Énekkarok Találkozója Kecskeméten-videóval!

Énekkarok Találkozója Kecskeméten-videóval!

2018-09-18 12:01:42
Szerző: Feczák László szervezőlelkész
Hajdúdorogi Főegyházmegye
2018. szeptember 15-én szombaton és 16-án vasárnap, a Kecskeméti Görögkatolikus Szervezőlelkészség megalapításának 10 éves évfordulóját ünnepeltük, amely alkalomból kórustalálkozót is szerveztünk.

A kétnapos eseménysorozat szombaton, 11 órakor kezdődött a kecskeméti Görögkatolikus Kápolnában és Közösségi házban.

A szervezőlelkészség története mintegy 40 évre nyúlik vissza, akkoriban kezdett el ugyanis a makói, majd havi rendszerességgel a szegedi görögkatolikus pap átjárni Kecskemétre, Szent Liturgiát végezni. Először a Nagytemplomban, majd a Barátok templomában kaptak helye. 2008-ban megérett a helyzet, hogy Kocsis Fülöp atya, akkor még Hajdúdorogi püspökként, megalapítsa Kecskemét Görögkatolikus Szervezőlelkészség az itt, és Bács-Kiskun Megyében élő görögkatolikusok lelkipásztori ellátásának megkönnyítésére. Ennek hamarosan meglett a látványos eredménye is: közösségünk a 15-20 főről, 150-200 családra gyarapodott. Hiszen a Szentírás szerint „Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradoznak”. 2016 karácsonyára a Magyar Vagyonkezelőtől megkaptuk a volt Dán Kulturális Intézet épületét, ahol berendezhettük Kápolnánkat és Közösségi Házunkat.

"Szeptember 15. rendkívüli alkalom számunkra, nemcsak azért mert egy csodálatos hangversenyre jöttünk össze, hanem azért mert az ének, a zene különleges kifejezője Isten és ember kapcsolatának. Reménykedem, hogy ez a mai alkalom elsősorban Isten dicsőítését szolgálja és a zene szeretete által nemcsak Hozzá visz közelebb mindannyiunkat, hanem egymással is megtaláljuk a közös hangot…” – mondta bevezető gondolataiban, a házigazda, Feczák László atya.

Az Énekkarok Találkozóját Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya nyitotta meg. Gondolataiban kifejtette milyen szép és fontos az imádság és az ének összekapcsolódása, Isten dicsérete.

A szerény ebéd után elkezdődött az énekkarok hangversenye. Nyolc kórus vett részt a találkozón: a Szent Miklós Kórus Kecskemétről, a Szent Kristóf Kórus Nagykőrösről, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség Glória Énekkara, a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség énekkara, a Szent Demeter Kórus Budaörsről, Szent László ÁMK Felnőtt Kamarakórus Bajáról, és a házigazda Sztudita Szent Teodor Kórus, és a Szent Damján Kórus, a Nyíregyházi Papnevelő Intézet kispapjai, akik a két nap kántori szolgálatával nagymértékben hozzájárultak, hogy méltóképpen ünnepelhessünk.

Különösen nagy jelentőségű volt kispapjaink jelenléte, ugyanis kétnapos rendezvény adományait a görögkatolikus kispapok által szervezett jövő évi, 2019-es SZENT DAMJÁN TÁBOR megrendezésére ajánlottuk fel. 160.000,- Ft gyűlt össze.

A találkozót, Timkó Tamás karnagy úr által vezényelt és az énekkarok közreműködésével előadott Szergej Rjábcsenko: „Krisztus testét vegyétek…” című műve koronázta meg. Érsek atya záró gondolatait követően szép tanítást kaptunk a kereszthódolás „Uram irgalmazz-ainak” énekléséről. A főpásztor többször is elpróbálta az énekkarokkal a dallamot. Vacsora és kisebb pihenő után kezdődött a virrasztás. Nagyon jó érzéssel töltött el bennünket, hogy ezen a gyönyörű szertartáson más felekezetű hívek is szép számmal maradtak, és együtt imádkoztak velünk.

Vasárnap Érsek atya által vezetett Szent Liturgiában adtunk hálát a Jóistennek, hogy az általa legelsőnek megalapított Kecskeméti Szervezőlelkészséget ilyen szépen felvirágoztatta. A Szent Liturgián részt vett Mák Kornél alpolgármester úr, aki Feczák László atyának díszoklevél átadásával fejezte ki a város gratulációját az elért eredményekhez. Külön köszöntötte Kocsis Fülöp érsek-metropolita atyát, püspökké szentelésének 10. évfordulója alkalmából.

Sokan érkeztek Szegedről, Makóról, Szolnokról, sőt még Vajáról és Álmosdról is voltak, akik eljöttek Kecskemétre, hogy bekapcsolódjanak a közös imádságba. És akkor az alábbi videóban hallgassák meg Önök is, hogyan hangzottt a „Krisztus testét vegyétek…” című mű a kórusok előadásában. 

VEZETŐ HÍREK
Horváth Zoltán Hajdúdorog új polgármestere: Teret kell végre nyerni a keresztény értékrendnek a városban!

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. október 14-20.

A Leövey villámcsődülettel népszerűsítette az Erasmus napokat - videóval
 
AKTUÁLIS
Görkapocs - minden, ami összeköt 2019-ben újra

Zarándoklat utótalálkozó a Görkapocs Fesztiválon

Debrecenbe érkezik a Magyar Katolikus Rádió országjáró körútja során
 
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Énekkarok találkozója Kecskeméten
VEZETŐ HÍREK
Horváth Zoltán Hajdúdorog új polgármestere: Teret kell végre nyerni a keresztény értékrendnek a városban!

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. október 14-20.

A Leövey villámcsődülettel népszerűsítette az Erasmus napokat - videóval
 
AKTUÁLIS
Görkapocs - minden, ami összeköt 2019-ben újra

Zarándoklat utótalálkozó a Görkapocs Fesztiválon

Debrecenbe érkezik a Magyar Katolikus Rádió országjáró körútja során
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Debrecenbe érkezik a Magyar Katolikus Rádió országjáró...
Debrecenbe érkezik a Magyar Katolikus Rádió országjáró... class=
 
Zarándoklat utótalálkozó a Görkapocs Fesztiválon
Zarándoklat utótalálkozó a Görkapocs Fesztiválon  class=
 
Görkapocs - minden, ami összeköt 2019-ben újra
Görkapocs - minden, ami összeköt 2019-ben újra  class=
 
Bosznia-Hercegovinába lehet zarándokolni Máriapócsról
Bosznia-Hercegovinába lehet zarándokolni Máriapócsról  class=
 
Nyílt nap lesz a Szent Efrém Óvodában
Nyílt nap lesz a Szent Efrém Óvodában  class=
 
Fát is ültettek a makói templombúcsún
Fát is ültettek a makói templombúcsún class=