Én az Úré vagyok, Ő pedig az enyém - papszentelés Debrecenben

Én az Úré vagyok, Ő pedig az enyém - papszentelés Debrecenben

2019-06-16 16:25:13
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Idén először vehetett részt az Attila téri főszékesegyház közössége papszenteléssel kiegészült Szent Liturgián: Mindenszentek vasárnapján Troszt Máté diakónusból áldozópap lett.

 „Aki megvall engem az emberek előtt, azt én is megvallom a Mennyei Atyám előtt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom a Mennyei Atyám előtt.” (Mt 10,32-33) – mit jelent az, hogy Jézus valakit megvall a Mennyei Atya előtt? Tette fel a kérdést prédikációja elején Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya és azon a rejtélyes pillanaton kezdett el elmélkedni, amikor a Fiú kiáll az Atya előtt azokért, akik szintén kiálltak az emberek előtt Ő érte.

Nem ismerjük ezt a pillanatot – mondta Fülöp metropolita – nem tudjuk felfogni, hogy mi ez a párbeszéd az Atya és Fiú között. Egy azonban bizonyos: a Fiú nélkül senki sem jut az Atyához, rajta kívül nincs üdvösség, csak Jézus Krisztusban juthatunk el hozzá, aki mindent átadott neki. A Fiúhoz tartozás mutatja meg a hitemet, azt, hogy úgy élem-e az életem, amelynek természetes eredményeképpen a Fiú azt mondja: Ő az enyém! – súlyos kérdés ez mindnyájunk életében világított rá a főpásztor és hozzátette, hogy a Fiúhoz tartozás nem lehet más, minthogy eggyé válok vele, hozzá tartozom, egy testet alkotok vele, hogy az utolsó pillanatban azt mondhassa a Fiú: ő az én húsom és vérem. Ez a kérdés ma különös jelentőséggel bír, hiszen Máté testvér, mint kiválasztott az Egyház papjává válik.

Olyan pappá, akinek kezébe teszi az Isten saját testét és vérét. Eljön majd az a pillanat, amikor számot kell adnia arról, hogyan őrizte a bárányt, hogy mit jelentett számára Krisztus teste és kiontott vére – figyelmeztetett a főpásztor. Aki áldozópappá lesz, a klérus tagja, az Egyház különleges szolgálattevője ettől a naptól egészen különleges kapcsolatba lép Krisztussal. Olyan élő, testvér kapcsolatba, ami senki másnak nem adatik meg, csak az Isten áldozópapjának – hangsúlyozta Fülöp atya, gondolatait pedig azzal zárta, hogy mostantól egészen különleges kérdéssé válik Máté testvér számára, hogy megvallja-e Krisztust az emberek előtt.

Ennek nem csak a prédikációkban, lelkipásztori szolgálatokban, hittanórákban kell megjelenni, hanem abban, hogy mit jelent neki a tenyerébe fogadott Krisztus, aki rábízta magát Máté testvérre. Ezért is fontos, hogy emlékeztesse magát minden nap arra: én az Úré vagyok, Ő pedig az enyém.

Az ünnepi alkalom fényét tovább emelte az, hogy Máté atyát a néhány napja diakónussá szentelt testvére, Ákos kísérte a szentélybe illetve Kruppa Kirill barátja, akit pedig június 29-én szentelnek pappá.

Az oltárhoz megérkezve térdet hajtott és kérte érsek-metropolita atya áldását szolgálatára. A szentelés szertatása után papi szolgálatában először áldoztatott, adott áldást és mirovált Máté atya, akinek választott jelmondata János evangéliumának egyik gondolata: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek.”

Troszt Máté első Szent Liturgiáját június 23-án vasárnap mutatja be a rákoscsabai templomban, szolgálatát pedig Debrecenben kezdi meg segédlelkészként. 

 

VEZETŐ HÍREK
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Ikonosztázszentelés Gödöllőn

Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
 
AKTUÁLIS
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is 72 óra kompromisszumok nélkül
 
VEZETŐ HÍREK
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Ikonosztázszentelés Gödöllőn

Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
 
AKTUÁLIS
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is 72 óra kompromisszumok nélkül
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is...
 
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá...
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá... class=
 
Ikonosztázszentelés Gödöllőn
Ikonosztázszentelés Gödöllőn class=
 
Hódolat a Szent Szűz előtt - Nektaria Karantzi görög é...
Hódolat a Szent Szűz előtt - Nektaria Karantzi görög é... class=
 
Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben class=
 
Elmarad az országos cigánypasztorációs konferencia
Elmarad az országos cigánypasztorációs konferencia  class=