Futásunk közelebb kell vezessen Krisztushoz - Pray&Run futózarándoklat Máriapócson

Futásunk közelebb kell vezessen Krisztushoz - Pray&Run futózarándoklat Máriapócson

2022-05-09 08:53:21
Szerző: P. Tóth Nóra / Nyíregyházi Egyházmegye
Máriapócs
Metropólia
zarándoklat
Csaknem ötszázan startoltak el különféle távokban a görögkatolikusok sportos rendezvényén, a máriapócsi IV. Pray&Run futózarándoklaton május 7-én.

Volt, aki a családjáért, volt, aki a futás öröméért, volt, aki az edzéstervének a részeként, vagy az „életéért” futott, a kárpátaljai fiatalok pedig a békéért. A máriapócsi Pray&Run futózarándoklaton lehetőség volt az első félmaraton teljesítésére, vagy arra, hogy levezessék az előző heti ultrabalatoni feszített óriáskört, esetleg 18 félmaraton után keresztgyermekkel közösen, váltóban lefutni a 21 km-t. Mind a majd’ ötszáz, rajvonalnál felsorakozó futónak megvan a maga motivációja az úton való elindulásra, felsorolni sem tudnánk, de a célja mindenkinek ugyanaz volt: befutni a kegytemplom kapuján, célba érni a kitűzött út végén, Mária lábainál.

A görögkatolikus szervezésben megvalósuló IV. Pray&Run Futózarándoklat reggel nyolc órakor kezdődött a kegytemplomban Paraklisszal, azaz az Istenszülőhöz intézett imádsággal, melyet Orosz István atya, a nemzeti kegyhely igazgatója végzett. Ő arra emlékeztette beszédében a jelenlévőket, hogy a pray és a run, az imádáság és a futás milyen viszonyban is van itt egymással: a futás van az imádságért és nem fordítva. Azt a kérdést járta körül, miért is fut tulajdonképpen az ember. „Az életéért. A gondviselés úgy rendezte, hogy az ember fusson az életéért, hogy túlélhessen” – mondta, amint ez a perzisztencia vadászatra való képességében is igazolódni látták korábban. 

Azokat a szentírási idézeteket vette sorra, ahol a futás mozzanata előkerül. Zakeus, az alacsony és megvetett ember előrefut a tömegből, hogy felmászhasson a fügefára. Ő azért fut, hogy találkozzon Jézus Krisztussal. „Ha az én futásom nem arról szól, hogy Krisztussal akarok találkozni, akkor a futásom egyszerű testmozgás marad. A keresztény ember futása Zakeus futása kell legyen.”

A húsvéti időszakban vagyunk, s szemünk előtt vannak a feltámadásról tanúságot tevők, akik a sírhoz futottak, majd a hírrel elfutottak a sírtól – magyarázta.

„Futásomnak a föltámadotthoz kell vezetnie, és róla kell tanúságot tennem.” – hangoztak István atya szavai. Majd sorra vette Szent Pálnak ezzel a témával kapcsolatos szavait is, aki az életről úgy beszél, mint egy futásról. Ezt összegezve állapította meg: „azért érdemes futni, hogy a nagybetűkkel írt ÉLETET, az üdvösséget elnyerjük, hogy futásunk közelebb vezessen Krisztushoz.”

A templom falánál nem felejtették el a szervezők kiírni a parakliszon énekelt tropár kezdetét:

„Siessünk buzgón az Istenszülőhöz” – ezek a szavak emlékeztetőül is szolgáltak a futóknak, akik a szó szoros értelmében siettek, és a kegytemplom kapuján befutva lehetőségük volt az Istenszülőhöz is sietni. Voltak, akik ezt valóban meg is tették, s nem mentek haza a futózarándoklatról imádkozás nélkül. A hosszabb távú útvonal mentén további szentírási részleteket olvashattak a futók.

A távok indulása előtt köszöntőt mondott dr. Seszták István atya, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, aki a rendezvény nevéből kiolvasható imádkozzál és fussál kettős felszólítást a bencés lelkiséget meghatározó imádkozzál és dolgozzál hívószóval állította párhuzamba. Hiszen a keresztény embernek minden munkáját és cselekedetét át kell hassa az imádság, így a futását is. Itt, Máriapócson ehhez megérezhetjük a Jóisten közelségét és az Istenszülő támogatását. Az elmúlt években elmaradt a rendezvény, így „most azért is hálát adhatunk, hogy úgy futhatunk és imádkozunk, hogy közben találkozunk is, vagyis közben egy közösség teremtődik, gazdagodik és megerősödik.

Május első szombatján a csaknem ötszáz nevező futott át a rajvonalon, családi örömfutás, korcsoportonkénti (egyéni és csoportos) egy, kettő, hét és huszonegy kilométeren elindulva, az őket kísérők szurkoltak, a legkisebbek pedig ugrálóváraztak a kegytemplom előtti téren.

A szervezést és lebonyolítást Szabó Tamás atya, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke, Kocsis Dániel atya, a Nyíregyházi Egyházmegye ifjúságpasztorációs referense, Zadubenszki Norbert és munkatársai, Orosz Beáta, Sütőné Görgényi Mónika, Markos Kitti, valamint lelkes önkéntesek vállalták, akik ugyan nem professzionális futóverseny-szervező csapatként végezték szolgálatukat ezen a szombaton, de hála igyekezetüknek, és Tóth Tamás időmérő chipes csapatának is, hiteles időt kaphattak azok is, akik komoly versenyszándékkal érkeztek.

Az esemény jótékonysági célt is szolgált: regisztrációs díjat nem kértek a szervezők, de aki mégis hozzájárult anyagilag ehhez a naphoz, azzal a Damján-tábor megszervezését támogatták. Ez a fajta segítségnyújtás a kezdetektől sajátja a rendezvénynek: az enyhe és középsúlyos fogyatékossággal élő személyeket táboroztató papnövendékek negyedszázada szervezik adományokból az egyhetes Damján-tábort, melyre a Pray&Run a helyszínen befolyt adományokat teljes egészében felajánlja.

A hosszabb távokra benevezők lelki bemelegítésképp egy-egy gondolatindító bibliai idézetet is kaptak, hogy 7, 14 vagy 21 kilométeren keresztül forgathassa magában, ha szeretné Isten igéjét:

„Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban.” Fil3,14

A minden befutó nyakába akasztott érmeken pedig a „Te vagy az út” felirat volt látható. A mezőnyöket a speaker, Palánki István nem visszaszámlálással, hanem egy keresztvetést lezáró Ámennel indította el.

Többek között ezekkel a részletekkel együtt válhatott a Pray&Run futózarándoklat azzá, aminek a mottója hirdeti: futás a testnek, imádság a léleknek.

Az eredményeket megtekinthetik az alábbi linkre kattintva: http://results.sporthive.com/events/6928427473189787648

 

VEZETŐ HÍREK
Ajándékozz szeretetet! - A Mécses Szeretetszolgálat karácsonyi felhívása

Ajándék a múzeumnak

Csodatevő Szent Miklós főpap ünnepe
 
AKTUÁLIS
Karácsonyra felkészítő beszélgetést szerveznek daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Ajándékozz szeretetet! - A Mécses Szeretetszolgálat karácsonyi felhívása

Ajándék a múzeumnak

Csodatevő Szent Miklós főpap ünnepe
 
AKTUÁLIS
Karácsonyra felkészítő beszélgetést szerveznek daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is: Úton Betlehembe!
Idén is: Úton Betlehembe!
 
Kántorok számára szerveznek lelkigyakorlatot Máriapócso...
Kántorok számára szerveznek lelkigyakorlatot Máriapócso...
 
Karácsonyra felkészítő beszélgetést szerveznek daganat...
Karácsonyra felkészítő beszélgetést szerveznek daganat...
 
Csodatevő Szent Miklós főpap ünnepe
Csodatevő Szent Miklós főpap ünnepe
 
Ajándék a múzeumnak
Ajándék a múzeumnak
 
Ajándékozz szeretetet! - A Mécses Szeretetszolgálat kar...
Ajándékozz szeretetet! - A Mécses Szeretetszolgálat kar...