Felújított iskolát és óvodát adtak át Nyíradonyban

Felújított iskolát és óvodát adtak át Nyíradonyban

2018-02-01 13:55:26
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Kocsis Fülöp érsek
Ifjúsági
Oktatás
Pályázat
"A világi létrán való emelkedés semmit nem ér, ha közben nem pillantjuk meg Jézust"

Befejeződött Nyíradonyban a Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola épületének energetikai felújítása és az óvoda kialakítása. Az intézményeket február 1-jén adta át és szentelte meg Kocsis Fülöp metropolita. Kezdettől nagy igényük volt a görögkatolikus családoknak, hogy óvodai csoportok is induljanak az intézményben. Így a fejlesztés második ütemeként az önkormányzat és a főegyházmegye együttműködése révén megvásárolták, és hatvan gyermek számára kétcsoportos óvodává alakították az éveken át használaton kívül álló régi iskolát. 

Nagy érték és lelki kincs

Papp Miklós görögkatolikus parókus köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy nagy érték és lelki kincs mindkét intézmény azok számára, akik képesek hitszerinti erények gyakorlására és Krisztus parancsolatainak teljesítésére. Ezt a kincset szeretnénk közösen megőrizni, továbbadni. Hiszen iskolánk idei jelmondata is így hangzik: ahol a kincsed, ott a szíved is. 

Kondásné Erdei Mária polgármester asszony felidézte: az általános iskola 2011-ben került a görögkatolikusok fenntartásába. Az önkormányzati tulajdonban lévő épületben a Hajdúdorogi Főegyházmegye tavaly uniós és hazai támogatásból jelentős fejlesztést valósított meg: a fűtési rendszer korszerűsítése, a homlokzat szigetelése, a nyílászárók cseréje az ott tanuló csaknem négyszáz gyereknek és a nevelőknek korszerű körülményeket biztosít, és a látványosan megszépült iskola a városközpont egyik meghatározó épülete is lett - hangzott el. 

Egy új fügefa

Kocsis Fülöp metropolita Zakeus történetén keresztül szólt a gyerekekhez: abban az időben élt egy Zakeus nevű gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott egy vad fügefára, hogy láthassa, mert arra kellett elhaladnia. Amikor Jézus odaért, felnézett, és megszólította: „Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom.” Erre ő sietve lejött, és örömmel fogadta Jézust. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték: Bűnös embernél száll meg. Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négyannyit adok helyette.” Jézus ezt felelte neki: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett.” 

A metropolita azt mondta: „ezek a fiatalok is hamarosan megtanulnak fára mászni, mint Zakeus, de persze vigyázzatok majd magatokra, le ne essetek! És képzeljétek…Zakeusnak teljesen megváltozott az élete, amint Jézus belépett a házába! A mi gyerekeink is ismerik Jézust, hallottak már róla. De fel kell őket is emelni, hogy megpillanthassák Őt, és megismerjék az Ő hangját, hogyha megszólít minket, akkor tudjunk szaladni hozzá, hogy befogadjuk Őt az otthonukba. Most ez az intézmény is egy fügefa lett a szentelés által. Erre kapaszkodnak majd fel a gyerekek, sok mindent megtanulnak az évek során. De semmi másért nem érdemes kapaszkodni, mint azért, hogy olyan magasra kerüljünk, hogy megláthassuk az Úr Jézust. A világi létrán való emelkedés semmit nem ér, ha közben nem pillantjuk meg Jézust. Kérem hát a pedagógusokat, hogy ebben segítsék majd az itt tanuló diákokat a jövőben is.” 

Gólya Györgyné igazgató asszony köszöntőjében azt mondta: „ez a gyönyörű óvoda, amely gazdagítja Nyíradony város központját, egyúttal új lehetőséget biztosít a gyerekeknek a növekedésre, nemcsak magasságban, hanem értelemben, erkölcsben és hitéletben is. Köszönjük szépen mindenkinek, aki segített abban, hogy ma itt lehessünk, és együtt ünnepelhessünk!” Az összejövetelt az óvodások és iskolások műsora zárta.

A teljes beruházás 337 millió forintból valósult meg. Ebből a Hajdúdorogi Főegyházmegye 160 millió forintot nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán, a kormány pedig 177 millió forint hazai támogatást biztosított a beruházáshoz. 

Az iskola épületének felújítása 

Az iskolaépület energetikai felújítási terveit Trenka Zoltán (ETALON 2000 Kft.) építészmérnök készítette el szaktervező társaival. A tervek alapján kiírt közbeszerzés nyertes ajánlatát a DH-Szerviz Kft. adta. A felújításra 2017. június 22-én kötöttünk szerződést. A felújítás keretében kicseréltük az összes homlokzati nyílászárót, hőszigeteltük és újraszí-neztük a homlokzatot, a padlásfödémet és a tetőtéri tantermeket szintén plusz hőszigete-léssel láttuk el. A fűtés korszerűsítés során új gázkazánokat építettünk be és a meglévő radiátorokat új szabályozható thermoszelepekkel szereltük fel, továbbá 50 kW-os napelem rendszert telepítettünk a tetőre. Az iskola kivitelezési munkái 2017 novemberének első felére készültek el. 

Az óvoda épületének felújítása 

Az óvoda épület felújítás terveinek elkészítésével Magi Tibor (Pallér Triász Építésziroda Kft.) építészmérnököt és szaktervező társait bíztuk meg. A kiviteli tervek elkészülte után elindulhatott a közbeszerzés, melynek eredményeként a Nádró-Bi-Ver-An Kft. nyerte el a kivitelezési munkát. A szerződés 2017. július 31-i aláírása után megkezdődtek az óvoda munkálatai, melynek keretében megvalósult az épület és az udvar komplett felújítása. Elvégeztük az épület homlokzatának és padlásfödémének hőszigetelését, a tetőhéjazat cseréjét, az összes külső és belső nyílászáró cseréjét. Teljesen új padlófűtési rendszert építettünk ki, új vizesblokkokat és egy tálalókonyhát is kialakítottunk, továbbá kicseréltük az összes belső burkolatot és az elektromos berendezéseket. A két óvodai csoportszoba közötti hangszigetelt mobil válaszfal épült, így azok egybenyithatóak. Az udvaron elkészült a tereprendezés, térburkolás, új kerítés és a fedett homokozó, valamint kültéri játékokat is elhelyeztünk. Az óvoda kivitelezési munkái 2017. december elejére készültek el. A műszaki ellenőri feladatok ellátásával mindkét épület esetében Gortka István építész-mérnököt bíztuk meg.

VEZETŐ HÍREK
Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

Tisztelendő asszonyok lelkigyakorlata Máriapócson

Egyháztörténészek IX. Országos Találkozója
 
AKTUÁLIS
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keresztény zenei fesztiválnak
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

Tisztelendő asszonyok lelkigyakorlata Máriapócson

Egyháztörténészek IX. Országos Találkozója
 
AKTUÁLIS
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keresztény zenei fesztiválnak
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keres...
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keres...
 
Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása
Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása
 
Tisztelendő asszonyok lelkigyakorlata Máriapócson
Tisztelendő asszonyok lelkigyakorlata Máriapócson
 
Egyháztörténészek IX. Országos Találkozója
Egyháztörténészek IX. Országos Találkozója
 
Ferenc pápa köszönőlevele Fülöp metropolitának
Ferenc pápa köszönőlevele Fülöp metropolitának
 
Harangozzunk templomainkban és imádkozzunk hazánkért jú...
Harangozzunk templomainkban és imádkozzunk hazánkért jú...