseményen. A véleményeket és a választ kérdések és hozzászólások követték. A téma egyedisége többeket megérintett. Péter atya rendkívül magabiztosan adott választ minden kérdésre: érezhető volt mind a hozzáértése, mind pedig a szívbéli elkötelezettsége az ügy iránt. Mégis disszertációjában túl tudott lépni személyes érintettségén és tudományos szakmaisággal dolgozta fel a témát; erre az opponensek külön kitértek.

A pontos eljárási rendben lezajlott vitát a bizottság tanácskozása követte, addig kint kellett várakozni. A folyosón parázs vita folytatódott a témáról, de igazából már csak azon izgultunk, hogy vajon summa cum laude vagy csak cum laude lesz?

Megható pillanat volt, amikor a bizottság kihirdette, hogy Lakatos Péter maximális pontszámmal, vagyis summa cum laude eredménnyel méltó a doktori címre. A köszöntések és gratulációk közül a mi görögkatolikus szívünknek érsek atya szavai voltak a legkedvesebbek: egy apa tekint így a fiára, ahogy ő nézett most Péter atyára, büszkeséggel telt szívvel. Másokat is megérintett a pillanat, nemcsak a nők törölgették könnyeiket… A legszebb pillanat az volt, amikor érsek atya javaslatára körbe állva professzorok, papok és kutatók, rokonok és barátok, romák és nem romák együtt énekeltük el húsvéti görögkatolikus imádságunkat, amit azután romaniul is elénekeltek Péter atya rokonai. Ilyet még nem látott-hallott a Kari Tanácsterem! Más is adott már itt hálát Istennek, de ilyen formában, emelkedett hangulatban, több szólamban… még biztosan senki.

Olyan esemény részesei lehettünk, ami emelte a lelkünket. Előrébb vitte a tudományt, megérintette a szíveket. Olyan ez egy kicsit, mint amit Péter atya írt a disszertációjában: amikor egy nem roma pedagógus romaniul, vagyis a diák anyanyelvén szól egy roma gyermekhez, olyan folyamatot indít be, ami még a tanulmányi eredményeire is jó hatással lesz. De nem ez a lényeg! Hanem a gyermek és a tanár közötti kapcsolatra gyakorolt hatása. Amikor köztük bizalom és szeretet van, amire aztán minden egyebet alapozni lehet.

Péter atya életútja a szabolcsi faluból az ELTE BTK Kari Tanácsterméig kitartó munkájáról tanúskodik, de minden megnyilvánulásában elmondja, hogy mindezért csakis Istené a dicsőség, és hogy hálás szívvel gondol segítőire, támogatóira, családjára.

Most mi adunk hálát Péter atyáért! Kívánunk neki további tudományos sikereket, papi munkáján mindig áldás legyen, kísérje őt az Úr továbbra is minden útján! Álljon példaként sok-sok roma és nem roma fiatal előtt kitartásával, türelmével és szorgalmával!

VEZETŐ HÍREK
Pedagógusok hálaadó zarándoklata Máriapócson

Elindult a regisztráció az Ifjúsági Gyalogos Zarándoklatra

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. június 24-30.
 
AKTUÁLIS
Motoros zarándoklat 2019

Szent Péter és Pál apostolok ünnepén szentelik pappá Kruppa Kirillt

Kettős szentelés lesz Dunakeszin
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Pedagógusok hálaadó zarándoklata Máriapócson

Elindult a regisztráció az Ifjúsági Gyalogos Zarándoklatra

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. június 24-30.
 
AKTUÁLIS
Motoros zarándoklat 2019

Szent Péter és Pál apostolok ünnepén szentelik pappá Kruppa Kirillt

Kettős szentelés lesz Dunakeszin
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat  class=
 
Jézus-ima lelkigyakorlat Sajópálfalán
Jézus-ima lelkigyakorlat Sajópálfalán  class=
 
Kerékpárral a Fekete Madonnához - zarándoklat Częstocho...
Kerékpárral a Fekete Madonnához - zarándoklat Częstocho... class=
 
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó...
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó... class=
 
A Pécsi Görögkatolikus Parókia nyáron is gondoskodik a ...
A Pécsi Görögkatolikus Parókia nyáron is gondoskodik a ... class=
 
Kettős szentelés lesz Dunakeszin
Kettős szentelés lesz Dunakeszin class=