Fülöp atya Szíriában III.

Fülöp atya Szíriában III.

2023-11-12 00:44:47
Szerző: Király András
Kocsis Fülöp érsek
Metropólia
Szíria
Fülöp metropolita újabb adományokat adott át Szíriában.

Fülöp metropolita Szíriai útjának harmadik napján látogatást tett a Damaszkuszi Teológiai Főiskolán, mely az ország egyetlen teológiai felsőoktatási intézménye. A patriarkátus épületének szomszédságában álló épület 1950-től 2002-ig iskolaként, 2002-től a háború 2012-es kitöréséig szemináriumként működött, 2021-ben pedig teológiai főiskolaként várja a szeminaristákat és világi hallgatókat egyaránt. A bakkalaureátusi diplomát és licenciát, a jövőben pedig doktori képzést kínáló főiskola hallgatói főleg Damaszkuszból és környékéről érkeznek.

A főiskola rektora, Youssef Lagin archimandrita fogadta és vezette körbe az épületben Fülöp metropolitát, aki a látogatást követően Homsz felé vette az irányt, hogy az ország egyik legismertebb monostorát látogassa meg.

Deir Mar Mousa al-Habashi, vagyis Abesszin Szent Mózes Monostora az Antilibanon hegység északi vonulatain bújik meg 1320 méter magasságban. A parkolótól 130 méteres szintkülönbséget kell legyűrni a följutáshoz, szerencsére gondosan kiépített lépcsőkön.

 Az erődítményhez hasonló, sziklákhoz szervesen épülő épületegyüttes igen gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A monostor közelében többezer éves leleteket találtak, fő épületét a 2. században épült római őrtorony képezi, mely a Palmyra-Damaszkusz útvonalat figyelte. A 6. században szír ortodox monostor lett. Az egykori őrtoronyban 1058-ban kápolna épült, melyet teljes egészében freskók fednek. A legrégebbiek a 11. századból származnak, a legújabban a 13. századból.

A monostort a 16 században felújították és folyamatosan bővítették, ám sajnos az 1830-as években teljesen elnéptelenedett: a közösség püspöke áttért a szír katolikus hitre, amire tiltakozásul a közösség többi tagja elhagyta a monostort, így a következő két évszázadban a pásztorok, birkák és vandálok tanyája lett. A templom felbecsülhetetlen értékű freskóinak nagy részét a keresztényellenes muzulmánok megrongálták: kivésték szemeiket vagy arcukat.

1984-ben egy olasz jezsuita, Paolo Dall’Oglio és diakónusa, Jacques Mourad rátalált a romos épületegyüttesre, és elhatározta, hogy rendbe hozza. A következő években barátaival, követőivel, kispapjaival, elcsöndesedésre vágyókkal fokozatosan építette újjá a monostort, mentette meg a freskókat (melyek ma műemléki védelmet élveznek), 1992-ben pedig létrehozta a szír katolikus egyházhoz tartozó Abesszin Szent Mózesről Nevezett Monasztikus Közösséget, melynek érdekessége, hogy férfiak és nők egyaránt tagjai.

Külön házban élnek, de az étkezéseik és imádságaik közösek. A napi Szent Liturgia és az esti imádság előtt egyórás csöndes imádságot tartanak. A közösség alappillére az imádság, munka, vendéglátás és párbeszéd. A párbeszédet nagyon szépen valósítják meg: békességben élnek a túlnyomó többségben muszlim lakossággal és pásztorokkal.

Egy pásztor a háború óta minden nap hoz nekik friss tejtermékeket. A közeli Nabk városában zeneiskolát és óvodát működtetnek, utóbbiban 170 muszlim és 6 keresztény gyerek jár. Rengetegen járnak ide az év minden szakában, akik elcsöndesedére, csöndes lelkigyakorlatra vágynak. A lelkigyakorlatos házban ingyen szállást és ingyen étkezést kapnak, melyet minden nap a közösséggel fogyasztanak el.

Paolo atyát 2013-ban dzsihadisták rabolták el Rakkában, föltehetően meggyilkolták, de hivatalosan eltűntként van nyilván tartva. Utódja a közösség élén első társa, Jacques Mourad lett, akit 2023-tól homszi püspök lett. Az alapítványok és magánszemélyek által támogatott monostorban tisztított esővizet isznak, a völgy alján fölgyülemlett vizet pedig pumpa segítségével vezetik locsolórendszereken keresztül olajfáikra, más ugyanis nem terem meg a sziklás hegyekben.

A háború alatt nem esett bántódásuk, de telefonon jelezniük kellett a hegyekben bujkáló kormányerők parancsnokának, ha ki kellett jönniük a kapun, mert tűzparancs volt kiadva számukra.

A látogatás apropóját az adta, hogy Fülöp atya a szinóduson egy kiscsoportban ült a közösség vezetőjével, Houda Fadoul nővérrel.

A monostort elhagyva Fülöp atya késő délután érkezett meg Al Dmeine falujába, amelynek harcokban megrongált templomát teljes egészében a Görögkatolikus Metropólia gyűjtéséből hozták rendbe. Mind a fiatalok, mind a fölnőttek csoportos beszélgetésén részt vett. A fiatalokkal a jövőjükről beszélgetett, és arról, mik az igazán fontos dolgok az életben. Mind ők, mind a felnőttek (köztük a polgármester) hálájukat fejezték ki a templom újjáépítéséért és a most átadott anyagi segítségért.

Al Dmeine is példája az élő hitnek. A 2800 lakosú településen 260 cserkész, ugyanennyi 18 év alatti és száz egyetemista hittanos van, 25-en énekelnek a templomi kórusban, a parókia nőegyletében pedig 150-en vannak.

Az estét Fülöp atya régi ismerőseinél töltötte.

Fülöp atya szíriai útjának első napjáról ide kattintva olvashat.

Fülöp atya szíriai útjának második napjáról ide kattintva olvashat.

VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
 
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
 
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
 
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt