Még mindig sokaknak kérdés, hogy mit fogyasszanak böjt idején? Íme a halpogácsa receptje!
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
1 ek mustár
3 ek majonéz
3 db újhagyma
1 csokor petrezselyem
15 dkg tonhalkonzerv (sós lében)
1 citromból nyert citromhéj
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint (őrölt)
1 db tojás (panírozáshoz)
10 dkg finomliszt (panírozáshoz)
10 dkg zsemlemorzsa (panírozáshoz)
2 dl napraforgó olaj (sütéshez)
Elkészítés
A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor már megfőtt, leszűrjük, majd néhány másodpercre visszatesszük a tűzre, hogy teljesen leszáradjon (közben kevergetni kell, nehogy leégjen). Ezután krumplinyomón átnyomjuk, vagy villával jól összetörjük. Az összetört krumplihoz ezután hozzákeverjük a mustárt, a majonézt, az apróra felvágott petrezselyemzöldet, a vékonyra lekarikázott újhagymát, a reszelt citromhéjat és a halat, majd ízlés szerint sózzuk és megszórjuk őrölt borssal. Ezután kézzel alaposan összekeverjük a hozzávalókat, majd négy pogácsát formázunk a masszából. A megformázott pogácsákat először lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig zsemlemorzsába óvatosan beleforgatjuk. Egy serpenyőbe kb. 2 dl olajat hevítünk, majd belehelyezzük a bepanírozott halpogácsákat, és mindkét oldalukat 4-5 percig sütjük, hogy aranybarnára, ropogósra süljenek. Ezután papírtörlőre kiszedjük, és a felesleges olajat leitatjuk a pogácsákról.
Tálaláskor ízlés szerinti salátát kínálhatunk hozzá.