"Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz" (2Kor 12,9) - Kerékpáros zarándoklat

2020-07-23 11:06:16
Szerző: Tóth Lóránt diakónus atya / Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szabadidő
zarándoklat
A hagyományoknak megfelelően idén is megszervezte a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ a "Négy kerékkel két keréken" elnevezésű kerékpáros zarándoklatot. Immár hetedik alkalommal. Naponta mintegy 60 km-t tett meg a tizenöt gondozott és öt felnőtt kísérőjük. Tóth Lóránt diakónus atya beszámolóját olvashatják a testet, lelket megdolgoztató napokról.

Az idei évben június 29-re tűztük ki az indulás napját, amely napon Péter és Pál főapostolokat ünnepli egyházunk. A váratlan megtérés egyik példája Szent Pál apostol, pogány nevén Saul, aki az isteni fénytől megvakulva elvesztette a látását. Három napig nem látott, nem evett és nem ivott. Azután megkeresztelkedett, visszanyerte látását és akkor már Pál néven Krisztus apostolává lett, akinek az a sors jutott, hogy a nemzetek apostola legyen.

Az indulás reggelén, Hajdúnánás központjában összegyűlve, Szaplonczay Gergely atya rövid imádsága és áldása után kezdtük meg az idei kerékpáros zarándoklatunkat. Mind a négy napunk élményekben gazdag volt. Az első napon 75 km-t tettünk meg, nem könnyű terepen a sajópálfalai Istenszülőhöz igyekezve, de napközben is számos látnivalóban volt részünk; megnéztük a polgári római katolikus templomot, majd a magyar történelem szomorú eseményét bemutató Muhi csata helyszínén felállított emlékműnél tartottunk pihenőt, és az ónodi kastélynál. A nap fénypontja mégis az aznapi úti célunkra való megérkezésünk volt, ahol Kiss Attila parókus atya szívélyes fogadtatása és katekézise után a szerzetes nővéreket látogattuk meg a helyi monostorban és itt lehetőségünk nyílt személyes beszélgetésekre velük. A nap végén az alvás nem váratott magára, hogy a második napon is tartalmas eseményeken vehessünk részt és a borsodi dombos tájakat szelhessük át kerékpárjainkkal.

Ezen a napon 65 km-t tekertünk. Edelényben Kovács Lajos atya fogadott bennünket és adott lelki útravalót az előttünk álló napokhoz. Bartha József igazgató Úr jóvoltából, a helyi görögkatolikus általános iskola vendégei voltunk egy tartalmas ebédre és számos szabadidős programot is kipróbálhattunk (segway, falmászás, robotika) Az esti szálláshelyünk Gagyvendégiben volt, ahová nem kis erőfeszítésünkbe került megérkezni, de a szállásadónk, Pacsai János atya és családja fogadtatása elfeledtette velünk a mögöttünk hagyott kilométerek okozta fáradalmakat. Nagylelkű felajánlásának köszönhetően, csodálatos környezetben tölthettük az éjszakát. János atya a vacsora mellett nem felejtkezett meg a lelki táplálékról sem.  Élet alakító gondolataival Szent Péter és Pál ünnepéhez kapcsolódva tanított bennünket. Másnap korán reggel lelki erőt merítettünk az aznapra kitűzött 60 km-es utunkhoz.

Az encsi görögkatolikus templomhoz érve, Isten áldását kértük a zarándoklatunk további balesetmentes folytatásához. A kerékpáros zarándoklatunk negyedik napja egyúttal a tervezett utunk záró napja is volt, az 50 km letekerése után Hajdúnánás volt a cél. A tokaji Görögkatolikus templomba Gorcsa György atya várt bennünket egy közös imádságra. Fürdőzést terveztünk a gyerekeknek, de az időjárás ezt nem engedte, ezért Gyuri atya elvitt bennünket hajókázni, ami nagy élmény volt a gyerekeknek. Volt olyan kamasz, aki még nem ült hajón, számára életre szóló élmény maradt.

A kerékpáros zarándoklatra vállalkozó fiatalok az út során a pszichés és fizikai megterhelés mellett a meglátogatott templomokban elmondott imádságok segítségével az Istenhez is tartottak. A zarándoklatunk egy kicsit damaszkuszi út is volt, megújulást, fordulópontot hozott életünkben, arra késztetett bennünket, hogy számot adjunk magunkról önmagunknak és Istennek. Minden egyes napon útra keltünk, hogy a nap végére megérkezzünk, búzaszemekké változzunk, ki – ki a maga módján és mélységében. Ha a napi kilométerek megtétele után el is fáradtunk, de mindig nyertünk erőt Krisztustól, lelkünk is megtelt kegyelemmel, minek folytán ismét örülni tudtunk minden Istentől kapott pillanatnak és egymásnak egyaránt.

VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020 class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében  class=
 
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában class=
 
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté...
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté... class=