Hinni kell a szeretet világformáló erejében - Böjte Csaba atya tanítása a Szent Efrém -héten

Hinni kell a szeretet világformáló erejében - Böjte Csaba atya tanítása a Szent Efrém -héten

2023-02-01 11:56:18
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szent Efrém élete, munkássága kap kiemelt figyelmet e héten a Szent Efrém Általános Iskolában. Ezeken a napokon közösség-összetartó, élménydús programokkal, játékos formában ismerhetik meg a tanulók az iskola névadójának életét. Idén Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is részt vett a tematikus héten, s nem távozott üres kézzel, hiszen mintegy 850 ezer forintot gyűjtött az iskola a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak.

Hat évfolyam diákjai siettek az iskola pódiumtermébe ugyanis rendhagyó hittanóra színesítette a hétfői órarendet. Böjte Csaba testvér a tőle megszokott egyszerűséggel, kedvességgel és humorral, tanulságos történeteken keresztül arról beszélt a Szent Efrém diákjainak, hogy legyenek ajándékok, hiszen mindannyian erre születtünk. Csaba atyát elkísérte egy művész, Varga Katalina is, aki versekkel tarkította az órát, s mint a ferences rendi szerzetes mondta, a szavalat szintén lehet egyfajta ajándék, akárcsak Szent Ferenc szavai, aki arra kérte az Urat tegye őt békéje eszközévé, hogy ahol békétlenség van, oda békét tudjon vinni.

Megható volt tőle hallani azt is mikor az egyik gondozásában lévő kis gyerekről mesélt, aki két számmal kisebb cipőt kért magának karácsonyra. Mint kiderült azért, mert van egy osztálytársa, akinek elhasadt a cipője, ezért átázik és az iskolában a radiátornak támaszkodva melegíti, szárítja a lábát.

„Nekem van cipőm, de neki nincs – mondta a kisgyermek. Egyszer írhatott levelet az angyalnak, és nem magának, hanem másnak kért. Jót tenni jó, jónak lenni jó és jobbá tenni a környezeted a legszebb dolog a Földön. Jézus Krisztus is ugyanezt tette – magyarázta a diákoknak Csaba testvér, aki a hittanórát követően a Szent Efrém óvodásait látogatta meg.

A kicsik nagy szeretettel, a már farsangra megtanult énekekkel hálálták meg, hogy eljött közéjük.

Szeressük ki egymásból a jót!

Az iskola vezetősége lehetőséget adott arra, hogy ezen a napon bárki betérhessen a Kossuth utcai intézménybe s töltekezzen így év elején Csaba testvér gondolataival. A „felnőtt közönségnek” kezdésként egy igen lesújtó történetet idézett fel, amit szíriai útja során mesélt neki egy ottani püspök. Silvanus atya elmondta, hogy mintegy ezer vértanúja lett a földig rombolt országnak hét év alatt: papokat, püspököket, világiakat öltek meg. Az egyik városból nem akart elmenekülni a plébános, néhány hívével ott maradt, őket a forradalmi gárda leöntötte kerozinnal és felgyújtotta… Ám döbbenetes módon megmaradt a plébános keze, három ujja összeszorítva, mintha csak a szentháromság – Atya, Fiú és Szentlélek – mutatkozott volna meg e szomorú módon.

- Ilyen világban élünk. Mit tanácsolhatna nekünk erre Jézus Krisztus? Azt gondolom egyszerű a válasz, hiszen ha Nagypénteken lett volna más útja a szereteten kívül azt is megmutatta volna a Megváltó. De nincs más út, mert a szeretet képes mindenkit jobbá tenni. Mennél nagyobb a sötétség annál jobban kellene belekapaszkodnunk a szeretet parancsába – világított rá Csaba testvér.

Meg kell találni azt a szeretetnyelvet, amit a másik megért, jobbá teszi, megváltoztatja, s szerinte az egész kereszténységnek ez a lényege: hogy tudom a másikat úgy megszólítani, hogy ne megüssem a szavammal, hanem kiszeressem belőle a jót.

Csaba testvér mint az köztudott harminc éve gondoskodik árva gyermekekről, a Jóisten adta neki ezt a sorsot, hogy a darabjaira hullott román társadalom miatt koldussá vált kicsiket nevelje. Ez idő alatt azt tapasztalta meg, hogy az emberekben nagyon sok előítélet van, holott a Jóisten mindenkit ugyanabból az „anyagból” teremt nincs neki „külön fazeka a székelyekre, magyarokra, cigányokra”.  – Isten selejtet nem teremt, Jézus Krisztus minden egyes emberért meghalt a kereszten, és nekünk keresztényeknek ebből kell kiindulni – fogalmazott, és hozzátette, ha valaki rosszat mond a másikra az tulajdonképpen istenkáromlás, hiszen minden egyes ember a Mennyei Atya remekműve.

Számos történetet ismerünk, melyek bizonyságot adnak, hogy Jézus hogyan szerette ki a másikból a jót, gondoljunk csak Szent Pálra, aki azért ment Damaszkuszba, hogy üldözze a keresztényeket.

- A mai világban ő egy terroristának számítana, Jézus mégis szóba állt vele és megkérdezte tőle, miért üldözi őt? Saulból aztán Szent Pál lett és bejárta az egész világot, megírta gyönyörű leveleit, élete végén pedig papírra vetette A szeretet himnuszát. Most gondoljunk bele mi történt volna, ha Jézus felrúgja ezt az embert? Az Egyházunk mindenképpen szegényebb lenne egy Szent Pállal. Milyen jó, hogy Jézusnak türelme volt – világított rá Csaba testvér.

Hitt a szeretet világformáló erejében és az ellenséget nem legyőzni, hanem meggyőzni akarta Tours-i Szent Márton is – idézte fel Böjte atya alakját. Ő volt Szent István idején Magyarország védőszentje is, aki katonából lett Isten szolgája. – Olyan mintha ma egy amerikai tábornok beköltözne a tálibok közé, levenné a válláról a csillagokat és az afgán nép apostola lenne – vont párhuzamot Csaba testvér, és újabb történelmi alak felidézésével mutatott rá arra, hogy kiknek köszönhetjük ma a keresztény Európát.

A Római Birodalom felélesztésén fáradozó frank király, I. Károly nagy mértékben kiterjesztette államát, egyesítve Nyugat- és Közép-Európa nagy részét, létrehozva ezzel a Frank Birodalmat. Lombardia királyává koronáztatta magát, majd 800-ban III. Leó pápa Rómában "római császárrá" koronázta. Uralkodása úgy ismert mint a Karoling reneszánsz, a művészetek, a kultúra és a vallás feléledésének időszaka.

Nagy Károly 814. január 28-án adta át lelkét a Teremtőnek, tetemét pedig még aznap eltemették az aacheni dómban található Pfalz-kápolnában. Ide invitálták meg idén Erdő Péter bíborost, hogy mutasson be júniusban szentmisét.

- Igaz, engem nem hívott a bíboros úr, de gondoltam elkísérem ide, és most önöket is erre bíztatom: menjünk el, és ne temessük a keresztény Európát, hanem rázzuk fel. Szeretettel mentsük meg a világot. Akár jól is elsülhet – bátorított Csaba testvér, és ezt az elgondolást alátámasztva mesélte el egy másik gondozottjának történetét, akit 16 évesen hozott világra anyja, de le is mondott róla.   

- Lábtörlőszerű szőnyegbe csomagolva adta át nekem a nagymama az újszülöttet. Megromlott egészségi állapota miatt ő sem tudott róla gondoskodni. Kibontottam a kicsit, akit szinte beborított saját széklete. Alig lehetett volna hol megfogni; úgy vergődött a tenyeremben, mint egy kis pillangó. Aztán telt-múlt az idő és az egyik misén arra eszméltem, hogy az akkor már harmadik osztályos kisfiú olvassa az Isten igéjét, szinte ki se látszott az ambó mögül. Most már felnőtt ember, családja van – érzékenyült el Böjte atya, aki egykor maga sem gondolta volna, hogy derék ember lesz abból a kis árvából.

Tanítása végén arra hívta fel a figyelmet, hogy ne fukarkodjunk a szeretettel, mint a székely ember, aki ötvenéves házasság alatt csak egyszer mondta a feleségének, hogy szereti, mondván, ha változás állna be majd szól. A szeretet mindenkit megszépít.

Közösen egy jó ügyért

A Szent Efrém hétnek mindig van egy kiemelt küldetés is, egy karitatív feladat, melybe az intézmény egészét – diákokat, szülőket és pedagógusokat egyaránt – bekapcsolnak. Idén a "közös ügy" a Dévai Szent Ferenc Alapítvány támogatása lett. Vas Péter igazgató a legnagyobb örömmel nyújtotta át az előadást követően Böjte Csaba atyának azokat a borítékokat, melyek nem kevesebb mint 850 ezer forintot tartalmaztak.

Ezúton is hálásan köszönjük a felajánlásokat, mellyel remélhetőleg sok-sok gondozott mindennapjai lesznek kicsit könnyebbek.

VEZETŐ HÍREK
Valódi keresztény misztika nyomában

Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról

A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a turistákat
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Valódi keresztény misztika nyomában

Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról

A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a turistákat
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról
Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról
 
Valódi keresztény misztika nyomában
Valódi keresztény misztika nyomában
 
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a tur...
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a tur...
 
Nyílt napot rendeztek a főiskolán
Nyílt napot rendeztek a főiskolán
 
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
 
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent