Haverok, nyár, Krisztus!

Haverok, nyár, Krisztus!

2017-06-14 10:14:12
Szerző: Szikora József, ifjúsági referens
Ifjúsági
Szabadidő
Egyetem
Közeleg a nyári szünet...

Egy tanév vagy egy vizsgaidőszak lezárása után, végre Holiday! Nem szorítanak úgy a határidők, a házi feladatok, a beadandók, vagy a zh-k. Hogyan töltsük el a nyarat? Végre több idő van önmagunkra, és a haverokra. Sokat elmond rólunk az, hogy milyenek a barátaink, hiszen valószínűleg mi is hasonlóak vagyunk. A hollywoodi filmek (az igen csak megkérdőjelezhető tartalmi mondandók mellett) elég komplex képet alkotnak arról, hogy milyen nélkülözhetetlen tagjai vannak egy-egy jó baráti társaságnak. A teljesség igénye nélkül nézzük meg őket egyesével. Talán magadra is ráismersz ezek közül. Vagy ha nem is, hát érdemes elgondolkozni rajta, hogy milyenek a te barátaid, akikkel egész nyáron együtt lógsz.

Az első a „melós”. Ő az, aki nyári munkát vállal, alighogy kicsengettek. Lehet, hogy azért, mert annyira céltudatos vagy mert csak így lesz költőpénze. Lehet, hogy a családja kényszeríti rá, mert náluk ez a szokás. De az is lehet, hogy nehéz helyzetben vannak, és sokat jelent a megélhetés szempontjából ez a néhány havi keresete. Bármelyik okból lesz is valaki melós, a munkája becsülendő. Egyet mégsem szabad elfelejteni, meg kell próbálni pihenni is, hiszen e nélkül nehéz hosszú távon. S lehet, hogy nem most, hanem majd 10 év múlva akarjuk bepótolni az elvesztett fiatalságot, de mi lesz, ha akkor már saját családunk lesz, s az akkori kis kalandozásainknak ők fizetik majd meg az árát? Inkább most szakíts ki legalább egy hetet a nyárból, amikor nem dolgozol, de az az egy hét legyen csak a tiéd!

A második az „okoska”. Ő olyan Hermione Granger típus. Akinek mindig van még egy kis plussz infó a tarsolyában, aki a Balcsi közepén egy matracon hánykolódva is kis állat határozó segítségével vizsgálja a „Magyar Tenger” varázslatos világát. Itt le kell szögeznünk, hogy a tudás sokat ér, kell is kamatoztatni a képességeinket. Van úgy, hogy nem is nagyon van más választásunk, ha ne adj Isten, például javító vizsgát kell tenni valamiből. Akár egy-egy nyelvtanfolyam is beleférhet a nyárba, vagy néhány külön óra. A hintaágyban olvasgatva is messzire kalandozhatunk képzeletben. De ha a tudás fontosságát hangsúlyozzuk, akkor nem szabad elfelejtenünk azt a nyilvánvaló tényt sem, hogy minden elméleti ismeretnél többet ér a megélt módon megszerzett tudás. Olvashatunk sokat a szerelemről, de sokkal több információnk lesz róla akkor, ha megpróbálunk oda menni a célszemélyhez és beszélgetni vele. Ha sétálunk vele a naplementében, vagy együtt keresünk menedéket a nyári zápor idején.

A harmadik egyén, a „crazy”. Ő az a fajta, aki a jó hangulat érdekében bármit megtenne. Attól sem riad vissza, hogy drogokkal turbózza fel az italt egy legénybúcsún. Felelőssége egy szál se. Az ember nem bízná rá a gyermekét, de még a macskáját vagy a kutyáját sem. (Zsiráfot meg pláne! J ) Az ő jelszava, a „Carpe Diem” – Élj a mának! Ritkán számol azonban azzal a lehetőséggel, hogy mi lesz holnap? A „buli van ezerrel” felkiáltás égisze alatt a nyári szünidőben sokan minden kínálkozó extrém lehetősséget megragadnak, nehogy lemaradjanak valamiről. Ők azonban elfelejtik, hogy a fiatalkori tisztaság ideje most van! Hogyha bele mennek egy „egyéjszakás vagy egy nyári kalandba”, elveszítenek valamit, amit odaajándékozhattak volna valakinek esküvőjük éjjelén. De ha most elveszítik, az már többé vissza nem tér. Ők nem gondolnak arra, hogy a Krisztushoz való hűség ideje mindig az aktuális pillanat! És arra sem, hogy ha az ember két - három hónapig csak pörög, akkor kiég. Nagyon könnyen kialakulhatnak függőségek, amik a rendes évközi időbe visszatérve alkalmatlanná tehetnek bárkit a normális életre. Örülj a nyárnak, a barátoknak, de csak ésszel és mértékkel!

A közösségekre jellemző, hogy van benne egy „alfa”. Látszólag ő a legerősebb, ám ez sokszor csak a látszat. Mert oly mértékben szüksége van a többiek csodálatára, hogy nélkülük ő sem érne semmit. Vannak azonban olyan alfák is, akik született vezérek. Akik felelősen viselkednek, s vigyáznak a „bétáikra”, a támaszaikra, megbecsülik munkáikat, barátságukat. És az „ómegáikra”, az elesettekre is ügyelnek.  Aztán vannak a „kritikusok”, akiknek soha semmi nem jó. Ha süt a nap az a baj, ha nem akkor az. Ilyen alapállással az egész környezetünk örömét elvehetjük.

Ki ne hagyjuk a „félősöket”. Mint Bozont a Scooby Doo-ban. Győzd le a félelmeidet, és szeresd embertársaidat tettetés nélkül. A félelem sötétségbe boríthat téged és szeretteidet is. De TE legyőzheted!

A következő egyén a „trendi”. Menő ruhák, verdák, kéglik, kütyük, arcok, spanok. Ő az, aki lányként annyi sminket tesz magára, amennyivel egy 5 szobás családi házat kívül - belül gond nélkül ki lehet tatarozni. Fiúként pedig előbb nézi meg, hogy milyen márkájú a lány cipője, mint hogy milyen színű a szeme és kedves-e az arca. A keresztény fiatal is lehet szép, esztétikus és vonzó! Kell is, hogy az légy! De egy percig se legyen kérdéses számodra, hogy nem a rajtad és körülötted lévő dolgok és személyek tesznek valakivé! Az egyiptomi szarkofágok kívülről aranytól fénylenek, a belsejükben viszont csak halott dolgok vannak. A divat egyébként is folyton változik. Krisztus viszont „ugyanaz tegnap, ma és mindörökké”. Vele szépítsd és ékesítsd magad!    

Aztán ott van a „kocka”. Tudod, az a típus, aki wifi és bárminemű kapcsolat nélkül egyetlen kőkori mechanikus Remington típusú írógéppel, álmából felkeltve, az első kávé előtt is simán feltöri a Nasa vagy a Pentagon biztonsági rendszerét. Na, neki nem kell félnie a napsütéstől és a leégéstől, mert a fény is csak pixelt formában éri. Az instagramos képei is a gép előtt készültek, azokra is úgy photoshopolja oda a nyári élményeit. Itt említeném meg a face-függőket is. Még fel sem jön a strandon a vízből, máris van vagy 100 lájkja az „ezt látom a medencében” című, elmosódott képeket tartalmazó albumára. A technika csodálatos, de könnyen rabul ejthet! Legnagyobb átverése, hogy nem csak a szobában: amióta magunkkal vihetjük bárhová, azóta irányít bennünket, ránk telepszik. Menj, mozdulj ki! Éld az életed a szabadban. Csinálj képeket a természetről és a szeretteidről, a saját csúcs felbontású optikai egységeiddel, a ragyogó, visszamosolyogásra is képes szemeiddel. S mentsd el ezeket a képeket a saját belső memóriádba, az emlékezetedbe, ahonnan senki nem veheti el tőled!

Milyenek a barátaid és milyen vagy te? A fentiek közül érdeklődésed alapján bármelyik lehet rád többé - kevésbé jellemző. Milyen legyen a nyaram? Ha sikeresen szeretnéd eltölteni a szünidőt, és sikeresen szeretnél barátot választani, mindkettőre azt tudom mondani, hogy legyen ÉRTÉKES! Vezéreljen az a szempont, hogy törekedj értékesen, értékes személyekkel eltölteni a nyarat. Az értékesség záloga pedig nem más, mint Krisztus! Kövesd az Ő időt álló értékeit! Fordíts időt Őrá is. Beszélgess vele nap, mint nap az imádságban, s mint barátodat látogasd meg őt is vasárnapról vasárnapra az Úr Házában. Ismerkedj Vele, olvasd a Szentírást, vegyél részt keresztény ifjúsági összejöveteleken is. Légy bárhol, tégy bármit, azt mindig úgy tedd, hogy Ő, mint a legjobb barátod, mindig melletted van. A családodban, a munkában, a tanulásban, a buliban - mindig melletted van.

A kép a 2016-os Ifjúsági Gyalogos Zarándoklaton készült Máriapócson

Töltsd el a nyarat egy igazi értékes baráttal, a názáreti áccsal. Élj, örülj, nyaralj Krisztussal! 

VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
 
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
 
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor