"Egymásra talált a család, az ének és az Istenszeretet"

2018-12-17 16:00:18
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye, fotó: C.Kiss Ilona, Kiss Lóránt, Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Lautitia Kóruscsalád
A Lautitia Kóruscsalád adventi koncertje volt a nyitóeseménye a Családok Országos Koncertsorozatának, amit idén második alkalommal hívott életre a Debreceni Kőr Dáma Egyesület. A program olyan értékeket emel a középpontba, amelyek összekötnek szűkebb és tágabb közösségeket, felmutatják, erősítik, átörökítik a helyi kulturális értékeket. A kezdeményezéshez csaknem 30 intézmény, szervezet jelezte csatlakozási szándékát.

A 2018-as évet Magyarország Kormánya a Családok évének nyilvánította, melynek égisze alatt számos lokális és országos rendezvényt szerveztek már meg. Ehhez a programsorozathoz – az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával – csatlakozott a Debreceni Kőr Dáma Egyesület egy vallási felekezeteket, kórusokat, oktatási intézményeket megszólító országos hangversennyel 2018. január 14-15-én.

A nagy sikerre való tekintettel a koncertsorozatot újra meghirdette az egyesület, advent harmadik vasárnapjára illetve az azt követő hétfőre, de ezúttal leginkább a debreceni közösségekre fókuszálva. A „menetrend” ezúttal is ugyanaz: egy időpontban adnak hangversenyt olyan családok, ahol több generáció foglalkozik zenével, hangsúlyozva annak szerepét, hogy a zene olyan érték, amely családokon, közösségeken átörökíthető – árulta el Porkoláb Gyöngyi, a civilszervezet elnöke, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, a Kölcsey Központban.  Mindez a Lautitia kóruscsalád adventi koncertje előtt volt, lévén, hogy a három generációt felvonultató énekkar is csatlakozott a Család-OK Országos Koncertjéhez.

Ki, ha nem mi vennék részt egy ilyen nemes kezdeményezésben? – tette fel a kérdést Nemes József karnagy, arra utalva ezzel, hogy tanítványai valóban családként működnek. „Nem attól vagyunk család, mert kicsi, közepes és nagy is van köztünk, hanem attól, hogy mindenki számíthat a másikra. Vagy attól, hogy igyekszünk például a diákok szüleivel is minél több, a koncerteken kívüli programot szervezni.

Nemes József az ének, a zene szeretete kapcsán Szent Ágostont idézte, aki azt mondta: kétszer imádkozik az, aki énekel. Ez a Lautitia filozófiája is, amit jól mutat, hogy elképesztő érzelmi töltetet kapnak a gyermekek például attól, amikor saját maguk hatása alá kerülnek – persze a szó legjobb értelmében – egy-egy mű eléneklése után.

 Egymásra talált a család, az ének, az Istenszeretet – így jellemezte Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya a kezdeményezést, amihez azért is csatlakozott a Hajdúdorogi Főegyházmegye, mert egyrészt az összes magyarországi felekezet közül a görögkatolikus családokban a legmagasabb a gyermekszám, másrészt szoros kapcsolatban állnak az énekkel. „A templomainkban és azon kívül is szívesen éneklünk. Hét éve vagyunk a Lautitia mozgatói, támogatói. Kölcsönösen sokat nyertünk abból, hogy egymásra találtunk. Fontos célkitűzés, hogy minden iskolánkban magas szintű zenei oktatás folyjék, és ahol pedig még nincs, ott nagy erővel dolgozunk azon, hogy kialakuljon.” – mondta Fülöp atya.

A sajtótájékoztató után kezdődött el a Lautitia kóruscsalád duplakoncertje a Kölcsey Központban. Nagy izgalommal és lelkesedéssel várta az énekkar az adventi hangversenyt, ami méltó lezárása volt egy tartalmas és értékes évnek. Az est teljes bevételét idén az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány Debreceni Mentorháza kapta.

VEZETŐ HÍREK
Lezárult a regisztráció a csíksomlyói pápalátogatásra

Húsvéti öröm a görögkatolikusoknál - egy különleges délután Békéscsabán

Megyei bajnokok a Bazilosok!
 
AKTUÁLIS
Húsvéti öröm a görögkatolikusoknál - egy különleges délután Békéscsabán

A világhírű moszkvai Doros Kvintettel közösen koncertezik a Szent Efrém férfikar

A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték második évada
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Lezárult a regisztráció a csíksomlyói pápalátogatásra

Húsvéti öröm a görögkatolikusoknál - egy különleges délután Békéscsabán

Megyei bajnokok a Bazilosok!
 
AKTUÁLIS
Húsvéti öröm a görögkatolikusoknál - egy különleges délután Békéscsabán

A világhírű moszkvai Doros Kvintettel közösen koncertezik a Szent Efrém férfikar

A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték második évada
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat  class=
 
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó...
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó... class=
 
Csíksomlyón mutat be szentmisét Ferenc pápa!
Csíksomlyón mutat be szentmisét Ferenc pápa!  class=
 
Kántori találkozók Fülöp metropolitával
Kántori találkozók Fülöp metropolitával  class=
 
A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték...
A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték... class=
 
A világhírű moszkvai Doros Kvintettel közösen koncertez...
A világhírű moszkvai Doros Kvintettel közösen koncertez... class=